Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 10 Μαΐου 2005 14:06

Volkswagen: Eπιδικώκει χαμηλότερους τόκους σε δάνεια 12,5 δισ. δολ.

ΤΗ μείωση του κόστους των δανείων ύψους 12,5 δισ. ευρώ (16 δισ. δολ.), που έχει λάβει από τις 12 δανείστριες τράπεζές της, ζήτησε η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, Volkswagen AG, σύμφωνα με τραπεζίτες που γνωρίζουν το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

H BNP Paribas SA, η Citigroup Inc. και η JPMorgan Chase & Co., συγκαταλέγονται μεταξύ των τραπεζών, που θα ρυθμίσουν το θέμα. Ο όμιλος θα αρχίσει να κάνει επαφές με τις άλλες τράπεζες, προκειμένου να διασφαλίσει τα κεφάλαια, αργότερα μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η Volkswagen, το πρώτο τρίμηνο, σχεδόν τριπλασίασε τα κέρδη της, σε αντίθεση με τις ζημίες που εμφάνισαν οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, General Motors Corp. και Ford Motor Co. και των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα διαμορφώθηκε κάτω από το επίπεδο της επένδυσης την εβδομάδα που πέρασε, από την Standard & Poor's. Και οι ευρωπαϊκές ανταγωνίστριές της, όπως η DaimlerChrysler AG, ανακοίνωσαν μείωση των καθαρών τους κερδών το πρώτο τρίμηνο.

Ο εκτελεστικός της διευθυντής της Volkswagen, Bernd Pischetsrieder, είπε στους επενδυτές τον μήνα που πέρασε, ότι τα κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας, θα αυξηθούν τα επόμενα τρία τρίμηνα, αποτέλεσμα των πωλήσεων των νέων μοντέλων της, σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους. Το πρώτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της Volkswagen, αναρριχήθηκαν στα 70 εκατ. ευρώ.