Κύριο θέμα της φετινής Διυπουργικής Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι, ήταν οι δυνατότητες της παγκοσμιοποίησης. Εξετάστηκαν οι συνέπειές της στις οικονομικές προοπτικές των χωρών του ΟΟΣΑ, ιδιαίτερα για τις εξαγωγές, την ενέργεια, τις τιμές των πρώτων υλών, την ανισορροπία του διεθνούς εμπορίου και του ισοζυγίου πληρωμών.
Μετά τη λήξη των εργασιών, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος ΑλογοσκούφηςΟ Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε ότι «έμφαση δόθηκε σε τέσσερα ακόμη θέματα: στο έλλειμμα επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, στην ανάγκη για προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών που θα συμβάλλουν στη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα των οικονομιών του ΟΟΣΑ στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, στη μεγαλύτερη βοήθεια στον τρίτο κόσμο, στο πλαίσιο της «διακήρυξης της χιλιετίας», και στην προώθηση της απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου, στο πλαίσιο του γύρου της Doha».
Ο κ. Αλογοσκούφης στην παρέμβαση του τόνισε την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, στην απελευθέρωση των αγορών, στις επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές μέσω και των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Επίσης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα του ρυθμιστικού πλαισίου και των τιμών της ενέργειας καθώς και η μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ των παραγωγών και καταναλωτών πετρελαίου διεθνώς.
Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι η παγκοσμιοποίηση συνεπάγεται περιορισμούς για μικρές οικονομίες, ιδίως όταν μετέχουν, όπως η ελληνική, στην ευρωζώνη.