Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Ιουνίου 2001 19:37

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Περιορίστηκαν προς το τέλος των συνεδριάσεων τα κέρδη για τους χρηματιστηριακούς δείκτες στην Ευρώπη λόγω της μεταστροφής του κλίματος στη Wall Street, όπου αυτήν την ώρα ο δείκτης Dow Jones οριακά κατά 0,19%.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκε σήμερα ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας και, πιο συγεκριμένα, οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή λογισμικού μετά τα χθεσινά ενθαρρυντικά νέα από την αμερικανική Oracle σχετικά με τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Αναλυτικότερα, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής λογισμικού στον κόσμο ανακοίνωσε λίγο μετά το κλείσιμο της Wall Street, ότι τα κέρδη της το τέταρτο οικονομικό της τρίμηνο υπερέβησαν τις εκτιμήσεις αναλυτών της Wall Street. Παράλληλα, η διοίκηση της Oracle ανακοίνωσε ότι το τρέχον τρίμηνο τα αποτελέσματα της εταιρείας θα βρίσκονται σε αντιστοιχία με τις αρχικές προβλέψεις, ενώ ιδιαίτερο ενθουσιασμό προκάλεσε στις αγορές η δήλωση ανώτερου στελέχους της εταιρείας ότι οι χειρότερες ημέρες σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις της Oracle ανήκουν ήδη στο παρελθόν.

Σημαντική μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη τον Απρίλιο

Δυσάρεστα, ήταν –για μία ακόμη φορά- τα νέα για την οικονομία της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τη Εurostat, η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Απρίλιο κατά 0,5% έναντι 0,4% που ανέμεναν αναλυτές. Βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων της Eurostat, η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη το Μάρτιο του 2001 ήταν 0,3% από 0,2% που ανέφεραν τα πρώτα στοιχεία. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,6% από 2,9% το Μάρτιο.

Λονδίνο

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 μετά τη χθεσινή πέμπτη κατά σειρά πτώση που τον οδήγησε στις 5.671,6 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα εβδομάδων, ενισχύθηκε οριακά κατά 0,16% και διαμορφώθηκε στις 5.680,4 μονάδες.

Οι μετοχές των εταιρειών λογισμικού Sage και Logica ευνοήθηκαν από τη χθεσινή ανακοίνωση της ομοειδούς αμερικανικής επιχείρησης Oracle και έκλεισαν με αξιοσημείωτη άνοδο. Αντιθέτως, η μετοχή της Misys υποχώρησε μετά την είδηση ότι απέκτησε την DBS Management αντί 75 εκατ. λιρών.

Πτωτικά κινήθηκε και σήμερα η μετοχή της τηλεπικοινωνιακής Marconi στον απόηχο των προειδοποιήσεων που απηύθυναν την περασμένη εβδομάδα οι εταιρείες Nokia και Nortel Networks σχετικά με τη μελλοντική τους κερδοφορία. Με σημαντικές απώλειες έκλεισε επίσης και η μετοχή της εταιρείας σιδηροδρόμων Railtrack μετά από έκθεση που της επιρρίπτει σημαντικές ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα του 1999 που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 31 επιβάτες.

Παρίσι

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,76% και έφθασε τις 5.199 μονάδες. Σημαντική άνοδο σημείωσε η μετοχή της Dassault Systemes, εταρείας η οποία δραστηριοποείται στην κατασκευή λογισμικού, ενώ αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν, επίσης, οι μετοχές κορυφαίων εταιρειών από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, όπως Alcatel, Cap Gemini και Stmicroelectronics.

Φρανκφούρτη

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ο δείκτης Xetra DAX βρίσκεται στις 5.930,25 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,04%. Πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης είναι μέχρι στιγμής η μετοχή της SAP, ενώ αξιόλογα κέρδη καταγράφουν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών: Deutsche Telekom, Infineon Technologies, Siemens και Epcos.

Αμστερνταμ

Αρνητικό ήταν σήμερα το κλίμα στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, όπου ο δείκτης AEX υποχώρησε κατά 0,51% και διαμορφώθηκε στις 556,13 μονάδες. Η μετοχή της Gucci κατέγραψε βαριές απώλειες μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη της εταιρείας το πρώτο οικονομικό τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα των προβλέψεων αλλά και της προειδοποίησης ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη για το σύνολο του τρέχοντος έτους θα παραμείνουν σε επίπεδα κατώτερα των προσδοκιών.

Ζυρίχη

Με απώλειες 0,67% έκλεισε, τέλος, και ο δείκτης SMI στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης ο οποίος έκλεισε στις 7.269,50 μονάδες. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, καθώς η εταιρεία απέτυχε να εξασφαλίσει την έγκριση των αμερικανικών αρχών ανταγωνισμού για το σκεύασμα Zelmac.