Η ιταλική οικονομία αναμφίβολα δεν διανύει την καλύτερή της περίοδο. Όπως κατέδειξαν και τα τελευταία στοιχεία της εγχώριας στατιστικής υπηρεσίας, το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, παρέμεινε στάσιμο, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016, όπου είχε καταγραφή αναιμική ανάπτυξη της τάξης του 0,3%.
Η ιταλική οικονομία αναμφίβολα δεν διανύει την καλύτερή της περίοδο. Όπως κατέδειξαν και τα τελευταία στοιχεία της εγχώριας στατιστικής υπηρεσίας, το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, παρέμεινε στάσιμο, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016, όπου είχε καταγραφή αναιμική ανάπτυξη της τάξης του 0,3%.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, τόνισε στο μικρόφωνο της DW ότι παρά τις αποθαρρυντικές εξελίξεις στο πεδίο της ιταλικής οικονομίας, αυτή την ώρα υπάρχουν και πρόσθετοι παράγοντες αστάθειας. Όπως επισήμανε, «υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία μπορεί να ανησυχεί κανείς. Δεν είναι μόνο η οικονομία, αλλά και η πολιτική αστάθεια και η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τη συνταγματική μεταρρύθμιση που επίκειται τον Νοέμβριο.
»Πέρα από αυτά είναι και η προσφυγική κρίση, που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην Ιταλία. (…) Και μετά οι σημαντικές ειδήσεις για τη μηδενική ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο. Πιστεύω όμως ότι η Ιταλία έχει τις δυνατότητες και τις δυνάμεις να ανακάμψει. Αλλά θα πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα».
Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στη χώρα του, το οποίο - όπως είπε - έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, κάνοντας επίσης λόγο για υψηλή φορολογία και μεγάλες δημόσιες δαπάνες. Όπως τόνισε, «αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα της Ιταλίας. Πρέπει να μειώσουμε τόσο τις δημόσιες δαπάνες όσο και τους φόρους. Αυτές είναι μεγάλες προκλήσεις, αλλά δεν βλέπω άλλη διέξοδο από την κρίση».
Η Ευρώπη δεν μπορεί να περιμένει 12 μήνες
Ο Ενρίκο Λέτα σχολίασε και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, παρατηρώντας τον εντεινόμενο σκεπτικισμό των πολιτών απέναντι στην Ε.Ε., μία τάση που - όπως εκτιμά - ακολουθούν και ορισμένοι πολιτικοί με ψηφοθηρικά κριτήρια. «Αυτό σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα περιοριστεί. Ξέρετε, υπάρχουν πολλοί τομείς όπου δεν υπάρχου εθνικές απαντήσεις. Προβλήματα όπως η μάχη κατά της τρομοκρατίας ή η διαχείριση των προσφυγικών ροών.
»Αυτά είναι ξεχωριστά θέματα, αλλά έχουν κάτι κοινό, ότι και για τα δύο χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές απαντήσεις. Χωρίς ευρωπαϊκές απαντήσεις (…) έχουμε μόνο πολιτικούς διαξιφισμούς. Και αυτός είναι ο λόγος που λαϊκιστικά κόμματα βρίσκονται σήμερα τόσο ψηλά στις δημοσκοπήσεις», επισήμανε ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός.
Ο Ενρικό Λέτα εκτίμησε ότι η Ευρώπη βρίσκεται «ήδη σε μια διαδικασία αποσύνθεσης» και προειδοποίησε ότι παρά τις κρίσιμες πολιτικές δοκιμασίες που επίκεινται - με εκλογές σε Γερμανία και Γαλλία το 2017, πιθανότατα και στην Ισπανία, αλλά και με το κρίσιμο δημοψήφισμα για την ιταλική συνταγματική μεταρρύθμιση - «δεν πιστεύω ότι τα ευρωπαϊκά προβλήματα μπορούν να περιμένουν 12 μήνες». Αν γίνει αυτό, τόνισε ο Λέτα, «φοβάμαι ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 (σ.σ. τότε διεξάγονται οι γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές) δεν θα υπάρχει πλέον Ευρώπη».