Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Μαΐου 2005 00:01

Παραμένουν τα κέρδη

Τα κέρδη μετοχών κορυφαίων εταιρειών διατήρησαν σε θετικό πρόσημο τον Dow, αλλά η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά έχασε αρχικό έδαφος λόγω των ανησυχιών για το πετρέλαιο και της νευρικότητας εν όψει της συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου πυροδότησε ράλι στη Wall Street τις πρώτες ώρες των συναλλαγών, αλλά η αντιστροφή της τάσης των τιμών του «μαύρου χρυσού» επηρέασε αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών.

Τα κέρδη μετοχών κορυφαίων εταιρειών διατήρησαν σε θετικό πρόσημο τον Dow, αλλά η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά έχασε αρχικό έδαφος λόγω των ανησυχιών για το πετρέλαιο και της νευρικότητας εν όψει της συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου πυροδότησε ράλι στη Wall Street τις πρώτες ώρες των συναλλαγών, αλλά η αντιστροφή της τάσης των τιμών του «μαύρου χρυσού» επηρέασε αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών. Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν από τα κατώτερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, ανακτώντας μέρος αρχικών απωλειών. Η ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες αναλυτών της Wall Street, με αποτέλεσμα να αφήσουν αδιάφορη την αγορά. Μεγάλη ώθηση στο βιομηχανικό δείκτη Dow Jones έδωσε η μετοχή της American International Group (AIG), η οποία ενισχύθηκε κατά 5%. Αντίσταση προς οποιαδήποτε ανοδική τάση προέβαλε η νευρικότητα του κλίματος εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ για τα αμερικανικά επιτόκια και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας που επικρατεί μετά τον προβληματικό Απρίλιο. Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες Standard & Poor's 500 και Dow έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις, ενώ ο δείκτης εταιρειών τεχνολογίας Nasdaq έχει ακόμη λίγο περιθώριο προς τα κάτω, όπως εκτιμούν αναλυτές. Οι ίδιοι προβλέπουν περιορισμένο εύρος διακύμανσης στη διάρκεια του μήνα που ακολουθεί, ενώ η δυναμική που υπάρχει για την αποκόμιση ορισμένων κερδών από τα σημερινά χαμηλά δεν αποκλείεται να προκαλέσει διορθωτικές κινήσεις τον Ιούνιο.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά, καθώς η αρχική πτώση των τιμών του πετρελαίου κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι εξασθένησαν τις ανησυχίες ότι το υψηλό κόστος ενέργειας θα αποφέρει πλήγμα στα εταιρικά κέρδη. Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έχασαν μέρος των αρχικών κερδών τους στον απόηχο της ανακοίνωσης στοιχείων που έδειξαν επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στον τομέα μεταποίησης μεγαλύτερη του αναμενόμενου από τον προηγούμενο μήνα. Μεταξύ των εταιρειών που ξεχώρισαν η μετοχή της Addidas-Salomon AG σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας τριετίας μετά την ανακοίνωση του ομίλου για την πώληση του τμήματος χειμερινής ένδυσης Salomon στην Amer Sprorts Oyj για 485 εκατ. ευρώ (622,9 εκατ. δολάρια).

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ