Σχεδόν 7 δισ. ευρώ έχει «στοιχίσει» έως τώρα το 2016 στη χρηματιστηριακή αγορά, αφού το εννεάμηνο στέρησε 14,34% από την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., ποσοστό που μεταφράζεται σε 6,8 δισ. ευρώ. Η χρονιά ξεκίνησε με την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στα επίπεδα των 47 δισ. ευρώ, ενώ τώρα κυμαίνεται πέριξ των 40 δισ.
Από την έντυπη έκδοση
Των Ιουλίας Ζαφόλια και Νατάσας Στασινού
Σχεδόν 7 δισ. ευρώ έχει «στοιχίσει» έως τώρα το 2016 στη χρηματιστηριακή αγορά, αφού το εννεάμηνο στέρησε 14,34% από την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., ποσοστό που μεταφράζεται σε 6,8 δισ. ευρώ. Η χρονιά ξεκίνησε με την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στα επίπεδα των 47 δισ. ευρώ, ενώ τώρα κυμαίνεται πέριξ των 40 δισ.
Στο ίδιο διάστημα ο βασικός δείκτης υποχώρησε κατά 10,43%, αυτός της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 18,14%, ενώ οι βαριές απώλειες αφορούν τον τραπεζικό κλάδο, με τον σχετικό δείκτη να χάνει από την αρχή του έτους 46,66%. Ηπιότερα είναι τα αντίστοιχα στατιστικά σε ό,τι αφορά το γ’ τρίμηνο του έτους, με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς μάλιστα να ενισχύεται κατά 3,13%, φθάνοντας τα 40,5 δισ. ευρώ. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στο διάστημα αυτό διαμορφώθηκε σε 38 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος όγκος συναλλαγών σε 58,6 εκατ. τεμάχια.
Θετικό το πρόσημο για τον γενικό δείκτη κατά το γ’ τρίμηνο (+4,32%), όπως επίσης και γι’ αυτόν της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που κέρδισε συνολικά 3,37%. Δεν έχει καταφέρει να περάσει σε θετικό έδαφος ο δείκτης των τραπεζών, που στη διάρκεια του γ’ τριμήνου σημείωσε απώλειες 9%.
«Εάν οι τελευταίοι μήνες χαρακτηριστούν για την υποτονική στάση των επενδυτών, όπως εκφράστηκε στους συναλλακτικούς τζίρους, η παρακαταθήκη τους για τη συνέχεια δεν είναι τόσο αρνητική. Όλα δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι συνεπής στην τακτοποίηση των 15 προαπαιτούμενων για την έγκριση της δόσης στο προσεχές Eurogroup, έχοντας μόλις τρεις υποχρεώσεις να εκπληρώσει την ερχόμενη εβδομάδα.
Η συνέπεια αυτή έρχεται έπειτα από πολλές παλινωδίες και καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά προηγούμενες αξιολογήσεις, φτιάχνοντας ένα μικρό momentum δράσεων εκπλήρωσης στόχων και μεταρρυθμίσεων για τον Οκτώβριο, καθώς εικάζεται ότι πολύ σύντομα (18 Οκτωβρίου) θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη δεύτερη αξιολόγηση» υπογράμμιζαν χθες εκπρόσωποι της αγοράς, ενώ σε ό,τι αφορά την τεχνική ανάλυση του δείκτη σημείωναν: «Η κατάσταση της αγοράς έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που οι επαγγελματικά εμπλεκόμενοι με τον χώρο εμφανίζονται ως συνειρμικά διερωτώμενοι μεταξύ σοβαρού και αστείου μήπως για την αντιμετώπιση της κατάστασης θα πρέπει να γίνει άμεση έναρξη μιας νοητής υπαρξιακής ψυχοθεραπείας, μη τυχόν και η αγορά ξεφύγει από το άνυδρο στενό εύρος τιμών.
Εύλογο είναι ότι για ακόμα μια φορά η διαγραμματική ανάλυση εντοπίζει ως ζώνη στήριξης τις 550 με 545 μονάδες και ως αντίσταση την περιοχή που εκτείνεται πέριξ των 580 μονάδων. Οποιαδήποτε ανοδική ή καθοδική λύση θα πρέπει να συνοδευτεί με έκρηξη στην αξία συναλλαγών για να μπορέσει να χαρακτηριστεί ως αληθής και όχι ως κίβδηλη διάσπαση. Για τη μεν επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή η κίνηση μπορεί να επεκταθεί προς τις 610 μονάδες, για τη δε καθοδική προς το όριο των 517 με 510 μονάδων. Οι μέχρι τώρα τεχνικές ενδείξεις δίνουν πόντους στη συνέχιση της αργής πλαγιοκαθοδικής κίνησης του γενικού δείκτη, τοποθετώντας μάλιστα με τη σταδιακή φθορά των τραπεζικών μετοχών ως “ρυθμιστές” της κίνησης τους “sellers”».
Με κέρδη οι διεθνείς αγορές παρά το Brexit
Με κέρδη για τις διεθνείς μετοχές και τα εμπορεύματα, αλλά μεγάλες απώλειες για τη στερλίνα ολοκληρώθηκε το τρίτο τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι σημαδεύτηκε από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την επανεμφάνιση των φόβων για την υγεία του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η υπόθεση της Deutsche Bank πυροδότησε έντονη νευρικότητα και η εξέλιξή της θα επηρεάσει σημαντικά τη διάθεση των επενδυτών για έκθεση στο ρίσκο στο υπόλοιπο του έτους.
Παράγοντες αβεβαιότητας, όπως το ρευστό πολιτικό σκηνικό σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, το Brexit και οι αμερικανικές εκλογές, περιόρισαν, αλλά δεν ανέκοψαν την ανάκαμψη των μετοχών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στη γηραιά ήπειρο τη μεγάλη έκπληξη έκαναν οι βρετανικές και οι γερμανικές μετοχές. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου σχεδόν 5%, παρουσιάζοντας έτσι την καλύτερη τριμηνιαία επίδοση από τις αρχές του 2013.
Από τις αρχές του έτους ο βρετανικός δείκτης έχει ενισχυθεί περισσότερο από 10%, κόντρα στις Κασσάνδρες που ήθελαν το δημοψήφισμα να τον θέτει υπό ισχυρή πίεση. Ο γερμανικός δείκτης Xetra Dax ανέκαμψε δυναμικά, περίπου 7,5% στο τρίμηνο, αλλά εξακολουθεί να καταγράφει απώλειες άνω του 2% από τις αρχές του έτους. Όσο για τον CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε το τελευταίο τρίμηνο 4%, αλλά βρίσκεται ακόμη 4% χαμηλότερα από τα τέλη του 2015.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις στον απόηχο των σεναρίων για την Deutsche Bank, αποχαιρετά το τρίτο τρίμηνο με κέρδη σχεδόν 3%. Ο κλάδος που έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αυτός των τραπεζών, ύστερα από ένα εξάμηνο μεγάλων απωλειών, είχε εντυπωσιακή ανάκαμψη στο διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου, αλλά τον τελευταίο μήνα τα κέρδη του περιορίστηκαν.
Συνολικά στο τρίμηνο ο τραπεζικός δείκτης Stoxx 600 Banks είχε άνοδο 8,7% - στην καλύτερη τριμηνιαία επίδοσή του εδώ και 18 μήνες. Από τις αρχές του έτους, ωστόσο, καταγράφει απώλειες περίπου 20%. Θετικός ήταν ο απολογισμός και για τη Wall Street, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να ενισχύονται το τελευταίο τρίμηνο περίπου 3% και από τις αρχές του έτους να παρουσιάζουν άνοδο 5% και 6% αντίστοιχα.