Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2005 09:18

Telefonica: 36% υψηλότερα κέρδη από τις εξαγορές στη Λ. Αμερική

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 36%, σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, Telefonica SA, αποτέλεσμα της εξαγοράς ύψους 5,85 δισ. δολ., των τμημάτων κινητής τηλεφωνίας της BellSouth Corp., στην Λατινική Αμερική, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες πωλήσεις γραμμών σταθερής τηλεφωνίας.

Το πρώτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, φθάνοντας στα 912,2 εκατ. ευρώ (1,15 δισ. δολ.) από 671,4 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στη Μαδρίτη. Οι πωλήσεις της αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 17%, φθάνοντας στα 8,28 δισ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη κατά 26%, φθάνοντας στο 1,89 δισ. ευρώ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Cesar Alierta, 60 ετών, βασίζεται στις συγχωνεύσεις και τις επενδύσεις στην παροχή υπηρεσιών Internet, με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Στις 12 Απριλίου, υπέγραψε συγχώνευση ύψους 3,6 δισ. δολ. με την Cesky Telecom AS, τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Τσεχίας. Τον Ιανουάριο, ολοκλήρωσε την εξαγορά εταιρειών κινητής τηλεφωνίας σε 10 χώρες της Λατινικής Αμερικής, από την BellSouth.

Οι μετοχές της Telefonica, σημείωσαν πέρυσι άνοδο 16%, μεγαλύτερη του 8,4%, που σημείωσε ο δείκτης Bloomberg Europe Telecommunications Services Index, το ίδιο χρονικό διάστημα. Τώρα, η ισπανική εταιρεία έχει χρηματιστηριακή αξία 65,67 δισ. ευρώ και υστερεί της Vodafone Group Plc, με έδρα το Λονδίνο και της Verizon Communications Inc., τις πιο πολύτιμες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στον κόσμο.