Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 09 Μαΐου 2005 09:58

Barclays: 5,4 δισ. δολ. για το 60% της Absa της Ν. Αφρικής

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την απόκτηση της Absa Group Ltd., αντί του ποσού των 32,8 δισ. ραντ (5,4 δισ. δολ. ΗΠΑ), προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο της μεγαλύτερης τράπεζας καταναλωτικής πίστης της Ν. Αφρικής, έκλεισε η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας, Barclays Plc.

Η Barclays, αύξησε την προσφορά της για το 60% της τράπεζας που εδρεύει στο Γιοχάνεσμπουργκ, κατά 4,4%, στα 82,50 ραντ ανά μετοχή, από 79 ραντ, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Οι επενδυτές της Absa, θα εισπράξουν επίσης μέρισμα 2 ραντ ανά μετοχή.

Η τράπεζα, που εδρεύει στο Λονδίνο, η μεγαλύτερη της Ν. Αφρικής πριν τις εκδηλώσεις κατά της πολιτικής των φυλετικών διακρίσεων, που την ανάγκασαν να φύγει το 1986, θέλει να επιστρέψει στην αγορά, όπου ο δανεισμός προβλέπεται να αυξηθεί κατά 15% ετησίως και η κερδοφορία είναι υψηλότερα από την αντίστοιχη στη Βρετανία. Ο υπουργός Οικονομικών της Ν. Αφρικής, Trevor Manuel, ενέκρινε χες την προσφορά.

«Η Barclays γνωρίζει πολλά για τη χώρα αυτή και εάν θέλει να εισέλθει σε μία ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά, δεν είναι κακή στιγμή η τωρινή», ανέφερε ο Alan Beaney, ο οποίος διαχειρίζεται 1,2 δισ. δολ. σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Barclays, πριν από την σχετική ανακοίνωση.

Η Ν. Αφρική έχει εμφανίσει ανάπτυξη για 24 συνεχή τρίμηνα από το τέλος του απαρτχάϊντ το 1994. Η τραπεζική βιομηχανία έχει ευνοηθεί από τη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, που βρίσκεται στο 6,5% από τον Ιούνιο του 2003, τη μείωση των φόρων και την υποχώρηση του πληθωρισμού.

Η Absa, η οποία θα ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματά της στο τέλος του μηνός, προέβλεπε τον Φεβρουάριο, ότι τα κέρδη της, θα αυξηθούν τουλάχιστον 20% τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου. Η απόδοση ανά μετοχή, μέτρο κερδοφορίας, ήταν στο 24,2% το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου και η ετήσια απόδοση ανά μετοχή της Barclays πέρυσι, ήταν στο 19,2%.