Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016 11:07

Πτωτικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Πτωτικά κινείται στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω τόσο των τελικών συναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, όσο και των εξελίξεων στην Attica Bank.

Πτωτικά κινείται στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω τόσο των τελικών συναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, όσο και των εξελίξεων στην Attica Bank.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,38% στις 549,83 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει απώλειες κατά 0,58% στις 1.462,88 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 4,75 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 18 ενισχύονται, 22 υποχωρούν και εννέα παραμένουν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,78% στις 472,78 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς διολισθαίνει κατά 1,55%, η Eurobank κατά 1,20% και η Alpha Bank κατά 1,31%. Αντίθετα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται κατά 0,55%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Attica Bank υποχωρεί κατά 3,45% εξαιτίας της απόρριψης της προτεινόμενης διοίκησης από την Τράπεζα της Ελλάδος. Πτώση της τάξης του 1,15% σημειώνει και η μετοχή της ΔΕΗ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Folli-Follie ενισχύεται κατά 1,05% και της Aegean κατά 0,90%.

Στα της διαπραγμάτευσης, την εκτίμηση ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι θεσμοί βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, όσον αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τη διευθέτηση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, έκανε αρμόδια κυβερνητική πηγή. Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά θα αποστείλει προσχέδιο νόμου στο κουαρτέτο μέχρι το τέλος του μήνα προκειμένου να επιλυθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Στο «μέτωπο» των τραπεζών, η Τράπεζα της Ελλάδος απέρριψε την νέα διοίκηση της Attica Bank, ενώ προχώρησε σε μια δραστική κίνηση, «παγώνοντας» τις νέες δανειοδοτήσεις της τράπεζας. Η μεν πρώτη απόφαση ήταν αναμενόμενη αφού τα πρόσωπα που αιφνιδιαστικά διόρισε το ΤΣΜΕΔΕ δεν κάλυπταν εμφανώς τα κριτήρια του fit and proper που εφαρμόζονται για τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων ενώ η δεύτερη απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων έρχεται σε συνέχεια των παρατηρήσεων που επανειλημμένως έγιναν στην τράπεζα από την ΤτΕ και τον SSM.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 90 εκατ. ευρώ θα πρέπει να αναμένει, σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της ακτοπλοΐας, να εισπράξει η Τράπεζα Πειραιώς από τον διαγωνισμό πώλησης του 40,44% των μετοχών της Hellenic Seaways, που προκήρυξε χθες. Όπως επισημαίνουν στη «Ν» οι ίδιοι κύκλοι, το ποσό αυτό προκύπτει από το ύψος της επένδυσης που έχουν κάνει οι Μινωικές, προκειμένου να αγοράσουν μετοχές της εταιρείας τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Στα χρηματιστηριακά νέα της ημέρας, αναβάθμιση της σύστασης για τον τίτλο της Coca Cola Hellenic σε outperform από neutral, δίνει σε έκθεσή της η Credit Suisse, προσφέροντας τιμή - στόχο στις 1.950 από 1.600 πένες προηγουμένως, Για την Credit Suisse, η CCH παραμένει η κορυφαία επιλογή από τον κλάδο εμφιάλωσης στην Ευρώπη, δεδομένων των πιο ελκυστικών προοπτικών αύξησης του τζίρου και των EBIT, της καλύτερης δυναμικής στην απόδοση επενδεδυμένων κεφαλαίων και των περιθωρίων για κινήσεις στον ισολογισμό, τους επόμενους 12 μήνες.

Από την πλευρά της, η Eurobank Equities αναπροσαρμόζει την τιμή - στόχο για τον τίτλο της Τέρνα Ενεργειακής σε 3,5 (από 3,6 ευρώ προηγουμένως), διατηρώντας τη σύσταση hold. Την αλλαγή στην τιμή - στόχο τη δικαιολογεί λόγω μικρής αναπροσαρμογής στις εκτιμήσεις της απέναντι στην εταιρεία.

Παράλληλα, πρόστιμα συνολικού ύψους 105.000 ευρώ σε πέντε αλλοδαπά επενδυτικά funds, διότι προέβησαν σε παράνομες ανοικτές πωλήσεις επί μετοχών της Eurobank, επέβαλε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 στην Dsam Lond Short Equity Master Fund, 25.000 ευρώ στην Dsam+ Master Fund και από 15.000 ευρώ στις Lmap Alpha Limited και Lma Spc Map 112 Segregated Portfolio.

Τέλος, αύξηση εμφάνισαν στο α’ εξάμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 5,7 εκατ. ευρώ έναντι 4,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Συγχρόνως, συρρίκνωση εμφάνισαν, κατά το ίδιο διάστημα, οι καθαρές ζημιές του Ομίλου Ελλάκτωρ, καθώς ανήλθαν σε 30,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 37 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

naftemporiki.gr