Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 13 Μαΐου 2005 15:16

Επιχορήγηση επιχειρήσεων για ανάπτυξη βιομηχανικής έρευνας

Αποφάσεις με τις οποίες ενθαρρύνεται και αναπτύσσεται η βιομηχανική έρευνα και προωθείται η καινοτομία, με την επιχορήγηση έργων που θα εκτελεστούν στην Ελλάδα από επιχειρήσεις, οι οποίες ξεκινούν την παραγωγική και εμπορική τους δραστηριότητα, υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η ένταξη και χρηματοδότηση εννέα προτάσεων στον Β' κύκλο της Δράσης 4.3.2 «Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογίας σε Νέες Επιχειρήσεις (ΠΑΒΕΤ-ΝΕ)» συνολικού προϋπολογισμού 2.444.044 ευρώ. Πρόκειται για μια δεύτερη σειρά επιχορηγήσεων, αφού στις 13 Απριλίου 2005 εγκρίθηκε η ένταξη και χρηματοδότηση 17 προτάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 3.366.804 ευρώ.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ) και συγκεκριμένα αφορά ελληνικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας, οι οποί­ες δεν έχουν συμπληρώσει πενταετία από την ίδρυσή τους.

Για την επίτευξη των στόχων της δράσης 4.3.2. δίνεται η δυνατότητα, τμήμα του έργου, να εκτελείται υπεργολαβικά από Εργαστήρια ΑΕΙ, ΤΕΙ, από Δημόσιο Ερευνητικό Κέντρο, από κέντρο καινοτομιών του ΕΟΜΜΕΧ καθώς και από Εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Το ποσοστό της ιδιωτικής συμ­μετοχής κυμαίνεται μεταξύ 40% και 55%, ανάλογα με το είδος του προτεινόμενου έργου (βιομηχανική έρευνα -προανταγωνιστική δραστηριότητα) ενώ η δημόσια δαπάνη συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Χρηματοδοτούνται δαπάνες αμοιβών προσωπικού (υφιστάμενου και νέου), ερευνητικού εξοπλισμού, αναλωσίμων και μετακινήσεων.