Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2005 13:33

Αντιδράσεις προκαλεί η έκθεση για την ανταγωνιστικότητα

Προτάσεις για τομές και διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, τους όρους απασχόλησης και την αγορά περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας στο Ζάππειο.

Η έκθεση προτείνει περιορισμό στις αυξήσεις μισθών στο ύψος της αύξησης της παραγωγικότητας, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και πλήρη ιδιωτικοποίηση των κρατικών τραπεζών. Προτείνεται επίσης η θέσπιση κανόνων για την ευελιξία στην αγορά εργασίας, για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και του κόστους των υπερωριών.

Προτείνονται ακόμη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, κατάργηση του ενιαίου ποσοστού κέρδους και του ενιαίου ωραρίου στα φαρμακεία, όπως και των ενιαίων υποχρεωτικών αμοιβών για συμβολαιογράφους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες και δικηγόρους.

Στην έκθεση καταλογίζεται γενικά στο δημόσιο τομέα, χαμηλή αποτελεσματικότητα και σπατάλη πόρων, ενώ επισημαίνεται ότι η έλλειψη ανταγωνισμού στην αγορά υπηρεσιών και στη λειτουργία των δημόσιων οργανισμών έχουν συντελέσει ώστε πολλές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί να λειτουργούν συχνά ως ομάδες πίεσης για διεκδίκηση αυξημένων απολαβών ή κονδυλίων ή ως κέντρα απασχόλησης υπεράριθμων υπαλλήλων σε θέσεις που δεν είναι πια αναγκαίες.

Επιπρόσθετα στην έκθεση εντοπίζονται συνθήκες μειωμένου ανταγωνισμού σε αρκετές αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ο ανταγωνισμός είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος αφού στον κλάδο κυριαρχεί η ΔΕΗ, ενώ για τα καύσιμα αναφέρεται ότι οι τιμές προ φόρων διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα από την Ευρώπη, γεγονός που οφείλεται στο ότι οι τιμές αυτές καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών(ΚΕΠΕ) προτείνει ακόμα είσοδο ιδιωτών σε ΑΕΙ Υγεία, Μεταφορές και μείωση των επιδοτήσεων στους αγρότες, ωστόσο όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΚΕΠΕ, αλλά θα τεθούν σε διάλογο. «Πρέπει όλοι να αναλύουμε τα δεδομένα και με εφαλτήριο αυτά, να κάνουμε διάλογο και σύνθεση απόψεων, καθώς δεν έχουμε περιθώρια να αντιδικούμε», τόνισε κατά την ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης.

Στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα μέτρα που έχουν ληφθεί για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, που περιλαμβάνουν το νέο αναπτυξιακό και φορολογικό νόμο, την αύξηση της χρηματοδότησης των δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος τη θέσπιση νέων προγραμμάτων για το εμπόριο και τις υπηρεσίες, την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης μεταποιητικών επιχειρήσεων και το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Το περιεχόμενο της έκθεσης για την ανταγωνιστικότητα έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενώ όπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του κ. Σιούφα, δημιουργούνται ερωτηματικά από τη συμπερίληψη των προτάσεων του ΚΕΠΕ στο σχετικό επίσημο φάκελο του υπουργείου Ανάπτυξης.