Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 13 Μαΐου 2005 18:54

Μικτή εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές

MIKTEΣ τάσεις επικράτησαν σήμερα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.886,5 μονάδες (-0,14%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.017,89 μονάδες (0,06%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.275,7 μονάδες (0,20%).

Αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου ύστερα από τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της αμερικανικής Dell και τη σημαντική άνοδο του δείκτη Nasdaq.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών επωφελούμενες από την πτώση των τιμών πετρελαίου και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις πωλήσεις νέων οχημάτων τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στη Δυτική Ευρώπη σημείωσαν αύξηση κατά 1,3% έναντι του Μαρτίου. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση των εν λόγω πωλήσεων από την αρχή του έτους.

Μετά την παραπάνω ανακοίνωση η CSFB αναθεώρησε προς τα πάνω την αξιολόγησή της για τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Οι μετοχές των εταιρειών DaimlerChrysler και Volkswagen ενισχύθηκαν κατά 1,76% και 1,4% αντιστοίχως.

Στον αντίποδα, απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών εξαιτίας της σημαντικής πτώσης των τιμών του μαύρου χρυσού. Ο τίτλος της BP υποχώρησε κατά 0,4%.

Τέλος, άνοδο 2,4% σημείωσε η μετοχή της British Airways. Ο βρετανικός αερομεταφορέας ανακοίνωσε σήμερα αύξηση της κερδοφορίας της στο τέταρτο τρίμηνο, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση.