Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 10 Μαΐου 2005 09:50

Νέα πρόταση για το ασφαλιστικό των τραπεζών

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ πρόταση για το ασφαλιστικό των Τραπεζοϋπαλλήλων, που αφορά στα ειδικά ταμεία για τις επικουρικές συντάξεις και το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, υπέβαλαν χθες οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των Τραπεζών σε συνάντηση που είχαν με τους διαπραγματευτές της ΟΤΟΕ στα γραφεία της Εθνικής Τράπεζας.

Η πρόταση, με την οποία όπως τόνισαν εξαντλούνται τα περιθώρια που υπάρχουν, αφορά στην επέκταση κατά μια δεκαετία (από 1992 στο 2002) της ισχύος της μεταβατικής περιόδου για τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που απορρέουν για τους ασφαλισμένους στα ειδικά ταμεία των Τραπεζών, καθώς για τις δυνατότητες προσυνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή το ποσοστό της επικούρησης διασφαλίζεται στα σημερινά επίπεδα για όσους ασφαλίσθηκαν μέχρι το τέλος του 2002, ενώ για αυτούς που μπήκαν στην «αγορά» μεταγενέστερα θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα (20%).

Για το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, που αφορά στους εργαζόμενους στην Εμπορική και την πρώην Πίστεως, για την πρώτη πενταετία (1992-97) προτείνεται να γίνει από 32 σε 33 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας, για την επόμενη πενταετία (1998-2002) από 33 σε 35 χρόνια και για τους μετά το τέλος του 2002 στα 37 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας.

Για τη δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης θα μεταφερθούν πόροι που έχουν σήμερα τα ειδικά ταμεία και να υπάρξει ενίσχυση από τον προϋπολογισμό με επιπλέον πόρους.

Οι συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ, παρά τη νέα βελτιωμένη πρόταση, εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις, που κατά κύριο λόγο αφορούν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του νέου Ταμείου.