Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 06 Μαΐου 2005 21:34

Πλοίαρχος του «Aegean Sun»: Εξαναγκάστηκα να καταπλεύσω στην Αμμόχωστο

Ο πλοίαρχος του υπό ελληνική σημαία, νηολογίου Πειραιώς, πλοίου «Aegean Sun» http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/05/06/1040524.htm , Στάθης Στυλιανός, υποστηρίζει ότι παραπλανήθηκε και εξαναγκάστηκε τελικά να καταπλεύσει στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Το Λιμεναρχείο Λεμεσού επικοινώνησε με τον πλοίαρχο μέσω δορυφορικού τηλεφώνου και ζήτησε εξηγήσεις για τον κατάπλου του σκάφους στο λιμάνι Αμμοχώστου, που κηρύχθηκε κλειστό από την Κυπριακή Δημοκρατία από το 1974.

Ο πλοίαρχος ανέφερε στο Λιμεναρχείο ότι απέπλευσε από το Βρετανικό λιμάνι Χάργουιτς με φορτίο 216 μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, με προορισμό την Αλεξανδρέττα. Είπε επίσης ότι καθ' οδόν η εταιρεία EUROMED, που είχε ναυλώσει το σκάφος με προορισμό την Αλεξανδρέττα, τον διέταξε να αλλάξει πορεία και να καταπλεύσει στην Αμμόχωστο. Οπως υποστήριξε ο πλοίαρχος, στην αρχή αντέδρασε αλλά αναγκάστηκε τελικά να συμμορφωθεί.

Οπως ανέφερε στο Λιμεναρχείο Λεμεσού, δεν ύψωσε τη λεγόμενη Τουρκοκυπριακή σημαία και δεν προέβη σε καμιά συναλλαγή στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Επίσης ανέφερε ότι αναμένει να αποπλεύσει από το λιμάνι Αμμοχώστου αύριο.

Σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό Τύπο, το πλοίο έφθασε στην Αμμόχωστο χθες στις πέντε το απόγευμα, υψώνοντας τη λεγόμενη σημαία του ψευδοκράτους, προκειμένου να γίνει δεκτό στο λιμάνι από τις κατοχικές αρχές.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», όργανο προβολής των θέσεων του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ισχυρίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνικά πλοία εισέρχονται στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου. Ωστόσο, όπως αναφέρει, είναι η πρώτη φορά που το πλήρωμα ενός πλοίου που καταπλέει στην Αμμόχωστο είναι στο σύνολο του ελληνικό. Σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν, και τα δεκαεννέα μέλη του πληρώματος είναι Ελληνες.

Πηγή: ΑΠΕ