Απαραίτητη θεωρεί το ΔΝΤ την υιοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας στην Πορτογαλία, επισημαίνοντας ότι διαφορετικά θα δυσκολευτεί να επιτύχει τους «φιλόδοξους» δημοσιονομικούς στόχους της.
Απαραίτητη θεωρεί το ΔΝΤ την υιοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας στην Πορτογαλία, επισημαίνοντας ότι διαφορετικά θα δυσκολευτεί να επιτύχει τους «φιλόδοξους» δημοσιονομικούς στόχους της.
«Οι δημοσιονομικοί στόχοι δύσκολα θα επιτευχθούν χωρίς πρόσθετα μέτρα» αναφέρει το Ταμείο σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αποστολής ελέγχου που διεξήγαγε μετά την έξοδο της Πορτογαλίας, τον Μάιο του 2014 από το διεθνές πρόγραμμα αρωγής.
Ενώ η Πορτογαλία έχει θέσει ως στόχο να μειώσει φέτος το δημόσιο έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ, αφού το 2015 είχε φθάσει το 4,4%, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ υπολογίζουν ότι «το έλλειμμα θα πλησιάσει το 3%».
Αν και η εκτέλεση του προϋπολογισμού από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο «είναι συνολικά σύμφωνη» με τις προβλέψεις, η αδύναμη ανάπτυξη και οι δαπάνες που συνδέονται κυρίως με την επιστροφή των δημόσιων υπαλλήλων στις 35 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης, εκτιμά το ΔΝΤ.
Ο θεσμός της Ουάσινγκτον απηχεί έτσι τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζήτησε τη Δευτέρα και πάλι από την Πορτογαλία να λάβει επιπλέον μέτρα ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ (0,25% του ΑΕΠ), κάτι που απορρίπτει έως τώρα η πορτογαλική κυβέρνηση.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα, έχοντας φθάσει στην εξουσία τον Νοέμβριο του 2015 χάρη σε μια συμμαχία με τη ριζοσπαστική αριστερά, έχει ακυρώσει πολλά μέτρα λιτότητας που είχαν υιοθετηθεί από τη Δεξιά μετά το αίτημα της Πορτογαλίας το 2011 για διεθνή χρηματοπιστωτική αρωγή.
Έτσι η κυβέρνηση υπαναχώρησε εν μέρει στην ιδιωτικοποίηση της αεροπορικής εταιρείας TAP, έβαλε τέλος στους επιπλέον φόρους στα εισοδήματα και αύξησε τον κατώτατο μισθό.
«Η αβεβαιότητα σχετικά με τον προσανατολισμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» έχει επιβαρύνει τις επενδύσεις, που αναμένεται ότι θα μειωθούν φέτος κατά 1,2%, αφού σημείωσαν αύξηση 4,1% το 2015, επισημαίνει το ΔΝΤ.