Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 29 Απριλίου 2005 00:01

Επιφυλακτική αγορά

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ για την ανάπτυξη άσκησαν ελαφρές πιέσεις στη Wall Street, καθώς τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ αναζωπύρωσαν τους φόβους για την απειλή επιβράδυνσης και υψηλότερου πληθωρισμού.

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ για την ανάπτυξη άσκησαν ελαφρές πιέσεις στη Wall Street, καθώς τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ αναζωπύρωσαν τους φόβους για την απειλή επιβράδυνσης και υψηλότερου πληθωρισμού.

Η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες προσωρινά υποχώρησαν κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, βοήθησαν την αγορά να περιορίσει αρχικές απώλειες αλλά το κλίμα παρέμεινε νευρικό.

Οι αναφορές για το ΑΕΠ ενίσχυσαν τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη, εν μέσω περιβάλλοντος αυξανόμενων επιτοκίων, που έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών το τελευταίο διάστημα και τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία φαίνεται ότι συμβάλλουν σ' αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη.

Παρ' όλα αυτά, οι ρευστοποιήσεις στα αμερικανικά χρηματιστήρια ήταν μέτριες, προκειμένου οι επενδυτές να εξετάσουν λεπτομερώς τα νέα στοιχεία. Οι μετοχές ακολούθησαν πτωτική τροχιά, μετά τα στοιχεία που έδειξαν τη μεγαλύτερη επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της τελευταίας διετίας στις ΗΠΑ, καθώς και επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Οι μετοχές εταιρειών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της Exxon Mobil, ηγήθηκαν της πτώσης, καθώς οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, ενώ η ανακοίνωση χαμηλότερης των προβλέψεων της τριμηνιαίας κερδοφορίας της οδήγησαν τη μετοχή του ομίλου χαμηλότερα κατά 2%.

Οι μηνιαίες απώλειες του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones ήταν 3,6%, λόγω ανησυχιών για επιβράδυνση της ανάπτυξης, σημειώνοντας το χειρότερο μηνιαίο αποτέλεσμα από το Δεκέμβριο του 2002.

Ομως ακόμη και με τα αποθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία, μερικοί επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι εν μέσω των προσδοκιών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα επιβραδύνει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Ευτυχώς, υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν την κεντρική τράπεζα να κάνει ένα διάλειμμα στο μέτωπο αυτό.

Στην Ευρώπη, η εικόνα ήταν μεικτή, καθώς οι μακροοικονομικές ανησυχίες επισκιάσθηκαν από τα αισιόδοξα αποτελέσματα της φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmitkline και του πετρελαϊκού ομίλου Royal Dutch/Shell, σε μια ημέρα με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στο μέτωπο των εταιρικών κερδοφοριών.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε 0,08%, στις 1.058,8 μονάδες, δοκιμάζοντας χαμηλά τριών μηνών, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 έχασε 0,4% στις 2.930,9 μονάδες. Οριακή άνοδο σημείωσε ο δείκτης Nikkei, στις 11.008,90 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ