Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 09 Μαΐου 2005 08:05

Japan Airlines: Υψηλότερες ζημίες το δ' τρίμηνο

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ζημίες, ανακοίνωσε το τέταρτο τρίμηνο, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ασίας, από πλευράς πωλήσεων,

Japan Airlines Corp., καθώς το υψηλό κόστος των καυσίμων, περιόρισε τα κέρδη της. Η αεροπορική εταιρεία είπε, ότι, τα κέρδη της τη χρήση που λήγει τον Μάρτιο του 2006, ενδέχεται να υποχωρήσουν κατά 43,5%.

Οι ζημίες της διευρύνθηκαν κατά 41%, φθάνοντας στα 49,1 δισ. γιέν (466,7 δισ. δολ. ΗΠΑ), το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο, βάσει των υπολογισμών του Bloomberg News, το οποίο αφαίρεσε από τα αποτελέσματα του συνόλου της χρήσης, που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα αντίστοιχα του εννεαμήνου. Οι πωλήσεις το τρίμηνο, σημείωσαν αύξηση 12%, φθάνοντας στα 518,37 δισ. γιέν.

Οι ιαπωνικές αεροπορικές εταιρείας, ανακοινώνουν παραδοσιακά ζημίες το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, επειδή λιγότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν αυτήν περίοδο, καθώς στο βόρειο ημισφαίριο της Γης, επικρατεί χειμώνας. Και το καθαρό περιθώριο κέρδους της εταιρείας μειώθηκε εξ αιτίας του κόστους των καυσίμων, τα οποία εκτινάχθηκαν στα 69,85 δολ. το βαρέλι, επίπεδα ρεκόρ, στις 21 Μαρτίου, μετά την άνοδό τους, σε ποσοστό της τάξης του 51%, την προηγούμενη οικονομική χρήση.

Για το δωδεκάμηνο που έληξε τον Μάρτιο, η Japan Airlines, ανακοίνωσε κέρδη 30,1 δισ. γιέν ή 15,24 γιέν ανά μετοχή, μετά από ζημίες ρεκόρ ύψους 88,6 δισ. γιέν ή 45,19 γιέν ανά μετοχή, το προηγούμενο, από το τελευταίο έτος. Οι πωλήσεις κατά τη χρήση, σημείωσαν αύξηση 10%, φθάνοντας στα 2,13 τρισ. γιέν από 1,93 τρισ. γιέν.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας, Isao Kaneko, αναζωογόνησε εν μέρει τα κέρδη, μετά τη μείωση του κόστους κατά 45 δισ. γιέν, κατά την τελευταία οικονομική χρήση, αλλά και την επίτευξη εκπτώσεων από την Boeing Co. για την αγορά αεροσκαφών. Κατά την τελευταία χρήση, τα ταξίδια, ανέκαμψαν από τη συρρίκνωση το 2003, όταν η επιδημία του ιού της άτυπης πνευμονίας, SARS, απέτρεψε τον κόσμο να ταξιδέψει.

Για τη χρήση που λήγει τον Μάρτιο του 2006, η Japan Airlines, είπε, ότι τα κέρδη της ενδέχεται να υποχωρήσουν 43,5%, στα 17 δισ. γιέν, καθώς το κόστος των καυσίμων συνεχίζει να αυξάνεται. Οι πωλήσεις της, ενδέχεται να σημειώσουν αύξηση 3,8%, στα 2,21 τρισ. γιέν. Η τιμή των καυσίμων, εκτιμάται να κυμανθεί κατά μέσον όρο στα 54 δολ. το βαρέλι την τρέχουσα χρήση, σύμφωνα με την εταιρεία, 8,4% υψηλότερα από τα 49,8 δολ. το βαρέλι, που ήταν το δωδεκάμηνο που έληξε τον Μάρτιο.

Οι μετοχές της, υποχωρούσαν 1,3%, φθάνοντας στα 296 γιέν η μία, στις 11 π.μ., στο Τόκυο, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.