Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016 14:44

Χ.Α.: Με πτώση στην Ευρώπη, οι δείκτες εδώ κατηφορίζουν εύκολα, γρήγορα και πολύ

Στη σημερινή πρώτη σύνοδο της εβδομάδας τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου έχει επηρεάσει αρνητικά το μέγεθος των κερδών στην εβδομάδα.

του Κώστα Ιωαννίδη

Στη σημερινή πρώτη σύνοδο της εβδομάδας τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου έχει επηρεάσει αρνητικά το μέγεθος των κερδών στην εβδομάδα. Οι ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές μετοχών υποχώρησαν, καθώς οι επενδυτές περιμένουν να δουν πώς θα τα πάει ο Donald Trump σε μια αναμέτρηση τηλεοπτική για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ εναντίον της Χίλαρι Κλίντον, ενώ οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά πριν από την άτυπη σύνοδο του ΟΠΕΚ.

Οι μισοί από όσους πιθανά είναι οι ψηφοφόροι της Αμερικής θα βασίζονται στα debate και στις εντυπώσεις από αυτά για να τους βοηθήσουν να κάνουν την επιλογή τους μεταξύ Ρεπουμπλικάνων με υποψήφιο τον Τραμπ και Δημοκρατών με την Κλίντον υποψήφια Πρόεδρο στις εκλογές την 8η Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters / Ipsos που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Μια καλή απόδοση από τον Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση της αστάθειας της αγοράς, ιδίως αν οι επενδυτές πιστέψουν ότι υπάρχει πιθανότητα ότι θα μπορούσε να κερδίσει πραγματικά. Έγραψε ο Michael Hewson, της CMC Markets στο Λονδίνο.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν, αφού τις παρέσυρε κάτω η υποχώρηση των μετοχών των μεγάλων τραπεζικών και των εταιρείών ενέργειας, από την διάθεση να παρακολουθήσουν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης  την πτώση της Wall Street την Παρασκευή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 1,4% και παραμένει κάτω κατά περίπου -7% από την αρχή του 2016.

Η σχεδόν αποκλειστική οδηγός για τις χρηματιστηριακές αγορές τις τελευταίες εβδομάδες ήταν η προσδοκία για χαλαρή πολιτική της σημαντικότερης κεντρικής τράπεζας.  

Οι ασιατικές μετοχές ξεκίνησαν την εβδομάδα με απώλειες γενικευμένες μετά τις απώλειες στη Wall Street την Παρασκευή, καθώς η προσοχή των επενδυτών στράφηκε από τις κεντρικές τράπεζες στην αμερικανική πολιτική πριν από το πρώτο debate για την εκλογή προέδρου στις ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ήταν πολύ κοντά αλλά και πολύ μακριά για να επηρεάσουν μετοχές συγκεκριμένων κλάδων. Το ποιος θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι πρωταρχικός στόχος των προβλέψεων που θα καθορίσουν και τις προσδοκίες για την Wall Street από την τρέχουσα εβδομάδα και μετά.

Όλα αρχίζουν τη Δευτέρα, με το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ. Η πρώτη από τις τρεις τηλεοπτικές αναμετρήσεις εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για ρεκόρ παρακολούθησης από τηλεοπτικό κοινό.

Οι αναλυτές λένε ότι το ντιμπέιτ θα μπορούσε να είναι κρίσιμος παράγοντας που καθορίζει το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι δημοσκοπήσεις από τις Reuters / Ipsos δείχνουν ότι περίπου το 20% του εκλογικού σώματος παραμένει αναποφάσιστο, πολύ υψηλότερο ποσοστό σε αυτό το στάδιο της εκλογικής εκστρατείας, από το 12% αναποφάσιστοι πριν από τέσσερα χρόνια.

Η δυναμική δεν έφερε σήμερα τη νίκη, με το καλημέρα, σε όσους ήθελαν την ανοδική κατεύθυνση με άνοιγμα των βασικών δεικτών με πτωτικό χάσμα και μέγιστο μέρας την τιμή ανοίγματος που αντιστοιχούσε σε αρνητική μεταβολή της τάξης του -0,45% για τον Γ.Δ. και -0,58% για τον 25άρη. Οι ξένες αγορές αποτυπώνουν τη διάθεση για ξεπούλημα θέσεων, ενώ λαμβάνουν σήμερα αρνητικά μηνύματα από τα futures της Wall Street που δείχνουν ως πιθανό το καθοδικό ξεκίνημα με μεταβολές της τάξης του -0,50%.

Εμφανίστηκαν στην έναρξη πιέσεις από τις «αρκούδες» της αγοράς στα τραπεζικά blue chip και οι επιλογές των ισχυρών Θεσμικών οδήγησαν τον τραπεζικό δείκτη με σταθερή έντονη κλίση πτωτικά εγγράφοντας το ελάχιστο μέρας στις 643,31 από 670 μονάδες ελάχιστο της Παρασκευής στις 13:15 και αμέσως μετά ξεκίνησε μια αδύναμη ανοδική αντίδραση από το -5,5% που έχανε ο δείκτης στην τελευταία ώρα των συναλλαγών του πρώτου μέρους.

Το μέγιστο στους βασικούς δείκτες ορίστηκε στο άνοιγμα ήταν για τον Γ.Δ. οι 571,46 μονάδες και ενώ για τον 25άρη ήταν οι 1525,42 μονάδες. Πιέσεις ασκήθηκαν σταθερά στον τραπεζικό δείκτη και για αυτό κρατήθηκαν σε αρνητικό πεδίο οι βασικοί δείκτες διαρκώς.

Στην Αθήνα, ίσως αναζητείται ακόμα το ελάχιστο μέρας αλλά  οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν σταθερής κλίσης καθοδική κίνηση που έγινε πλάγια μετά τις 13:15. Οι θεσμικοί τοποθέτησαν στην ομάδα των κλάδων που ωθούσανε πτωτικά τις εταιρείες Κοινής Ωφέλειας -2,46%, στις Πρώτες Ύλες -2,30%, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών -2,19% στα Ταξίδια Αναψυχή -1,76%.

Οι ανοδικοί κλάδοι είναι δύο, οι εταιρείες Χημικών +1,27%, και Τεχνολογίας +0,60%. Συνεπώς υφίστανται πιέσεις αλλά με μεγάλη  ισχύ σε αρκετούς κλάδους.

Στις 14:21 οι Τράπεζες έχουν πτώση -4,76%% με την ΕΥΡΩΒ στο -5,56% την ΠΕΙΡ στο +6,21%, την ΕΤΕ  -6,93% και την ΑΛΦΑ στο 3,09%.  Υπέρ ανόδου συνηγορούν, οι ΕΛΠΕ +0,80%, και ΟΛΠ +0,08%.

Θα λέγαμε πάντως ότι διαφαίνεται η τάση ρευστοποίησης θέσεων για τα περισσότερα blue chip. Οι ρυθμοί συναλλαγών δείχνουν πως το πιθανότερο είναι να εμφανιστεί ο χαμηλότερος σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα τζίρος αφού στο μέσο των συναλλαγών είναι πολύ κατώτερος από της προηγούμενης.

Ο 25άρης πορεύεται πλάγια μέσα σε ζώνη που ορίζει ο δείκτης των τραπεζών.

Οι δείκτες των αγορών στην ευρωζώνη εμφανίζουν πτωτικές μεταβολές μετά από καθοδικό ξεκίνημα στις περισσότερες, υπολογίζοντας σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης.

Η εικόνα τους έχει ως εξής, για τον  DAX -1,52%, ο CAC -1,65% και για τον FTSE100 πτώση -1,26%. Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές λόγω Fed παίρνουν τάση από εκεί και διαπραγματεύονται στα επίπεδα του -0,48% ως -0,41%.

Στις 14:29 ο τζίρος ήταν 12,657 από 25,945 εκατ. ευρώ κατώτερος από  εκείνον της προηγούμενης συνόδου στο πρώτο μέρος που μετρήθηκε την ίδια ώρα. Οι δείκτες έχουν μεταβολή -1,88% για τον Γ.Δ. που βρίσκεται στις 563,23 μονάδες, και -2,34% για τον 25άρη με τον FTSEM στο -0,20%. 

Η αξία των πακέτων είναι 0,000 από 2,724 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 28 από 42 και των πτωτικών 59 από 38 με αμετάβλητες τις 8 από 12. Η δυναμική του πρώτου μέρους, διασφαλίζει το αρνητικό πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας.