Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 13 Μαΐου 2005 08:17

Elpida και Bursa Malaysia μεταξύ των 113 ασιατικών εταιρειών του MSCI

ΜΕΤΑΞΥ των μετοχών,που θα συμπεριληφθούν στους διεθνείς δείκτες της Morgan Stanley Capital International Inc., οι μετοχές της ιαπωνικής Elpida Memory Inc. και της Bursa Malaysia, αυτόν το μήνα, αποτελώντας τα 2/5 των νέων προσθηκών διεθνώς.

H Elpida, η πέμπτη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής memory chip στον κόσμο και η Bursa Malaysia, που διαχειρίζεται το Χρηματιστήριο της Μαλαισίας, συγκαταλέγονται μεταξύ των 113 ασιατικών εταιρειών που θα συμπεριληφθούν στους δείκτες.

Η MSCI θα αρχίσει να εντάσσει και μετοχές κινεζικών εταιρειών, που διαπραγματεύονται στο Χονγκ Κονγκ και δεν ανήκουν στο κινεζικό κράτος, στους δείκτες της στην Κίνα. Οι μετοχές των εταιρειών Global Bio-Chem Technology Group Co. και της Chaoda Modern Agriculture (Holdings) Ltd., οι λεγόμενες P chips, ήταν μεταξύ των 13 μετοχών που συμπεριελήφθησαν στον MSCI China Index.

Η Dongkuk Steel Mill Co., η τρίτη σε μέγεθος χαλυβουργία της Ν. Κορέας και η Caltex Australia Ltd. θα μπουν στους δείκτες ΜSCI.

Η Κanebo Ltd., της οποίας οι μετοχές θα διαγραφούν από το Χρηματιστήριο του Τόκυο τον Ιούνιο, συγκαταλέγονται μεταξύ των μετοχών των 16 ασιατικών εταιρειών, που θα αφαιρεθούν. Η Ταϊβάν, έχει τις περισσότερες διαγραφές εταιρειών, από οποιαδήποτε άλλη αγορά στην Ασία, με έξι εταιρείες εκτός λίστας.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη διαπραγμάτευσης της 31ης Μαΐου.

Η Ιαπωνία, είναι η πρώτη χώρα της περιφέρειας, με 34 εταιρείες. Η Elpida, η πέμπτη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής memory chip στο κόσμο, άντλησε 102 δισ. γιέν (960 εκατ. δολ.) από την πώληση μετοχών της κατά τη δημόσια εγγραφή της, τον περασμένο Νοέμβριο. Η KDDI Corp., η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Ιαπωνίας, η Nippon Electric Glass Co., που κατασκευάζει το γυαλί για τις επίπεδες οθόνες τηλεοράσεων και η Toyota Tsusho Corp., το εμπορικό τμήμα της Toyota Motor Corp., συγκαταλέγονται μεταξύ των ιαπωνικών εταιρειών, που θα εισέλθουν στους δείκτες του MSCI.