Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2005 07:27

Macquarie Capital: Eπικεφαλής κοινοπραξίας αγοράζει εκδοτική της Ευρώπης

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την εξαγορά της εταιρείας, που εκδίδει τον ευρωπαϊκό «Χρυσό Οδηγό», YBR Group, αντί του ποσού του 1,8 δισ. ευρώ (2,3 δισ. δολ. ΗΠΑ), έκλεισε η Macquarie Capital Alliance Group, η αυστραλιανή εταιρεία επενδύσεων, που ηγείται ομάδας επενδυτών, προχωρώντας στη μεγαλύτερη εξαγορά από τη στιγμή της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο τον περασμένο μήνα.

Ο όμιλος αγοράζει την εταιρεία εκδόσεων που εδρεύει στο Αμστερνταμ, από την 3i Group Plc, τη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία επενδύσεων και την αυστραλιανή Veronis Suhler Stevenson LLC, που εδρεύει στη Ν. Υόρκη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της. Η Macquarie Capital, συνεργάζεται με μετόχους, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της Αυστραλίας, Macquarie Bank Ltd., προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εξαγορά.

Η εμπορική συναλλαγή, θα είναι η μεγαλύτερη της Macquarie Capital, από τη στιγμή που άντλησε 1 δισ. δολ. Αυστραλίας (767 εκατ. δολ.) από την πώληση μετοχών. Η 3i και η Veronis, δημιούργησαν την YBR, από την απορρόφηση της δραστηριότητας των εκδόσεων καταλόγων της Sonera Oyj, της Royal KPN NV, της Telekom Austria AG και της Verizon Communications Inc. Πραγματοποιούν περίπου τέσσερις φορές την κλασσική τους επένδυση από την πώληση, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την εμπορική συναλλαγή, αλλά προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

«Η αγορά των εκδόσεων επαγγελματικών τηλεφωνικών καταλόγων, αποτελεί έναν ιδιαίτερα κερδοφόρο τομέα», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της Macquarie Capital, Michael Cook.

Τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας, συμπεριλαμβάνουν τμήμα της Nikko Cordial Corp., της τρίτης μεγαλύτερης χρηματιστηριακής φίρμας της Ιαπωνίας, από πλευράς πωλήσεων και της Caisse de Depot et Placement du Quebec, της μεγαλύτερης διαχειρίστριας κεφαλαίων για συνταξιοδότηση του Καναδά. Η Macquarie Capital Alliance, θα αγοράσει μερίδιο 36% στους οδηγούς της εταιρείας, αντί του ποσού των 200 εκατ. ευρώ.

Η 3i και η Veronis, κατέβαλαν περίπου 300 εκατ. λίρες Αγγλίας (555 εκατ. δολ. ΗΠΑ) σε μετρητά για τις εταιρείες και πέρυσι, αποκόμισαν 380 εκατ. ευρώ από τα μερίσματα της εταιρείας. Τον Ιανουάριο, οι δύο εταιρείες, προσέλαβαν την Goldman Sachs Group Inc. και την UBS AG για να εξετάσουν τις προοπτικές της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης και μιας πιθανής πώλησης.

Η YBR, έχει ετήσια έσοδα περίπου 400 εκατ. ευρώ και προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη, περίπου 155 εκατ. ευρώ. Η 3i κατέχει μερίδιο 45% στην YBR και η Veronis το 43%. Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Lex Cohen, κατέχει το λοιπό μερίδιό της.