Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 12 Μαΐου 2005 07:21

Ανοδικά κινείται το δολάριο έναντι του γιέν και του ευρώ

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε το δολάριο έναντι του γιέν και του ευρώ στην Ασία, καθώς εικάζεται, ότι η σημερινή έκθεση στις ΗΠΑ θα δείξει αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Απρίλιο, στα υψηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών.

Η έκθεση, ενδέχεται να τονώσει τις προοπτικές για περαιτέρω αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από τη Federal Reserve, η οποία προχώρησε σε αυτήν, οκτώ φορές από τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα την άνοδο του δολαρίου κατά 5,9% έναντι του ευρώ το 2005.

Το δολάριο κινήθηκε ανοδικά χθες, μετά την έκθεση που έδειξε, ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ υποχώρησε απροσδόκητα, σημάδι, ότι η οικονομία της χώρας ήταν πιο υγιής το πρώτο τρίμηνο, έναντι των αρχικών προβλέψεων της κυβέρνησης. Η γερμανική και η ιταλική κυβέρνηση, έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή τους για τη φετινή οικονομική ανάπτυξη.

«Υψηλές λιανικές πωλήσεις, ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέο κύμα αγοράς δολαρίων», ανέφερε ο Minoru Shioiri, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος της Mitsubishi Securities Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Τα στοιχεία στις ΗΠΑ ανακοινώνονται με φόντο την απαισιοδοξία στην Ευρώπη».

Το δολάριο αναρριχήθηκε στα 106,11 γιέν στις 11:32' π.μ. στο Τόκυο, από 105,75 γιέν, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Εφθασε στο 1,2791 έναντι του ευρώ, από 1,2815 δολ., μετά τη χθεσινή του άνοδο στο 1,2777, το υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον Shioiri, το αμερικανικό νόμισμα ενδέχεται να αναρριχηθεί στο 1,2650 έναντι του ευρώ και στα 106,50 έναντι του γιέν, μετά την μεγαλύτερη των προβλέψεων άνοδο των λιανικών πωλήσεων.