Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 05 Μαΐου 2005 00:01

Ανάκαμψη για τους χρηματιστηριακούς δείκτες

ΤΟ ΚΟΚΤΕΪΛ από ειδήσεις σε εταιρικό επίπεδο και η ανακούφιση που πήραν οι επενδυτές από τα στοιχεία για αύξηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων, βελτίωσαν το κλίμα στη Wall Street, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται σε ανοδική τροχιά.

ΤΟ ΚΟΚΤΕΪΛ από ειδήσεις σε εταιρικό επίπεδο και η ανακούφιση που πήραν οι επενδυτές από τα στοιχεία για αύξηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων, βελτίωσαν το κλίμα στη Wall Street, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται σε ανοδική τροχιά.

Η προσφορά του δισεκατομμυριούχου Κερκ Κερκόριαν, για υπερδιπλασιασμό του μεριδίου του στην προβληματική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, και η ραγδαία αύξηση των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ, η οποία περιόρισε μερικές ανησυχίες για στενότητα στην προσφορά, οδήγησαν υψηλότερα τα αμερικανικά blue chips αλλά και την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά.

Στην αιχμή της ανοδικής τάσης βρέθηκε η μετοχή της General Motors, με κέρδη 16%, και της ασφαλιστικής MetLife Inc., με άνοδο 10,6%, καθώς ανακοίνωσε κερδοφορία υψηλότερη των προσδοκιών.

Εκτός από τις πετρελαϊκές εξελίξεις, μερικοί επενδυτές ανακουφίσθηκαν και με την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% για όγδοη φορά στη σειρά, καθώς και οι δηλώσεις που συνόδευσαν την απόφαση για διατήρηση του σταδιακού ρυθμού αύξησης των επιτοκίων.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν ράλι τα τελευταία πέντε λεπτά, αφότου η κεντρική τράπεζα πρόσθεσε μια πρόταση στη δήλωσή της, ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι ανησυχίες των επενδυτών ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβραδύνουν τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης περισσότερο του αναμενόμενου, οδήγησαν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones χαμηλότερα σε τρεις από τις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις. Αναφορές για την αγορά εργασίας αναμένεται να δώσουν μια καλύτερη εικόνα στους επενδυτές για την οικονομική ανάπτυξη.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 10.384,64 μονάδες αυξημένος κατά 1,24% και ο Nasdaq στις 1.962,23 μονάδες με κέρδη 1,51%.

Με θετικό πρόσημο τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, με πρωταγωνιστές στα κέρδη μετοχές εταιρειών του κλάδου αυτοκινητοβιομηχανίας και την προσωρινή πτώση των τιμών του πετρελαίου στον απόηχο της είδησης για αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε υψηλότερα κατά 0,6%, στις 1.075 μονάδες, στα υψηλότερα της εβδομάδας.

Πολλές ευρωπαϊκές αγορές ήταν κλειστές, λόγω της αργίας του «Αγίου Πνεύματος», επηρεάζοντας τον όγκο συναλλαγών.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 2%, ήταν αναμενόμενη και δεν είχε επιπτώσεις στην αγορά.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ