Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016 14:04

Στο EWG η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων

Την πορεία υλοποίησης των 15 προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, εξετάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, η Ομάδα Εργασίας (EWG) του Eurogroup.

Βρυξέλλες

του Νίκου Μπέλλου

Την πορεία υλοποίησης των 15 προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, εξετάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, η Ομάδα Εργασίας (EWG) του Eurogroup.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το πιθανότερο είναι πως δεν θα ληφθούν αποφάσεις σήμερα, δεδομένου ότι, παρά τη σημαντική πρόοδο, υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες σε σχέση με τα προαπαιτούμενα.

Τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών στην ΕWG θα ενημερώσει η Κομισιόν, η οποία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές και καταγράφει την πρόοδο.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στο Λουξεμβούργο ότι έχουν απομείνει σε εκκρεμότητα τρία προαπαιτούμενα που δεν ήταν στο πολυνομοσχέδιο, για τα οποία διαβεβαίωσε ότι θα κλείσουν μέσα στις επόμενες μέρες. Μεταξύ των ανοικτών θεμάτων είναι και το θέμα του διαχωρισμού του παρόχου αεροναυτιλίας από την Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Γα να εκταμιευθεί η δόση, θα πρέπει αρχικά να δώσει το «πράσινο φως» η Κομισιόν και στη συνέχεια θα συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο του ΕWG. Για να κάνει την έκθεση η Επιτροπή, θα πρέπει να κλείσουν και τα 15 προαπαιτούμενα.

Ο κ. Τσακαλώτος και η ελληνική πλευρά θεωρούν βέβαιο ότι όλα θα έχουν κλείσει πριν από το Εurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

Στις Βρυξέλλες συμφωνούν, ωστόσο επισημαίνουν ότι η εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων θα πρέπει να έχει γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες, γιατί στα μέσα της επόμενης βδομάδας οι υπουργοί Οικονομικών, αλλά και οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο του ΔΝΤ.