Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Μαΐου 2005 09:53

Κίνα: 12,2% η αύξηση των λιανικών πωλήσεων

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ρυθμό αύξησης, από ό,τι αναμενόταν, εμφάνισαν τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα και σε ποσοστό 12,2%, καθώς οι τιμές των δημητριακών κινήθηκαν πτωτικά και οι αυξήσεις του κόστους αγοράς κατοικιών, περιόρισαν τις δαπάνες των καταναλωτών.

Οι πωλήσεις, ανήλθαν συνολικά σε 466,3 δισ. γιουάν (56 δισ. δολ.), σύμφωνα με την Mainland Marketing Research Co. (China), η οποία ανακοινώνει στοιχεία για λογαριασμό της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Η αύξηση, ήταν χαμηλότερη των προβλέψεων και των οκτώ οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και η μικρότερη από τον Μάρτιο του 2004.

Οι προοπτικές της αύξησης της κατανάλωσης, προσελκύουν τις ξένες εταιρείες λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένης της Wal-Mart Stores Inc., της μεγαλύτερης του κλάδου στον κόσμο, η οποία σήμερα ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την προσθήκη 15 καταστημάτων στην Κίνα, φέτος.

Τον Μάρτιο, οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα, αυξήθηκαν κατά 13,9%, μετά την άνοδό τους κατά 13,6% τους δύο πρώτους μήνες του έτους.

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι μετοχές που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Κίνας. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με την κατανάλωση, συμπεριλαμβανομένης της Wuliangye Yibin Co., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ποτών της Κίνας. Ο δείκτης Shanghai Composite, ο οποίος αποτελείται από μετοχές «Α», σε γιουάν και «Β», σε ξένο συνάλλαγμα, σημείωνε άνοδο 7,40 μονάδων, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στις 1.102,87 μονάδες, στις 11:30' π.μ., τοπική ώρα.

Χθες, η κυβέρνηση της Κίνας, ανακοίνωσε, ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,8% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας τη χαμηλότερη αύξηση σε χρονικό διάστημα 18 μηνών. Το κόστος των δημητριακών, συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού, υποχώρησε για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα δύο ετών, καθώς αυξήθηκαν οι προμήθειες, μετά την βελτίωση των εσοδειών.