Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 13 Μαΐου 2005 16:47

Συγκράτηση τιμών βασικών αγαθών και υπηρεσιών τον Απρίλιο

Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) για την εξέλιξη του πληθωρισμού τον Απρίλιο και για τις μεταβολές τον ίδια μήνα των τιμών 60 αγαθών και υπηρεσιών, που έχουν σημαντική βαρύτητα στο «καλάθι της νοικοκυράς», διέψευσαν τις προβλέψεις για «κύμα ανατιμήσεων», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Γιάννης Παπαθανασίου.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ δεν αμφισβητεί ότι «υπάρχει ακρίβεια», όμως επισημαίνει ότι, «με εξαίρεση τα καύσιμα, που επηρεάζονται δυσμενώς επί περίπου ένα χρόνο συνεχώς από τις αυξήσεις ρεκόρ όλων των εποχών των διεθνών τιμών του πετρελαίου, τα περισσότερα από τα αγαθά και υπηρεσίες του «καλαθιού της νοικοκυράς» παρουσιάζουν μείωση ή μικρότερη αύξηση από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια».

Από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ διαπιστώνεται ότι από τα 60 αυτά αγαθά και υπηρεσίες, τα τέσσερα παρουσιάζουν τον Απρίλιο 2005 μείωση τιμών, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2003 ήταν τρία.

Τριάντα ένα παρουσιάζουν τον Απρίλιο 2005 μικρότερη αύξηση έναντι του 2004, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2003 τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παρουσίαζαν μικρότερη αύξηση ήταν 21.

Τέλος, είκοσι δύο παρουσιάζουν αύξηση τιμών, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2003 αύξηση παρουσίαζαν 32 αγαθά και υπηρεσίες.