Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016 09:52

Market Beat: Η έξοδος από τη μίζερη ατμόσφαιρα δεν μπορεί να στηριχθεί στις Τράπεζες  

Η σύγκρουση των επενδυτών του ΧΑ με τη σκληρή πραγματικότητα πλήγωσε το φρόνημα των εγχώριων επενδυτών καθώς μετά τις υποχρεωτικές κινήσεις της περασμένης εβδομάδας οι ρυθμοί συναλλαγών βούλιαξαν και μαζί τους ο τζίρος. Οι απαντήσεις που έχουν στο τσεπάκι οι παλαιάς κοπής πολιτικοί και σχολιαστές δεν βοηθούν.

Η σύγκρουση των επενδυτών του ΧΑ με τη σκληρή πραγματικότητα πλήγωσε το φρόνημα των εγχώριων επενδυτών καθώς μετά τις υποχρεωτικές κινήσεις της περασμένης εβδομάδας οι ρυθμοί συναλλαγών βούλιαξαν και μαζί τους ο τζίρος. Οι απαντήσεις που έχουν στο τσεπάκι οι παλαιάς κοπής πολιτικοί και σχολιαστές  δεν βοηθούν. Γιατί έχουν αλλάξει οι ερωτήσεις που θέτουν οι σύγχρονες κοινωνίες. Εκείνοι πασχίζουν να αποδείξουν πως όλα παντού αλλάζουνε και όλο τα ίδια μένουν. Η σύγκρουση με την πραγματικότητα ωστόσο πληγώνει τους Έλληνες.

Με τη στατιστική υποβοηθούνται οι κινήσεις των επαγγελματιών που παίζουν με τα δέκατα του ευρώ και έχουν ειδικότητα στο πάνω κάτω, αλλά τάση δεν διαμορφώνεται χωρίς την παρουσία πραγματικού πανικού η πραγματικής απληστίας. Σωστά εκτιμήσαμε πως οι τραπεζικές μετοχές χτύπησαν πάνω σε ισχυρή στήριξη και θα αντιδρούσαν όπως και συνέβη τη Δευτέρα. Αλλά οι πιέσεις στα blue chip του αντιτραπεζικού μπλοκ με υψηλό συντελεστή βαρύτητας, δεν άφησαν τον ΓΔ, ακολουθώντας την άνοδο των χρηματιστηρίων της ευρωζώνης, να «αγιάσει». Πάλι η συσσώρευση αποτέλεσε τη «συνθήκη ειρήνης» μεταξύ «ταύρων» και «αρκούδων» στο ΧΑ. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της απουσίας πανικού. Γιατί αν δοθεί το σύνθημα να απλωθεί φόβος στις διεθνείς αγορές, τότε στην Αθήνα οι πολύ-δοκιμασμένες στηρίξεις θα πάνε περίπατο.

Όταν γίνονται τα «άκρως απαραίτητα» από την πλευρά των θεσμικών, ο τζίρος βουλιάζει και η συσσώρευση είναι ένδειξη πως απουσιάζει η είδηση… «καταλύτης». Η εξέλιξη των άνευρων συναλλαγών έφερε τζίρο που μετά από πέντε ώρες ήταν χαμηλότερος από τα 3 εκατ. ευρώ την ώρα! Ταυτόχρονα οι ΓΔ και 25άρης γονάτιζαν σε επίπεδα κάτω από το κλείσιμο της Παρασκευής, την ώρα που τα σημαντικά κέρδη στις αγορές της ευρωζώνης δικαίωναν την ένταξη  του ΧΑ, από τους «κατασκευαστές» διεθνών δεικτών, σε κατηγορία διαφορετική από τις υπόλοιπες αγορές, ως τη μέρα που εισήλθε στο κοινό νόμισμα η Ελλάδα, της ευρωζώνης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, ο ΣΜΕΧΑ έχει συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, για να συζητήσει τα προβλήματα του κλάδου. Επιστρέφουν τα σενάρια για πιθανή πρόταση υπέρ της μείωσης του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς. Είναι βέβαιο πως κάτι θα προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση των Remote Members κυρίως όσον αφορά την ώρα λήξης της συνεδρίασης.

Σήμερα ξεκινά το Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, με τους εμπλεκόμενους να εμφανίζουν μικρές προσδοκίες, όσον αφορά το ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές. Η συνάντηση με την επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου στο Υπουργείο Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που διήρκησε περίπου 1,5 ώρα. Αφορούσε στα στοιχεία που συλλέγει το Ταμείο για την έκθεσή του για την Ελληνική Οικονομία. Ενδέχεται, να υπάρξει μία ακόμη συνάντηση για το κλείσιμο αυτής της διαδικασίας. Η δημοσίευση της έκθεσης αναμένεται τον Νοέμβριο και κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσει τη βάση για την Έκθεση Βιωσιμότητας (DSA) που θα συντάξει το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.

Οι εγχώριοι αναλυτές αποδίδουν την εικόνα της αγοράς στις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο αποκλειστικά εκφράζοντας την πικρία τους για το φαινόμενο να διαρκούν όλο και λιγότερο τα ανοδικά διαστήματα στο ΧΑ.  Η συσσώρευση είναι ένδειξη πως απουσιάζει η είδηση… «καταλύτης». Είναι απορίας άξιο γιατί χρησιμοποιούν αυτή την έκφραση οι εγχώριοι αναλυτές, αν δεν είναι η εκφορά μιας ευχής, που ξέρουμε ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με βάση τα ως τώρα δεδομένα. «Καταλύτης» θα ήταν μια εντυπωσιακή βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων. Υπάρχει πιθανότητα ως το τέλος αυτής της χρονιάς να προκύψει κάτι τέτοιο, με όσα έχουν έρθει ως τώρα στο φως της δημοσιότητας; «Καταλύτης» θα ήταν μια δράση που θα έφερνε αποτελέσματα στη μείωση των δαπανών του Δημοσίου, χωρίς αυτή να προκύπτει από μείωση μισθών και συντάξεων. Υπάρχει κάτι από όσα έχουν αποφασιστεί από την κυβέρνηση που να δείχνει τάση για μια ρύθμιση που θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα αναιρεί παράλογες δομές του παρελθόντος;

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ

Νευρικότητα επικράτησε στη πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, με τους επενδυτές να αναμένουν τις κρίσιμες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ  και Ιαπωνία, την προσεχή Τετάρτη. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,02% στις 18.120 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 παρέμεινε αμετάβλητος στις 2.139 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες κατά 0,18% στις 5.235 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Sanofi εμφάνισε κέρδη της τάξης του 0,70% μετά την κατάθεση μήνυσης εναντίον της Merck & Co. για την παραβίαση της νομοθεσίας περί πατέντας. Ισχυρή άνοδο κατά 6,8% σημείωσε και η Avnet Inc. χάρη στην εξαγορά της από την Tech Data Corp.  

Όσον αφορά τις νομισματικές αποφάσεις, οι αναλυτές της CME Group εκτιμούν ότι οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve ανέρχονται στο 15%, παρά την αύξηση του πληθωρισμού τον Αύγουστο στο 1,1% έναντι 0,8% τον Ιούλιο. «Η αύξηση των επιτοκίων δεν πρόκειται να έρθει πριν τις προεδρικές εκλογές» προέβλεψε από την πλευρά του, ο Γκρεγκ Άντερσον, αναλυτής τηςBMO Capital Markets.

Όπως υπενθύμισε η ADM Investor Services, τη νομισματική τους πολιτική αναμένεται να επικαιροποιήσουν εντός της εβδομάδας και οι κεντρικές τράπεζες σε Αίγυπτο, Γκάνα, Ινδονησία, Κένυα, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Νορβηγία, Παραγουάη, Φιλιππίνες, Νότια Αφρική και Τουρκία. Στην Ιαπωνία, η Bank of Japan θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα λάβει περαιτέρω μέτρα.

ΕΥΡΩΠΗ

Άνοδο της τάξης του 1% σημείωσαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, χαιρετίζοντας την ανάκαμψη στην τιμή του πετρελαίου, εν όψει και της κρίσιμης συνεδρίασης της Federal Reserve, την προσεχή Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,54% στις 6.813 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 0,95% στις 10.373 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 1,43% στις 4.394 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,95% στις 8.715 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,28% στις 16.399 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε κέρδη κατά 1,03% στις 341,30 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Anglo American ενισχύθηκε κατά 5,70% χάρη στην αύξηση της τιμής – στόχου από την Credit Suisse. Άνοδο κατά 1,70% σημείωσε και η Weir Group, δεχόμενη ώθηση από την αναβάθμιση της σύστασης της JP Morgan.

Οι επενδυτές έχουν στρέψει το βλέμμα τους στις επικείμενες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ  και της Ιαπωνίας.

Όπως γνωστοποίησε μάλιστα, η ADM Investor Services, αποφάσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας και από τις κεντρικές τράπεζες σε Αίγυπτο, Γκάνα, Ινδονησία, Κένυα, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Νορβηγία, Παραγουάη, Φιλιππίνες, Νότια Αφρική και Τουρκία.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ήπια ανοδικά, μετά τις ισχυρές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 2,35% στα 44,04 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,25% στα 46,80 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, εμφανίζει άνοδο κατά 0,51% στα 1.316,70 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, συρρίκνωση εμφάνισε τον Ιούλιο το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης, το οποίο σύμφωνα με την ΕΚΤ, διαμορφώθηκε στα 21 δισ. ευρώ, έναντι 29,5 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Παρά τη μείωση του πλεονάσματος, οι συνολικές επενδύσεις εκτινάχθηκαν στα 72,1 δισ. ευρώ έναντι μόλις 6 δισ. τον Ιούνιο, ενώ οι καθαρές επενδύσεις αυξήθηκαν σε 52,8 δισ. ευρώ, έναντι 11,6 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι απευθείας επενδύσεις τέλος, εμφάνισαν καθαρές εισροές 19,3 δισ. ευρώ, έναντι εκροών 5,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα, αύξηση εμφάνισε τον Ιούλιο του 2016 ο δείκτης παραγωγής στον κλάδο των κατασκευών, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat,  για την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. Συγκεκριμένα, παρουσίασε αύξηση κατά 1,8% και 1,1% αντίστοιχα, έναντι του Ιουνίου του 2016 και κατά 3,1% και 1% αντίστοιχα, έναντι του Ιουλίου του 2015.

Από την πλευρά της, επιβράδυνση της γερμανικής ανάπτυξης αναμένει στο γ’ τρίμηνο του 2016, η Bundesbank, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ το τρέχον έτος. Στη μηνιαία έκθεσή της, η γερμανική τράπεζα αναφέρει ότι τα τελευταία μακροοικονομικά μεγέθη σηματοδοτούν τη μείωση της ζήτησης για εξαγωγές αλλά και τη συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής.

Τέλος, νέες προειδοποιήσεις προς το City του Λονδίνου απηύθυνε ο επικεφαλής της Bundesbank, Τζενς Βάιντμαν, αναφέροντας πως οι βρετανικές τράπεζες θα απωλέσουν το δικαίωμα να λειτουργούν στις χώρες - μέλη της Ε.Ε., εφόσον η Βρετανία δεν εντάσσεται στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

ΧΑ

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με εξαιρετικά χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν, να συνεχιστούν οι μάχες μεταξύ «ταύρων» και «αρκούδων», για το αν η αγορά θα εμφάνιζε πάλι πτώση.

Η πορεία που εμφάνισαν οι τράπεζες του 25άρη σήμερα καθόρισε και τις διακυμάνσεις των βασικών δεικτών. Αφού αυτές  τέθηκαν από τους θεσμικούς στο τιμόνι της πορείας των βασικών δεικτών από το πρώτο λεπτό. Οι μεταβολές του 25άρη  καθοριζόντουσαν από την θετική στο μεγαλύτερο διάστημα μεταβολή του τραπεζικού δείκτη, αλλά και από τις σημαντικές απώλειες για τους κλάδους των Ταξιδιών Αναψυχής, Προσωπικών Οικιακών Ειδών Τηλεπικοινωνιών και των εταιριών Πρώτων Υλών, ενώ αποφάσισαν να συνεχίσουν τις πιέσεις στις ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. 

Η μέγιστη πτώση της μέρας για τον Τραπεζικό Δείκτη στις δημοπρασίες αφού πρώτα άνοιξε στις 636,82 μονάδες με μεταβολή +1,28% και έφθασε στις 12:09 ως τις 648,91, μια τιμή που αντιστοιχούσε σε κέρδη +3,20%. Έκλεισε τελικά στις 625,31 από 628,45 μονάδες με πτώση -0,55%. Τα μέγιστα για τους βασικούς δείκτες εμφανίστηκαν την ίδια  χρονική στιγμή ενδοσυνεδριακά (12:09), και ήταν οι 563,02 από 559,50 μονάδες την Παρασκευή και οι 1499,37 από 1487,46 για τους ΓΔ και 25άρη.

Σήμερα οι βασικοί δείκτες απέκτησαν την πορεία του δείκτη των τραπεζών ήτοι πλάγια αρχικά κίνηση μηδενικής κλίσης. Η βαρύτητα των μετοχών που κινήθηκαν πτωτικά έκαναν τον ΓΔ κινηθεί ευκολότερα κάτω από το κλείσιμο που είχε στις 16/9. Γιατί εμφάνισε σταθερά κέρδη ο δείκτης των Τραπεζών, που πέρασε σε αρνητικό πεδίο μόλις 20 λεπτά πριν το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, αλλά άρχισε να αναζητά χαμηλό ημέρας, αμέσως μετά τις 12:09. Συνεπώς, οι θεσμικοί χρησιμοποίησαν τις Τράπεζες στα blue chip που θα βοηθούσαν τους δείκτες να εμφανίσουν άνοδο αλλά κατέληξαν και αυτές να συνηγορούν στην πτώση αφού πάλι οι «αρκούδες» θριάμβευσαν.

Με πτωτικό φινάλε χωρίς ιδιαίτερη συνεισφορά των δημοπρασιών σήμερα, η αγορά φάνηκε παρά την πτώση να κρατά τις αποστάσεις από τις δοκιμασμένες στηρίξεις  των 550 και των 555 μονάδων. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (7 από 17) blue chip έναντι των καθοδικών (15 από 7) με τρία αμετάβλητα ΕΥΡΩΒ ΛΑΜΔΑ και ΤΙΤΚ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν πτώση οι 22 από 11 την Παρασκευή  16/9, και 4 από 2 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 14 μόνο από 27, ήταν ανοδικές. Στα 27,928 από 139,807 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 12,79 από 84,67 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος έπεσε από τα «κανονικά» επίπεδα αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 45,78% από 60,56% του συνολικού τζίρου. 

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν αρχικά νευρική ανοδική εικόνα και στη συνέχεια εμφανίστηκαν σημαντικά κέρδη, μια μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για τη δυναμική των αγορών της Νέας Υόρκης. Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,87%, ο CAC είχε μεταβολή +1,40%, με τον FTSE100 με μεταβολή +1,38%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ήταν ανοδικές και εμφάνισαν κέρδη της τάξης του +0,58% για τον S&P500 και +0,61% για τον DOW JONES. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,36% και έφθασε στις 557,47 από 559,50 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1477,06 από 1487,46 με μεταβολή -0,60%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,3 μονάδες χαμηλότερα και στον 25άρη 1,5, οδηγώντας τους στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι Εμπορίου +2,66% από +5,40%, Χημικών +1,33% από +4,17, Κατασκευές Υλικά +0,45% από +1,46%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,44% από -0,75%, Πετρελαίου Αερίου +0,23% από +1,01%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης -3,95% από -5,00%, Ταξίδια Αναψυχή -2,31% από +3,80%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -2,02% από +4,40%, Τηλεπικοινωνιών -1,97% από +4,37%, Πρώτων Υλών -1,56% από +2,67%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,89% από +1,30%, Ακίνητης Περιουσίας -0,87% από +0,27%, ο 25άρης -0,70% από +1,09%, Κοινής Ωφέλειας -0,67% από +3,07%, Τραπεζών -0,55% από -0,12%, Τεχνολογίας -0,39% από +1,53%, ο ΓΔ -0,36% από +1,37%, Τροφίμων Ποτών -0,10% από -2,36%, και ο FTSEM -0,06% από +1,77%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 27,928 από 139,807 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,820 από 3,927  εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 22,538 από 134,347 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,647 από 0,816 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 39,881 από 40,099 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 36,149 από 155,933 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 37 από 58 των καθοδικών σε 50 από 37 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 16 από 13.

Τεχνική ανάλυση

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί στο ΧΑ έδωσαν στον 25άρη σε σχήμα ασύμμετρου Λ με την αριστερή γραμμή μεγαλύτερη. Η ανοδική δυναμική στο πρώτο δίωρο έφερε το μέγιστο  στις 1499,37 μονάδες και κατόπιν ξεκίνησε η αναζήτηση του ελάχιστου που εμφανίστηκε στις δημοπρασίες στις 1476,80 μονάδες Το  κλείσιμο  έγινε στις 1477,06 μονάδες με μεταβολή -0,70%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 5,701 εκατ. ευρώ. 

Για τη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 810 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1496,75 μονάδες και κατώτερο στις 1474,00. Επίσης άλλαξαν χέρια 27 ΣΜΕ για τη σειρά Νοεμβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1477,06 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Οκτωβρίου ορίστηκε στις 1476,00 και της επόμενης ομοίως, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Οκτωβρίου στα 5530 ενώ για τη σειρά Νοεμβρίου ανήλθαν σε 86. Η προπορεία του 25άρη μειώθηκε δραματικά μετά το -0,70% στην πρώτη σύνοδο με κυρίαρχες τις σειρές Οκτωβρίου.

Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ παρατηρούσε χθες μετά τη σύνοδο: «Δυσκολεύει η διαδικασία ανοδικής αντίδρασης στον δείκτη FTSE25, όσο ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να αποτελεί 'βαρίδι' λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις διοικητικές αλλαγές στις Τράπεζες, τη διαχείριση των NPLs και τις προοπτικές κερδοφορίας.

Το γράφημα του Τραπεζικού δείκτη "ισορροπεί" στο χαμηλό 2 μηνών και πιθανή απώλεια της στήριξης των 613 μονάδων θα επιβεβαιώσει την πτωτική τάση, με επόμενη διαγραμματική στήριξη στο μετά "Brexit" χαμηλό του Ιουλίου.

Η έντονη υποαπόδοση του Τραπεζικού κλάδου ίσως δίνει το στίγμα και για την επόμενη ημέρα των επενδυτικών προτιμήσεων στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, με τις μη Τραπεζικές μετοχές του FTSE25 να εμφανίζουν σαφώς καλύτερη τεχνική εικόνα.

Σε ότι αφορά το επενδυτικό γεγονός της εβδομάδας, σε διεθνές επίπεδο, αυτό αναμφισβήτητα είναι η διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve». 

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η Αγορά δεν μπορεί να βρει κατεύθυνση, περιμένοντας κάποιο θετικό γεγονός που θα μπορούσε να δώσει λύση στην συσσώρευση του τελευταίου τριμήνου. Το αδιέξοδο στην Οικονομία φαίνεται να μην έχει λύση, μιας και οι Ξένοι αλλά και οι Έλληνες επενδυτές διστάζουν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα και στην πραγματική Οικονομία, φοβούμενοι το ασταθές οικονομικό περιβάλλον, με ένα Κράτος που ουσιαστικά από την μία τους προσκαλεί και από την άλλη κάνει ότι μπορεί για να μπλοκάρει όσους τολμούν να επενδύσουν σε αυτό (!) Πρέπει πάση θυσία να μπορέσουμε να κερδίσουμε πίσω την χαμένη μας αξιοπιστία, αν θέλουμε να έχουμε πιθανότητες να ανατρέψουμε την τόσο άσχημη εικόνα που εμείς έχουμε φτιάξει.

Τα προαπαιτούμενα κινούνται με ρυθμούς χελώνας, με την Αγορά να φοβάται πως η δόση των 2,8 δισ. και η μίνι αξιολόγηση θα "παίξουν" καθυστέρηση, έστω και αν τα έχει τόσο ανάγκη η Ελληνική Οικονομία, ειδικά στον Ιδιωτικό τομέα. Οι καθυστερήσεις καθυστερούν την πιθανολογούμενη ανάπτυξη, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για περαιτέρω λουκέτα σε Επιχειρήσεις, το επόμενο διάστημα.

Δυστυχώς η Οικονομία χρειάζεται να 'τρέξει' όσο πιο γρήγορα μπορεί και εμείς 'παίζουμε καθυστέρηση' πιστεύοντας ότι η Ευρώπη θα δώσει άλλου είδους λύσεις, χωρίς να καταλαβαίνουμε ότι ακόμα και έτσι να είναι, οι μεταρρυθμίσεις μπορούν μόνο να βοηθήσουν την Οικονομία.

Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ

Δυσκολεύει η διαδικασία ανοδικής αντίδρασης στον δείκτη FTSE25, όσο ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να αποτελεί 'βαρίδι' λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις διοικητικές αλλαγές στις Τράπεζες, τη διαχείριση των NPLs και τις προοπτικές κερδοφορίας.

Το γράφημα του Τραπεζικού δείκτη "ισορροπεί" στο χαμηλό 2 μηνών και πιθανή απώλεια της στήριξης των 613 μονάδων θα επιβεβαιώσει την πτωτική τάση, με επόμενη διαγραμματική στήριξη στο μετά "Brexit" χαμηλό του Ιουλίου.

Η έντονη υποαπόδοση του Τραπεζικού κλάδου ίσως δίνει το στίγμα και για την επόμενη ημέρα των επενδυτικών προτιμήσεων στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, με τις μη Τραπεζικές μετοχές του FTSE25 να εμφανίζουν σαφώς καλύτερη τεχνική εικόνα.

Σε ότι αφορά το επενδυτικό γεγονός της εβδομάδας, σε διεθνές επίπεδο, αυτό αναμφισβήτητα είναι η διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve. 

Το ύψος των επιτοκίων στη μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη  θα επηρεάσει, μεταξύ άλλων, την ελκυστικότητα των ομολογιακών αποδόσεων έναντι των μετοχών, την ευκολία δανεισμού των Αμερικάνικων Επιχειρήσεων, τις προβλέψεις των αναλυτών για την καταναλωτική ζήτηση και τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ, τις πληθωριστικές προσδοκίες και την ανταλλακτική αξία του Δολαρίου, το οποίο επηρεάζει ευθέως τόσο την κερδοφορία του κλάδου Πρώτων Υλών όσο και αυτή των εξωστρεφών
Επιχειρήσεων της Ευρωζώνης.

Με δεδομένο ότι οι αποφάσεις της Federal Reserve θα ανακοινωθούν το βράδυ της Τετάρτης, η Ελληνική μετοχική Αγορά αναμένεται να ενσωματώσει την όποια αύξηση της μεταβλητότητας και το re-pricing των Ξένων δεικτών στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν χαμηλότερα σήμερα Τρίτη, καθώς οι επενδυτές περίμεναν νευρικά τα αποτελέσματα της διήμερης συνάντησης της Federal Reserve και της Τράπεζας της Ιαπωνίας για να αποφασίσουν την νομισματική τους πολιτική.

Η αγορά είναι πιο νευρική για την BOJ από ότι για την Fed, καθώς μπορεί να προσφέρει στην αγορά μια έκπληξη, Δηλωσε ο Yutaka Miura, της Mizuho Securities.

Στις παγκόσμιες αγορές έχουν επικρατήσει στην ατμόσφαιρα των συναλλαγών το ζεστό και το κρύο τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από τις προθέσεις της Fed, οι οποίες παραμένουν χωρίς να έχουν διευκρινιστεί μετά από τα σχόλια από διάφορους αξιωματούχους της Fed.

Η αγοραία συναίνεση είναι ότι η Fed θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο τέλος της συνεδρίασης την Τετάρτη, με τους επενδυτές να εστιάζουν στη δήλωση, καθώς και στην ομιλία της Janet Yellen για ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα επί της επόμενης αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

Οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές και επενδυτές, αναμένουν ότι οι αρμόδιοι της Fed θα απέχουν από νέα βήματα, ενώ στη δήλωσή της θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν όρους που λείπουν από τις πρόσφατες εκτιμήσεις, όπως το κατά πόσον οι οικονομικοί κίνδυνοι ήταν «ισορροπημένοι» ή «σχεδόν ισορροπημένοι».

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας γλίστρησε -0,2%, αφού οι βασικοί δείκτες των ΗΠΑ κατέληξαν σχεδόν επίπεδοι μετά από μια ασταθή συνεδρία. Οι Αυστραλιανές μετοχές ήταν 0,2% χαμηλότερα αρχικά και προς το τέλος εμφάνισαν οριακή άνοδο +0,07%.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας διέγραψε τις απώλειες που εμφάνισε νωρίτερα και ενισχύθηκε +0,1%, με τη διαπραγμάτευση να συνεχίζεται μετά την αργία τη Δευτέρα και να καταλήγει στο -0,16%. Οι αγορές του Τόκιο θα είναι κλειστές για άλλη μια αργία την Πέμπτη, με την πολύ-αναμενόμενη συνάντηση BOJ να στριμώχνεται ανάμεσα στις αργίες της αγοράς.

Η BOJ θα μπορούσε να κάνει τα αρνητικά επιτόκια την κύρια εστίαση της νομισματικής πολιτικής της, μετά το πέρας της συνεδρίασης της την Τετάρτη, όπου γίνεται αυτό που περιγράφεται ως μια «συνολική» αξιολόγηση των πολιτικών της.

Οι αρμόδιοι επί της χάραξης πολιτικής πήραν μια γεύση την περασμένη εβδομάδα για το πώς οι αγορές θα μπορούσαν να αντιδράσουν όταν οι επενδυτές ξεπούλησαν ομόλογα με μεγάλη διάρκεια από τους φόβους πως η BOJ θα επιβραδύνει την υπέρ χαλάρωσης πολιτική της.

Ο δείκτης δολαρίου, που καταγράφει το δολάριο έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων αντιπάλων του, ήταν ελαφρώς υψηλότερα στο 95,874, αν και ήταν κάτω από το υψηλό δύο εβδομάδων της Παρασκευής στο 96,108.

Τα ΗΠΑ futures του αργού πετρελαίου γλίστρησαν -0,5% στα 43,07 δολάρια το βαρέλι, απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τα ψηλά στη διάρκεια της νύχτας. Το Brent έφτασε -0,3% χαμηλότερα στα 45,82 δολάρια το βαρέλι.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στις επόμενες 5-6 εβδομάδες θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τις «κόκκινες» οφειλές των επιχειρήσεων προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Ο υπουργός σημείωσε πως η προωθούμενη ρύθμιση αφορά όλες τις κατηγορίες των επιχειρήσεων, ενώ σημείωσε πως με αυτή τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία κλείνει όλη η νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια.

Την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ υπέβαλε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κωνσταντίνος Ξιφαράς. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο κ. Ξιφαράς ο οποίος είχε αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Οκτώβριο του 2013, συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

Βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει τον στόχο για την εισροή κοινοτικών πόρων 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016 εμφανίστηκε ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης σε συνάντηση που είχε στο υπουργείο Οικονομίας με μέλη της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Η Ελλάδα προηγείται έναντι των άλλων κρατών μελών στα αιτήματα πληρωμών που έχει υποβάλει στην ΕΕ για την εκταμίευση πόρων του ΕΣΠΑ. Τα αιτήματα της χώρας μας αντιστοιχούν στο 16,8% των συνολικών δαπανών που έχουν δηλώσει όλες οι χώρες της ΕΕ» σημείωσε.

Αποσοβήθηκε η κρίση στην Attica Bank και εξελέγη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο Θεόδωρος Πανταλάκης. Σημειώνεται ότι νωρίτερα η τράπεζα βρέθηκε ένα βήμα πριν από τον ορισμό επιτρόπου καθώς το ΤΣΜΕΔΕ αρνείτο να συναινέσει στην τοποθετηση του Θ. Πανταλάκη ως CEO. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας προς τις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές, «…κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων, εξέλεξε ομόφωνα τον κ. Θεόδωρο Πανταλάκη ως μέλος του Δ.Σ.».

Ο δημόσιος τομέας, ο τουρισμός και η μεταποίηση, αποτέλεσαν - σύμφωνα με έκθεση της Eurobank- τους βασικούς μοχλούς ενίσχυσης της απασχόλησης, κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2016. Συγκεκριμένα, στην οικονομική έκθεση «7 Ημέρες Οικονομία», διαπιστώνεται ότι από το β’ τρίμηνο του 2014, η απασχόληση στην ελληνική οικονομία παρουσιάζει συνεχή ανοδική πορεία. Ειδικά κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2016, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,13% σε ετήσια βάση, έναντι 2,91% στο α’ τρίμηνο. Οι κύριοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, από τους οποίους προήλθε η αύξηση, ήταν α) η μεταποίηση β) οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος & εστίασης γ) η δημόσια διοίκηση, άμυνα και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση

Να ασκήσει η Τράπεζα της Ελλάδας το σύνολο των έλεγχων που προβλέπονται στην Τράπεζα Αττικής προκειμένου να σταματήσει να υπάρχει «κάθε σκιά στην επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ» ζητεί με επιστολή του προς τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Ο κ. Στασινός ζητεί από την ΤτΕ να ενημερώσει το ΤΕΕ και τους μηχανικούς που στηρίζουν τόσα χρόνια την Attica Bank, για τα ευρήματα των ελέγχων, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και η ενημέρωση να υπάρξει «τόσο σε περίπτωση που υπάρχουν ευρήματα από τους ελέγχους για τους εκπροσώπους του Ταμείου στη διοίκηση της Τράπεζας μέχρι σήμερα όσο και στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν διαπιστωθεί, ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν σκιές».

Την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί η δημοπρασία για την επιλογή του παρόχου της Καθολικής Υπηρεσίας «πρόσβασης σε σταθερές θέσεις και παροχή τηλεφωνικών υπηρεσιών», στην ελληνική επικράτεια. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έχει ήδη εγκρίνει τη συμμετοχή των: α) Cosmote Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε. β) Forthnet A.E. γ) OTE A.E. Υπερθεματιστής της διαδικασίας θα είναι ο πάροχος που θα υποβάλλει τη χαμηλότερη προσφορά, δηλαδή θα ζητήσει τη χαμηλότερη αποζημίωση για την παροχή του συγκεκριμένου στοιχείου Καθολικής Υπηρεσίας.

Ενοποιημένα έσοδα ύψους 403,5 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Aegean για το πρώτο εξάμηνο του έτους, στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015.  H επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 5% και ανήλθε σε 5,2 εκ. επιβάτες. Στο δίκτυο εσωτερικού η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν 2,5 εκ. επιβάτες ενώ στο δίκτυο εξωτερικού ταξίδεψαν 2,7 εκ. επιβάτες, παρουσιάζοντας αύξηση 10%. Ο Όμιλος κατά το εποχικά πιο αδύναμο πρώτο εξάμηνο, παρουσίασε ενοποιημένες ζημιές μετά από φόρους ύψους 23,7 εκατ. σε σχέση με καθαρά κέρδη ύψους €14,8 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Σήμερα, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα δημοσιευθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της Υγεία Α.Ε., για το α’ εξάμηνο του 2016.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Αμετάβλητα έως τουλάχιστον τα τέλη του 2016, αναμένεται να παραμείνουν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείο ΜΝΙ, το οποίο επικαλείται πηγές της Φρανκφούρτης. «Κανένας δεν έχει όφελος από την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων» αναφέρει παράλληλα, το γερμανικό δημοσίευμα, το οποίο υπενθυμίζει ότι αυτή τη στιγμή, το επιτόκιο καταθέσεων βρίσκεται στο -0,40% και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 0%.

Έρευνα για τη φορολογική συμφωνία μεταξύ του Λουξεμβούργου και της γαλλικής Engie ξεκίνησαν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε., στο πλαίσιο της εκστρατείας εναντίον της φοροδιαφυγής των μεγάλων πολυεθνικών. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η φορολογική συμφωνία των δύο πλευρών, η οποία συνάφθηκε το 2008, διασφαλίζει τη μη φορολόγηση διάφορων εταιρειών του Ομίλου Engie. Ως αποτέλεσμα, η Κομισιόν ερευνά τυχόν παραβίαση της νομοθεσίας για την παροχή κρατικής βοήθειας αλλά και της νομοθεσίας για τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Την περικοπή περισσότερων από 200 θέσεων εργασίας προανήγγειλε η Rolls-Royce Holdings, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσής της. Οι μειώσεις, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Γουόρεν Ιστ, θα αφορούν τον διοικητικό κλάδο. Οι συνολικές περικοπές επί θητείας Ιστ, ανέρχονται πλέον σε 600 θέσεις εργασίας και εντάσσονται στην προσπάθεια εξοικονόμησης 200 εκατ. λιρών έως τα τέλη του 2017.

Η γρήγορη εξέλιξη της τεχνολογίας, οι ανησυχίες για την καταναλωτική ζήτηση και η αγορά εργασίας, αποτελούν τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Πιο αναλυτικά, σχεδόν το 50% ιεράρχησε την τεχνολογική εξέλιξη, ως μία από τις τρεις κυριότερες προκλήσεις, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην ψηφιακή πρόοδο. Βάσει της έρευνας, η τεχνολογική πρόοδος επηρέασε το σύνολο των δραστηριοτήτων τους - από τους τρόπους προσέγγισης των πελατών έως το θέμα της προστασίας των δεδομένων, τις τιμές και το κόστος.

Επιβράδυνση της γερμανικής ανάπτυξης αναμένει στο γ’ τρίμηνο του 2016, η Bundesbank, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ το τρέχον έτος. Στη μηνιαία έκθεσή της, η γερμανική τράπεζα αναφέρει ότι τα τελευταία μακροοικονομικά μεγέθη σηματοδοτούν τη μείωση της ζήτησης για εξαγωγές αλλά και τη συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής. Ως αποτέλεσμα, διαπιστώνει σημαντική επιδείνωση του εταιρικού κλίματος, το οποίο θα οδηγήσει σε περιορισμό του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Αύξηση εμφάνισε τον Ιούλιο του 2016 ο δείκτης παραγωγής στον κλάδο των κατασκευών, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, για την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. Συγκεκριμένα, παρουσίασε αύξηση κατά 1,8% και 1,1% αντίστοιχα, έναντι του Ιουνίου του 2016 και κατά 3,1% και 1% αντίστοιχα, έναντι του Ιουλίου του 2015. Η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση κατεγράφη στη Γαλλία (4,8%) και τη Σλοβενία (2%), ενώ η υψηλότερη πτώση στη Σλοβακία (11%) και την Ουγγαρία (3,2%).

Συρρίκνωση εμφάνισε τον Ιούλιο το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης, το οποίο σύμφωνα με την ΕΚΤ, διαμορφώθηκε στα 21 δισ. ευρώ, έναντι 29,5 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Παρά τη μείωση του πλεονάσματος, οι συνολικές επενδύσεις εκτινάχθηκαν στα 72,1 δισ. ευρώ έναντι μόλις 6 δισ. τον Ιούνιο, ενώ οι καθαρές επενδύσεις αυξήθηκαν σε 52,8 δισ. ευρώ, έναντι 11,6 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.