Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Μαΐου 2005 08:19

Σιγκαπούρη: Στο 5,5% η συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ, σε ποσοστό 5,5% σε ετήσια βάση, σημείωσε το πρώτο τρίμηνο, η οικονομία της Σιγκαπούρης και ήταν ελαφρώς διαφοροποιημένη από την προηγούμενη εκτίμηση της κυβέρνησης, καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες μείωσαν την παραγωγή τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που έκανε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου, η συρρίκνωση, ήταν η πρώτη που σημειώθηκε σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών και διαμορφώθηκε εντός των προβλέψεων των 11 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Το υπουργείο, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη το 2005 από 2,5% έως 4,5% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης από 3% έως 5%.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Lee Hsien Loong, βασίζεται στην ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρονικά αγαθά, προκειμένου να επαναφέρει την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην τρίτη ύφεση μέσα στα τελευταία επτά χρόνια.

Η Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd., εκτιμά ότι οι πωλήσεις της θα αυξηθούν το δεύτερο τρίμηνο και ο εκτελεστικός διευθυντής της Venture Corp., Wong Ngit Liong, προβλέπει ισχυρή ζήτηση το δεύτερο εξάμηνο.

Εναντι του προηγούμενου έτους, η οικονομία της Σιγκαπούρης, ύψους 104 δισ. δολ. ΗΠΑ, επεκτάθηκε με ρυθμό 2,5%, ελαφρώς υψηλότερα της εκτίμησης της κυβέρνησης, για ανάπτυξη 2,4%. Η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, συρρικνώθηκε από την ανάπτυξη με ρυθμό 6,5%, που είχε σημειώσει το τέταρτο τρίμηνο.

Η βιομηχανική παραγωγή, η οποία αποτελεί το 1/4 της οικονομίας, αυξήθηκε κατά 3,1% το πρώτο τρίμηνο, έναντι του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας ελαφρά διαφοροποίηση, από την αρχική εκτίμηση για αύξηση σε ποσοστό 3%, ενώ συρρικνώθηκε, μετά την αύξηση σε ποσοστό 14% που είχε σημειώσει το τέταρτο τρίμηνο.