Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 06 Μαΐου 2005 20:18

Kυρώσεις ζητά ο ΥΕΝ για προσέγγιση ελληνικού πλοίου στα κατεχόμενα

Eντολή να διερευνηθεί το θέμα που προέκυψε με το υπό ελληνική σημαία οχηματαγωγό πλοίο «Aegean Sun» (το οποίο προσέγγισε παράνομα το λιμάνι Αμμοχώστου προερχόμενο από βρετανικό λιμάνι http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/05/06/1040524.htm ) έδωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, και ζήτησε να επιβληθούν οι αυστηρότερες των κυρώσεων στην πλοιοκτήτρια εταιρεία και στον πλοίαρχο.

Συγκεκριμένα ο υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Μετά από ενημέρωση ότι ελληνικό πλοίο προσέγγισε παράνομα το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, δόθηκε η εντολή να επιβληθούν οι αυστηρότερες των ποινών στην πλοιοκτήτρια εταιρία και τον πλοίαρχο του "Aegean Sun". Ο πλοίαρχος θα παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο του Εμπορικού Ναυτικού και, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, θα του αφαιρεθεί η άδεια και το ναυτικό φυλλάδιο. Επίσης, στον πλοίαρχο δόθηκε αυστηρή εντολή να επιστρέψει άμεσα στο πλησιέστερο ελληνικό λιμάνι. Σε περίπτωση που αρνηθεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών».

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο τονίζει ότι «ελληνικά πλοία που δεν προασπίζουν τα εθνικά συμφέροντα, δεν είναι δυνατόν να φέρουν την ελληνική σημαία», και υπενθυμίζει ότι υπάρχει ρητή απαγόρευση του ΥΕΝ, σύμφωνα με σχετικές διαταγές του 1980 και1983, οι οποίες δεν επιτρέπουν προσέγγιση ελληνικών πλοίων σε κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου.

Μεταξύ άλλων σε απόφαση με ημερομηνία 12 Απριλίου 1980, που υπογράφει ο τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, με αφορμή πρόσφατη περίπτωση προσεγγίσεως ελληνικού πλοίου στο λιμένα της Αμμοχώστου, αναφέρεται ότι «η Κυπριακή κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την προσέγγιση πλοίων στους τουρκοκρατούμενους λιμένες Αμμοχώστου, Κυρήνειας και Καραβοστασίου. Ανάλογος απαγόρευσις προσεγγίσεως στους ανωτέρω λιμένες έχει εκδοθεί δια του ανωτέρω σχετικού και από την ελληνική κυβέρνηση για τα ελληνικά πλοία. Η χρησιμοποίηση των τουρκοκρατούμενων λιμένων από οποιοδήποτε πλοίο οποιασδήποτε εθνικότητας είναι παράνομη, το δε πλοίο υπόκειται σε δίωξη κατά τους κυπριακούς νόμους. Επιπλέον οι πλοίαρχοι των ελληνικών και ελληνοκτήτων πλοίων που παραβαίνουν την ανωτέρω απαγόρευση, υπόκεινται σε δίωξη σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους».

Επισημαίνεται ακόμα ότι «ο εθνικός χαρακτήρας των απαγορεύσεων επιβάλλει εις το Υπουργείον την εφαρμογήν των μετά πάσης αυστηρότητος και ανεξάρτητα προς οιανδήποτε δικαιολογίαν που ενδεχομένως θα προεβάλλετο από τους τυχόν παραβάτες. Ειδικότερα το ΥΕΝ προτίθεται να ανακαλέσει οιανδήποτε διοικητική πράξη ή απόφαση διευκολύνουσα την λειτουργίαν πλοίου ή της διαχειρίστριας εταιρείας εν Ελλάδι μη βλέποντας δια ποίον λόγον πρέπει να παρέχει τις διευκολύνσεις αυτές όταν οι πλοιοκτήτες του πλοίου με τις ενέργειές τους δείχνουν ότι δεν σέβονται την πολιτικήν της κυβερνήσεως την αποβλέπουσα στην προάσπιση των γενικοτέρων συμφερόντων του έθνους».