Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2016 15:15

Εμπορεύματα: Ο χρυσός αναζητά στήριξη μετά την απραξία της ΕΚΤ

Ο χρυσός σημείωσε ισχυρό ράλι αυτή την εβδομάδα καθώς τα αδύναμα οικονομικά δεδομένα από τις ΗΠΑ συνέβαλαν στη μείωση της απόδοσης του δολαρίου και των ομολόγων.

Του Ole Hansen
Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων
Saxo Bank

  • Οι επενδυτές χρυσού δεν είναι ακόμη έτοιμοι να επιδιώξουν υψηλότερες τιμές
  • Η στήριξη αναμένεται να εδραιωθεί μεταξύ 1.334 και 1.328 δολαρίων 
  • Οι τακτικοί επενδυτές ενδέχεται να τηρήσουν long θέσεις σε αυτό το εύρος

Ο χρυσός σημείωσε ισχυρό ράλι αυτή την εβδομάδα καθώς τα αδύναμα οικονομικά δεδομένα από τις ΗΠΑ συνέβαλλαν στη μείωση της απόδοσης του δολαρίου και των ομολόγων. Μετά την αντίσταση πάνω από τα 1.350 δολάρια τα κέρδη επανεμφανίστηκαν μετά την χθεσινή συνάντηση της ΕΚΤ, όπου ο Μάριο Ντράγκι πάγωσε τις όποιες εικασίες για περαιτέρω χαλάρωση.

Παρόλο που αυτή η κίνηση συνέβαλλε πράγματι στην αποδυνάμωση του δολαρίου, η έλλειψη συνοχής αποτέλεσε ξεκάθαρη ένδειξη ότι οι επενδυτές του χρυσού δεν είναι ακόμη έτοιμοι να επιδιώξουν υψηλότερες τιμές σε αυτή τη φάση. Τα ομόλογα 10-ετούς διάρκειας ΗΠΑ και Γερμανίας σημείωσαν την μεγαλύτερη αύξηση σε μόλις ένα μήνα, δηλώνοντας ξεκάθαρα τον βαθμό εξάρτησης των αγορών ομολόγων από τις ακόμη πιο χαλαρές νομισματικές πολιτικές.     

Η συνάντηση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) στις 21 Σεπτεμβρίου είναι πιθανόν ότι θα προσελκύσει αρκετή προσοχή. Παρά την πρόσφατη αποδυνάμωση σε οικονομικά δεδομένα, όπως οι πρόσφατες εκθέσεις απασχόλησης  και manufacturing ISM, υπάρχει πιθανότητα η FOMC να επιλέξει να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων ούτως ώστε να μην κλονίσει περισσότερο την αξιοπιστία της, μετά τις πρόσφατες επιθετικές δηλώσεις.  

Βραχυπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι η στήριξη για το χρυσό θα κινηθεί μεταξύ 1.334 και 1,328 δολαρίων. Οι τακτικοί επενδυτές ίσως υιοθετήσουν long θέσεις σε αυτό το εύρος με εντολή sell stop κάτω από τα 1.321 δολάρια.