Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πρόθεση τους να προχωρήσουν σε προσλήψεις έως τα τέλη του 2016, εμφανίζονται οι Έλληνες εργοδότες, σύμφωνα με έρευνα της ManpowerGroup, για τις προοπτικές της απασχόλησης.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πρόθεση τους να προχωρήσουν σε προσλήψεις έως τα τέλη του 2016, εμφανίζονται οι Έλληνες εργοδότες, σύμφωνα με έρευνα της ManpowerGroup, για τις προοπτικές της απασχόλησης.
Συγκεκριμένα, από τους 753 εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 15% αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 15% προβλέπει μείωση, το 67% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στο εργατικό δυναμικό, ενώ 3% των εργοδοτών δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξουν αλλαγές κατά το προσεχές τρίμηνο (Οκτώβριος – Δεκέμβριος)
Κατόπιν της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε +6%, καθώς οι προθέσεις προσλήψεων διατηρούνται σταθερές σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ εμφανίζουν βελτίωση της τάξης των 13 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας για το δ’ τρίμηνο 2016 παρουσιάζουν σημάδια συνεχιζόμενης σταθερότητας στην ελληνική αγορά εργασίας» διαπιστώνει η Φανή Κλειδά, διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup. Σύμφωνα με την ίδια, οι Έλληνες εργοδότες προβλέπουν κάποιες ευκαιρίες προσλήψεων κατά το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2016, παρά την αύξηση στις εργοδοτικές εισφορές κατά 0,5% που επηρεάζουν ήδη το υψηλό κόστος εργασίας.
Ωστόσο, η κα Κλειδά σημειώνει ότι η έλλειψη ταλέντων εξακολουθεί να αποτελεί κεντρικό σημείο για τους εργοδότες. «Σε αυτό το πλαίσιο, η ManpowerGroup μέσω του ευρύτερου φάσματος υπηρεσιών που προσφέρει, όπως θεματικά εργαστήρια Talent Lab καθώς και Εξειδικευμένες Υπηρεσίες Αναζήτησης Στελεχών, εστιάζει στην κάλυψη του κενού που δημιουργεί η έλλειψη ταλέντων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» σπεύδει να συμπληρώσει.
Κλάδοι της οικονομίας
Κατά το προσεχές τρίμηνο, προβλέπονται αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι εργοδότες στον τομέα της Γεωργίας καταγράφουν τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +18%, παράλληλα σημαντική αύξηση του ρυθμού προσλήψεων προβλέπεται και στον τομέα Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, όπου οι προοπτικές είναι της τάξης του +17%.
Σταθερή αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων αναμένεται παράλληλα, στον τομέα Μεταφορών & Επικοινωνιών, με προοπτικές της τάξης του +11%, ενώ προβλέπεται κάποια αύξηση των θέσεων εργασίας στον τομέα του Δημοσίου & Κοινωνικών Υπηρεσιών, όπου η προοπτικές ανέρχονται στο +7%.
Ωστόσο, αρνητικές προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται σε δύο τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των Κατασκευών, όπου οι προοπτικές είναι της τάξης του -6%.
Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα σχέδια προσλήψεων βελτιώνονται σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι εργοδότες του τομέα των Κατασκευών αναφέρουν την σημαντικότερη αύξηση, της τάξης των 6 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι προοπτικές τόσο στον τομέα της Γεωργίας όσο και στον τομέα Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις είναι κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες ισχυρότερες. Στους άλλους τομείς, οι προοπτικές προσλήψεων διατηρούνται σχετικά σταθερές ή δεν παρουσιάζουν αλλαγές.
Σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2015, οι προοπτικές προσλήψεων βελτιώνονται και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι εργοδότες στον τομέα της Γεωργίας καταγράφουν απότομη αύξηση της τάξης των 23 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ στον τομέα Μεταφορών & Επικοινωνιών οι προοπτικές ενισχύονται κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.
Καταγράφονται σημαντικές βελτιώσεις της τάξης των 19 και 17 ποσοστιαίων μονάδων στον τομέα Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα Δημόσιο και Κοινωνικές Υπηρεσίες αντίστοιχα, ενώ οι προοπτικές για τον τομέα Μεταποίησης σημειώνουν αύξηση της τάξης των 12 ποσοστιαίων μονάδων.