Tο ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από την υποχρέωση βεβαίωσης μηχανικού για τη μη ύπαρξη αυθαιρέτου οι μεταβιβάσεις και οι κληρονομιές ακινήτων, όταν πρόκειται για αδόμητες εκτάσεις, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ).
Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Tο ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από την υποχρέωση βεβαίωσης μηχανικού για τη μη ύπαρξη αυθαιρέτου οι μεταβιβάσεις και οι κληρονομιές ακινήτων, όταν πρόκειται για αδόμητες εκτάσεις, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ).
Στην παραπάνω αλλαγή αναφέρθηκε χθες, μιλώντας στη «Ν», ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης στο περιθώριο συνεδρίου, υπό τον τίτλο «Βιώσιμες Αγορές Ακινήτων - Πολιτικό Πλαίσιο και Αναγκαίες Μεταρρυθμίσεις», που οργανώθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, τη Διεθνή Ομοσπονδία Τοπογράφων και το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος). Η σχετική συζήτηση γίνεται με αφορμή τον σε διαβούλευση (μέχρι την Πέμπτη) νόμο «Για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος».
Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, η βεβαίωση περί μη ύπαρξης αυθαιρέτου για τις μεταβιβάσεις ακινήτων πλέον -εφόσον ψηφιστεί ως έχει ο νέος νόμος και στις κληρονομιές (όπου σήμερα δεν ισχύει αλλά προτείνεται προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις)- εξετάζεται να αντικατασταθεί με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη του οικοπέδου και πιθανότατα από ακόμα ένα αποδεικτικό στοιχείο με ευθύνη των συμβολαιογράφων.
Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, πάντως σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό το ΥΠΕΝ δεν προτίθεται να υποχωρήσει συνολικά στο θέμα των αποδοχών κληρονομιάς. Εφόσον δηλαδή στο ακίνητο υπάρχει κτήριο, με βάση τις ρυθμίσεις του νέου νόμου, θα απαιτείται βεβαίωση μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι στη δημόσια διαβούλευση για τον νέο νόμο οι περισσότερες παρατηρήσεις αφορούν την καθιέρωση βεβαίωσης περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών στις αποδοχές κληρονομιάς. Το επιχείρημα είναι πως με τον τρόπο αυτόν παρεμποδίζεται το δικαίωμα της κληρονομιάς, ωστόσο ο αντίλογος είναι ότι μόνον αν η επίμαχη βεβαίωση θεσπιστεί παντού θα σταματήσει το φαινόμενο των αυθαιρέτων.
Από το βήμα του προαναφερόμενου συνεδρίου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τις θεσμικές εκκρεμότητες.
Ο κ. Στασινός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί μεταξύ άλλων το Κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, οι χρήσεις γης κ.λπ. και πρόσθεσε: «Το θεσμικό πλαίσιο για να γίνουν όλα αυτά υπάρχει, απλά το κράτος δεν το εφαρμόζει. Το ίδιο συμβαίνει και με την απλοποίηση των διαδικασιών και με τις αδειοδοτήσεις των οικοδομικών έργων, τις νέες άδειες οικοδομής.
Ο νόμος προβλέπει από το 2011 τον ηλεκτρονικό τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών. Το ΤΕΕ έχει δημιουργήσει το ηλεκτρονικό σύστημα, το έχει δοκιμάσει πιλοτικά και όλα είναι έτοιμα. Περιμένουμε 1,5 χρόνο να βάλει το ΥΠΕΝ 2 υπογραφές. Αντ’ αυτού, έρχεται σήμερα και αλλάζει τον νόμο και προβλέπει ξανά ηλεκτρονική έκδοση αδειών...».
Απαντώντας στον πρόεδρο του ΤΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως χαίρεται γιατί το Επιμελητήριο «πιέζει την κυβέρνηση να κάνει σε ενάμιση χρόνο αυτά που άλλοι δεν έκαναν σε δεκαετίες». Ο ίδιος απέδωσε την καθυστέρηση στην κατάρτιση των δασικών χαρτών μεταξύ άλλων στον εμφύλιο των χαρτογράφων και των δασολόγων, ενώ είπε ότι σήμερα υπάρχει η πολιτική βούληση για να προχωρήσουν μια σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση του ελέγχου της δόμησης, όπως είναι η ταυτότητα των ακινήτων.
Αναφερόμενος στη συζήτηση που γίνεται για το κόστος που θα έχει για τον ιδιοκτήτη ακινήτου η ταυτότητα, έκανε σαφές ότι το υπουργείο δεν θα ορίσει κατώτερη τιμή και τόνισε: «Αυτό θα το ρυθμίσει η ελεύθερη αγορά. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μία πολύ ισχυρή κοινωνική αντίσταση και αντιλαμβανόμαστε βέβαια γιατί η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι ψηφισμένη πραγματικά από το 2011, αλλά ουδείς τόλμησε να την εφαρμόσει».
Στο 53% χρεώνεται «πλασματικός» ΕΝΦΙΑ
Το 53% των ακινήτων φορολογείται με βάσει αντικειμενικές αξίες που διαφέρουν σημαντικά από τις πραγματικές - εμπορικές αξίες και μόνον το 47% χρεώνεται με ΕΝΦΙΑ βάσει αντικειμενικής αξίας που κινείται σε διεθνώς παραδεκτά όρια, δηλαδή συν - πλην 20% από την εμπορική του αξία. Το ποσοστό αυτό ήταν ακόμα μεγαλύτερο (58%) πριν από την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών τον Μάιο του 2015.
Τα παραπάνω αποτελούν βασικά συμπεράσματα μελέτης της Eurobank Property Services που έγινε σε δείγμα 384 συναλλαγών-εκτιμήσεων ακινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Property Δημήτρης Ανδρίτσος, μιλώντας στο Συνέδριο «Βιώσιμες Αγορές Ακινήτων - Πολιτικό Πλαίσιο και Αναγκαίες Μεταρρυθμίσεις», το ποσοστό 53% όπου οι αποκλίσεις ξεπερνούν τις διεθνώς παραδεκτές είναι πολύ μεγάλο καθώς στις υπόλοιπες αναπτυγμένες αγορές κινείται περίπου στο 20%. Επίσης σε αυτό το 53%, το 21% των ιδιοκτητών καταβάλλει λιγότερο φόρο και το 32% πληρώνει περισσότερο.
Φιλοδοξία της θυγατρικής της Eurobank είναι η μελέτη αυτή να συμβάλει σε μια όσο το δυνατόν δικαιότερη φορολόγηση των ακινήτων με αντικειμενικές αξίες που δεν θα διαφέρουν πάνω από το διεθνώς παραδεκτό επίπεδο, όπως συμβαίνει σήμερα.