Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 09 Μαΐου 2005 10:21

Merrill Lynch: Αφησε πίσω Goldman Sachs και Citigroup

ΤΗΝ πρώτη θέση, για πρώτη φορά, σε χρονικό δάστημα τουλάχιστον τριών ετών, κατέλαβε η Merrill Lynch & Co., αφήνοντας πίσω την Goldman Sachs Group Inc., τη Citigroup Inc. και την Morgan Stanley, που συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων επενδυτικών τραπεζών, σύμφωνα με τα στοιχεία των αμοιβών της Wall Street.

H Merrill, η τρίτη σε μέγεθος χρηματιστηριακή φίρμα, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, στον κόσμο, έχει εισπράξει μέχρι στιγμής φέτος, το ποσόν των 564 εκατ. δολ., από τη διαχείριση συγχωνεύσεων, την αγοραπωλησία μετοχών και την πώληση ομολόγων για τους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένης της ιαπωνικής UFJ Holdings Inc. και της Royal Bank of Scotland Group Plc., σύμφωνα με τους υπολογισμούς, που βασίστηκαν στις εκθέσεις της εταιρείας. Με τον σημερινό ρυθμό, η Merrill Lynch θα διπλασιάσει τα έσοδά της από τα αντίστοιχα του 2004, έναντι των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και των διαχειριστών κεφαλαίων, χρονιά κατά την οποία ήταν στην τέταρτη θέση μεταξύ των χρηματιστηριακών οίκων.

«Ο κλάδος των οικονομικών υπηρεσιών, έγινε τεράστιο κέντρο κερδών για τις επενδυτικές τράπεζες», ανέφερε ο Alan Fishman, εκτελεστικός διευθυντής της Independence Community Bank Corp., με έδρα το Μπρούκλιν, που προσέλαβε πέρυσι τη Merrill να τη συμβουλέψει στην εξαγορά ύψους 1,45 δισ. δολ., της Staten Island Bancorp Inc., συμπληρώνοντας: «Πάντα χρειάζεσαι να μιλήσεις με ανθρώπους της εταιρείας για κάτι».

Οι εταιρείες οικονομικών υπηρεσιών, συμφώνησαν να καταβάλουν στις 10 μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες, περισσότερα από 3,2 δισ. δολ. σε αμοιβές για την αγοραπωλησία μετοχών και συμβουλευτικών υπηρεσιών – μέχρι την 6η Μαΐου – έναντι 5,7 δισ. δολ., που είχαν καταβάλλει ολόκληρο το 2004, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg News.