Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2005 07:52

Κίνα: Στα χαμηλότερα επίπεδα 18 μηνών ο πληθωρισμός

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα τον Απρίλιο και με τον χαμηλότερο ρυθμό, σε χρονικό 18 μηνών, καθώς οι τιμές των δημητριακών υποχώρησαν για πρώτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, περιορίζοντας τις πιέσεις προς την Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, αναρριχήθηκε κατά 1,8%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Mainland Marketing Research Co. (China), η οποία ανακοινώνει στοιχεία για λογαριασμό της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Πεκίνο. Αυτή, ήταν και η χαμηλότερη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2003 και χαμηλότερη της πρόβλεψης των εννέα οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, πριν από τη σημερινή ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων για τον πληθωρισμό.

«Τα στοιχεία, είναι σαφώς καλύτερα από ό,τι αναμενόταν και φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού», ανέφερε ο Tim Condon, επικεφαλής του τμήματος ερευνών ασιατικών αγορών της ING Groep NV.

Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, ενθαρρύνουν τους Κινέζους καταναλωτές να προχωρήσουν σε δαπάνες, βοηθώντας στη διατήρηση της ανάπτυξης στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, καθώς η κυβέρνηση θέτει περιορισμούς στις επενδύσεις, σε κλάδους όπως το real estate, η αυτοκινητοβιομηχανία και η χαλυβουργία. Τον Οκτώβριο η Κεντρική Τράπεζα αύξησε βασικά επιτόκια δανεισμού, από τα χαμηλότερα επίπεδα 14 ετών, μετά την άνοδο του πληθωρισμού στα υψηλότερα επίπεδα επτά ετών και στο 5,3%.

Μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού, τα ομόλογα κινήθηκαν ανοδικά με την απόδοση των ομολόγων επταετούς διάρκειας, που λήγουν το 2011 να υποχωρεί σε επίπεδα ρεκόρ και στο 3,71% στο μέσον της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου στη Σαγκάη, από 3,75% που ήταν κατά το κλείσιμο της Παρασκευής. Η People Bank of China, στις 29 Οκτωβρίου αύξησε το επιτόκιο ενός έτους στο 5,58% από το 5,31%.

Τον περασμένο μήνα, η άνοδος των τιμών καταναλωτή, ήταν χαμηλότερη από το όριο που έθεσε η κυβέρνηση στο 4% και ακολούθησε άνοδο 2,7% τον Μάρτιο. Χωρίς τους εποχιακούς παράγοντες, οι τιμές υποχώρησαν 0,3% από τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.

Οι τιμές των τροφίμων, που αποτελούν το 1/3 του δείκτη τιμών καταναλωτή, της Κίνας, αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 3,1%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έχοντας τη χαμηλότερη άνοδο από τον Σεπτέμβριο του 2003. Οι τιμές των δημητριακών υποχώρησαν κατά 1,7%, μετά την εκτίναξή τους σε ποσοστό της τάξης του 34% τον Απρίλιο του 2004.