Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 09 Μαΐου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες, σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Sony Corp. και της Hyundai Motor Co., μετά την έκθεση στις ΗΠΑ για τη βελτιωμένη απασχόληση, που επανέφερε τις ανησυχίες, ότι η Federal Reserve θα πρέπει να επιταχύνει τον ρυθμό αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

«Οσο καλύτερα είναι τα στοιχεία από τις ΗΠΑ, τόσο περισσότερος κόσμος ανησυχεί για το υψηλότερο κόστος δανεισμού», ανέφερε ο Nobuki Goto, ο οποίος διαχειρίζεται 14 δισ. δολ. σε μετοχές με την Tokio Marine Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Αυτό καθιστά ακόμη δυσκολότερο το να κυνηγήσουμε τις μετοχές. Ο Goto είπε, ότι προτιμά τις μετοχές των ιαπωνικών τραπεζών.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν 945 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωνε απώλειες για πρώτη ημέρα σε σύνολο τεσσάρων ημερών. Ο δείκτης υποχωρούσε 0,7%, φθάνοντας στις 98,87 μονάδες, στις 11:25' π.μ. στο Τόκυο. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, έχανε 0,5%, φθάνοντας στις 11.133,36 μονάδες, τη στιγμή που στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi, υποχωρούσε σε ποσοστό 1%.

Οι δείκτες στην Κίνα, την Ταϊβάν και τη Ν. Ζηλανδία κινήθηκαν πτωτικά, τη στιγμή που οι αντίστοιχοι στο Χονγκ Κονγκ, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία, την Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη, σημείωναν άνοδο.

Στην Κίνα οι δείκτες, σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των δεικτών της περιφέρειας. Κλειστή ήταν η αγορά την περασμένη εβδομάδα, λόγω εθνικής εορτής. Οι μετοχές της Baoshan Iron & Steel Co., σημείωναν απώλειες μετά την πώληση 1,6 εκατ. νέων μετοχών από την εταιρεία, οι οποίες άρχισαν να διαπραγματεύονται σήμερα, τονώνοντας τις ανησυχίες, ότι οι πωλήσεις μετοχών από την κυβέρνηση θα κατακλύσουν την αγορά.

Οι μετοχές της Sony, υποχωρούσαν 1,2%, φθάνοντας στα 3.990 γιέν η μία. Η υπ' αριθμόν δεύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης στον κόσμο, πραγματοποίησε το 70% των συνολικών της πωλήσεων το 2003 στο εξωτερικό. Οι μετοχές της Hyundai Motor, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ν. Κορέας, έχαναν 1,7%, φθάνοντας στα 52.100 ουόν η μία.

Στις ΗΠΑ, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 274.000 νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας στις 7 Μαΐου και διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα έναντι των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και προέβλεπαν ότι η απασχόληση θα αυξηθεί κατά 174.000 νέες θέσεις εργασίας.