Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 12 Μαΐου 2005 11:36

NTT: Πρόβλεψη για μείωση των κερδών κατά 38% την τρέχουσα χρήση

ΜΕΙΩΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 38%, προβλέπει να εμφανίσουν τα καθαρά της κέρδη στο σύνολο του έτους, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ιαπωνίας, Nippon Telegraph & Telephone Corp., αποτέλεσμα της αύξησης του ανταγωνισμού και του κόστους για τη διεύρυνση του αριθμού των χρηστών ταχείας πρόσβασης στο Ιnternet μέσω οπτικών ινών.

Τα καθαρά της κέρδη θα μειωθούν στα 440 δισ. γιέν (4,1 δισ. δολ. ΗΠΑ) τη χρήση που άρχισε την 1η Απριλίου, από 710,2 δισ. γιέν, που ήταν κατά τη χρήση που μόλις έκλεισε, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, προς το Χρηματιστήριο του Τόκυο. Η εταιρεία, σχεδιάζει να διπλασιάσει τον αριθμό των χρηστών Internet, μέσω οπτικών ινών στα 3,47 εκατ. φέτος.

«Δεν ανησυχώ για την πρόβλεψη των κερδών, επειδή η εταιρεία είναι έτοιμη να προσφέρει υπηρεσίες οπτικών ινών, τομέας «κλειδί» για τα κέρδη της», ανέφερε ο Hironobu Sawake, αναλυτής της αγοράς τηλεπικοινωνιών της UFJ Tsubasa Securities Co., στο Τόκυο. Ο ίδιος κατατάσσει τις μετοχές της εταιρείας στο «outperform».

Ο πρόεδρος της ΝΤΤ, Norio Wada, 64 ετών, προχώρησε στη μείωση των τιμών σταθερής τηλεφωνίας, για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, προκειμένου να διατηρήσει τον αριθμό των χρηστών, που προσπάθησαν να προσελκύσουν οι ανταγωνίστριές της, όπως η Softbank Corp. Επίσης, επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των πελατών που χρησιμοποιούν υπηρεσίες οπτικών ινών και ασύρματα δίκτυα, καθώς η ζήτηση για τις παραδοσιακές υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, υποχωρεί.

Τα κέρδη της εταιρείας, στο σύνολο της χρήσης, σημείωσαν αύξηση 10%, φθάνοντας στα 710,2 δισ. γιέν, έναντι πρόβλεψης για κέρδη 670 δισ. γιέν και 643.9 δισ. γιέν, πριν από ένα χρόνο. Τα λειτουργικά κέρδη ή οι πωλήσεις μείον του κόστους των καταναλωτικών αγαθών που πουλήθηκαν και των διοικητικών δαπανών, μειώθηκαν κατά 36%, φθάνοντας το 1,21 τρισ. γιέν, τη στιγμή που οι πωλήσεις της μειώθηκαν στα 10,806 τρισ. γιέν από 11.096 τρισ. γιάν το έτος.

Οι μετοχές της NTT, οι οποίες έχουν σημειώσει το τελευταίο εξάμηνο απώλειες 7,2%, υποχωρούσαν σήμερα κατά 0,2% φθάνοντας στις 440.000 γιέν η μία, στο Χρηματιστήριο του Τόκυο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε σε ποσοστό 0,4%.

Στα σχέδια της ΝΤΤ, περιλαμβάνεται η δαπάνη 600 δισ. γιέν (5,65 δισ. δολ. ΗΠΑ) για την αγορά περίπου 1,25 εκατ. ιδίων μετοχών. Η κυβέρνηση, που κατέχει το 40,8% της ΝΤΤ, ενδέχεται να πουλήσει 1,12 εκατ. μετοχές στην εταιρεία, σύμφωνα με αξιωματούχο της.