Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Μαΐου 2005 00:01

Η πτώση του πετρελαίου έφερε κέρδη

ΟΤΑΝ πέφτει το πετρέλαιο οι μετοχές ανεβαίνουν... Ενα αξιόπιστο σενάριο το οποίο επιβεβαιώθηκε με το θετικό πρόσημο της Wall Street που δεν διατήρησε όμως την ισχύ του για την Ευρώπη.

ΟΤΑΝ πέφτει το πετρέλαιο οι μετοχές ανεβαίνουν... Ενα αξιόπιστο σενάριο το οποίο επιβεβαιώθηκε με το θετικό πρόσημο της Wall Street που δεν διατήρησε όμως την ισχύ του για την Ευρώπη. O Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 112,17 μονάδες, ποσοστό 1,11%, φθάνοντας στις 10.252,29 μονάδες. Με άνοδο 17,65 μονάδων, ποσοστό 0,89%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.994,43 μονάδες.

Η άνοδος των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών Dow Jones και Standard & Poor΄s 500 βοήθησε στην ανάκαμψη των μετοχών από την πρόσφατη πτώση τους ενώ μέσω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου.

Η υποχώρηση του ενεργειακού κόστους βελτίωσε τις προοπτικές για τις καταναλωτικές δαπάνες πυροδοτώντας άνοδο σε μετοχές εταιρειών λιανικής και του χρηματοοικονομικού τομέα.

Η αρχική πτώση των τιμών του πετρελαίου, κάτω από τα 48 δολάρια το βαρέλι, ήταν καταλυτική για την ώθηση των μετοχών οι οποίες ευνοήθηκαν επίσης και από ενθαρρυντικές κερδοφορίες.

Η πτώση του πετρελαίου σε συνδυασμό με το ράλι του δολαρίου πυροδότησε ρευστοποιήσεις μετοχών του ενεργειακού τομέα και βασικές μετοχές εταιρειών πρώτων υλών- πρωτοπόροι στο πρόσφατο ράλι- οδήγησαν την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά χαμηλότερα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά προεξόφλησε το χειρότερο σενάριο την περασμένη εβδομάδα και ακριβώς τώρα οι επενδυτές εστιάζουν σε θετικές εξελίξεις όπως οι χαμηλές τιμές πετρελαίου για την οικονομία και τα εταιρικά κέρδη.

Μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα όπως της Citigroup ηγήθηκαν των κερδών, ενώ οι μετοχές εταιρειών λιανικής ευνοήθηκαν μετά την ανακοίνωση θετικών προβλέψεων για την ετήσια κερδοφορία από την Lowe΄s Cos.

Αναλυτές εικάζουν ότι εάν διατηρηθούν χαμηλές οι τιμές του πετρελαίου θα υπάρχει η δυνατότητα για απόδοση 10% από τις μετοχές στη διάρκεια του έτους, καθώς οι τιμές είναι αρκετά ελκυστικές το τρέχον διάστημα.

Αναφορές για το δείκτη καταναλωτή την τρέχουσα εβδομάδα μπορεί να δώσουν στους επενδυτές περισσότερες ενδείξεις για το εάν ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο.

Οι απώλειες σε μετοχές του πετρελαϊκού και χρηματοοικονομικού τομέα πίεσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 0,41% στις 1.073,4 μονάδες, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 έχασε 0,21% κλείνοντας στις 2.988,2 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei έχασε 0,92% υποχωρώντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 11.000 μονάδων.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ