Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 09 Μαΐου 2005 18:36

Οι βάσεις για την πραγματική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας υπέγραψε σήμερα την υπουργική απόφαση του Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Με την υπογραφή τερματίζεται μία εκκρεμότητα έξι ετών και τίθενται οι βάσεις για την πραγματική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, δήλωσε ο κ. Σιούφας μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Σιούφας είπε ότι είναι μία πράξη που υλοποιεί τις δεσμεύσεις του κυβερνητικού προγράμματος και εναρμονίζεται πλήρως η χώρα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ο κ. Σιούφας τόνισε ότι αυξάνονται οι επιλογές αρχικά για τους μεγάλους πελάτες και από την 1η Ιουλίου 2007 και για τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Μίλησε για σήμα της κυβέρνησης προς την εγχώρια και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος που θα αποφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει θετικά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Ο κ. Σιούφας υπογράμμισε ότι σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και τις νέες συμφωνίες που προωθούνται για τη συνδεση Ελλάδας - Τουρκίας και Ελλάδας- Ιταλίας στο φυσικό αέριο καθώς και με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης η χώρα μετατρέπεται σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο.

O νέος Κώδικας Ηλεκτρικής Ενέργειας

Ο νέος Κώδικας διευρύνει την δυνατότητα εισόδου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εκτός από την ΔΕΗ, ιδιωτών παραγωγών και προμηθευτών. Η δυνατότητα αυτή δημιουργείται με την θέσπιση βραχυχρόνιων αγορών ενέργειας και εφεδρειών καθώς και μακροχρόνιας αγοράς διαθεσιμότητας ισχύος. Στις αγορές αυτές προσφέρουν και αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια, επικουρικές υπηρεσίες, και διαθεσιμότητα ισχύος, οι συμμετέχοντες, στους οποίους θα συμπεριλαμβάνονται πλέον, εκτός από την ΔΕΗ, ιδιώτες παραγωγοί, προμηθευτές και επιλέγοντες πελάτες, δηλαδή καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν επιλέξει να τροφοδοτούν μέρος των αναγκών τους, αγοράζοντας απευθείας από την εγχώρια αγορά ή εισάγοντας από τις διασυνδέσεις με τους βόρειους γείτονες μας και την Ιταλία.

Στο νέο πλαίσιο της λειτουργίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ θα παραμείνει ο κύριος παραγωγός και προμηθευτής. Με τον νέο Κώδικα, ιδρύονται επίσης η χονδρεμπορική αγορά του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΗΕΠ) και η αγορά μακροχρόνιας επάρκειας ισχύος.

Το νέο ενεργειακό τοπίο θα συμπληρωθεί άμεσα με δύο, ήδη υπό επεξεργασία, νομοθετικές πρωτοβουλίες: Το Νόμο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου που ήδη βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης με στόχο να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στον Ιούνιο και, δεύτερον, την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Κοινοτικής Οδηγίας 2003/54, με την οποία ολοκληρώνεται το πλαίσιο της νέας απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ηδη, οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης συνεργάζονται με τη ΡΑΕ με στόχο και η πρωτοβουλία αυτή να είναι έτοιμη με τη μορφή νομοσχεδίου να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιούνιο.