Προθεσμία μόλις μίας... πενταετίας προτίθεται να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον Καναδά, ώστε να εδραιώσει την εγχώρια αγορά του στα τυροκομικά προϊόντα, αγνοώντας την ελληνική φέτα, καθώς και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά τυριά, με χαρακτηριστικά ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Από την έντυπη έκδοση
Προθεσμία μόλις μίας... πενταετίας προτίθεται να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον Καναδά, ώστε να εδραιώσει την εγχώρια αγορά του στα τυροκομικά προϊόντα, αγνοώντας την ελληνική φέτα, καθώς και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά τυριά, με χαρακτηριστικά ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Αυτό «πέτυχε» χθες ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης κατά τη συνάντησή του στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας με την αρμόδια επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ. Σύμφωνα με το υπουργείο, στην εν λόγω συνάντηση συμφωνήθηκε κείμενο δήλωσης της Επιτροπής με την οποία ανοίγει ο δρόμος ώστε το αργότερο σε πέντε έτη να αμβλυνθούν οι αρχικές ανεπαρκείς προβλέψεις για την ενισχυμένη προστασία της Γεωγραφικής Ένδειξης Φέτα στον Καναδά.
Όπως αναφέρει το υπουργείο, η κατάθεση δήλωσης από μέρος της Επιτροπής είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να πετύχει η ελληνική πλευρά, με δεδομένο ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας είχε ήδη κλείσει.
Μεταξύ άλλων η Επιτροπή στη δήλωσή της αναφέρει ότι δεσμεύεται μέσα σε πέντε έτη το αργότερο να κάνει χρήση των απαραίτητων μηχανισμών ώστε όλες οι ευρωπαϊκές Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας στον Καναδά και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για αυστηρή εφαρμογή της προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεων του Καναδά για θεσμοθέτηση του διοικητικού μηχανισμού, ο οποίος θα επιφορτιστεί με τον έλεγχο της αγοράς καθώς και για άμεση γνωστοποίηση των εμπορικών χρηστών που καλύπτονται από τη ρήτρα κεκτημένων δικαιωμάτων.
Επιπλέον, δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο ώστε ο Καναδός καταναλωτής να ενημερώνεται επαρκώς για την εγγενή ποιότητα και χαρακτηριστικά των προϊόντων, όπως η φέτα, συμπεριλαμβανομένης της ορθής ετικετοθεσίας.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία με τον Καναδά (CETA) είχε κλείσει τον Σεπτέμβριο του 2014, οπότε είχε ανακοινωθεί η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.
Προσωρινή αναστολή TTIP
Στο μεταξύ, στη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε στην Μπρατισλάβα, η Ελλάδα, διά του υπουργού Γιώργου Σταθάκη, ζήτησε την προσωρινή αναστολή των διαπραγματεύσεων για την TTIP.
Ο υπουργός τόνισε ότι στις διαπραγματεύσεις για την TTIP «δεν έχει παρατηρηθεί καμία πρόοδος στα ευαίσθητα ευρωπαϊκά θέματα» που αφορούν την αμοιβαιότητα στην απελευθέρωση των δημόσιων προμηθειών, τα θέματα ναυτιλίας, τα αγροτικά προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη, την προστασία του καταναλωτή από γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, καθώς και σύνθετα θέματα περιβαλλοντικής προστασίας.
Αναγνώρισε ότι η TTIP αποτελεί μέγιστο πολιτικό θέμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήθος σημαντικών θεμάτων σε εκκρεμότητα. Έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι «χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις, μία νέα αρχή σε νέα βάση και την κατάλληλη χρονική στιγμή».