Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία για πρώτη ημέρα, σε σύνολο οκτώ ημερών, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών διΰλισης πετρελαίου, μετά την πρόβλεψη της Cosmo Oil Co., για αύξηση των κερδών της φέτος, σε ποσοστό της τάξης του 21%, σε συνδυασμό με την αύξηση του μερίσματος.

«Η μόνη ανακούφιση που έχουμε στην αγορά, είναι ότι μερικές εταιρείες πράγματι εμφανίζουν πειστικά κέρδη», ανέφερε ο Koichiro Suzuki, ο οποίος διαχειρίζεται 1,8 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Sompo Japan Asset Management Co. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Αυτές που απογοητεύουν τους επενδυτές, αντιμετωπίστηκαν με μαζικές πωλήσεις των μετοχών τους».

Ο Nikkei, κέρδιζε 0,5%, φθάνοντας στις 10.878,93 μονάδες, στις 11 π.μ., στο Τόκυο, περιορίζοντας τις απώλειες 3,3%, που σημείωσε σε επτά ημέρες. Οι μετοχές της Shimano Inc., η οποία παράγει ταχύτητες και φρένα, που χρησιμοποιεί ο ποδηλάτης, Lance Armstrong, σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3,5 ετών, μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των κερδών της.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν 944 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 0,1%, φθάνοντας στις 95,40 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες για όγδοη ημέρα. Οι δείκτες στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία κινήθηκαν επίσης πτωτικά, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους στην περιφέρεια, που σημείωναν κέρδη.

Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi σημείωνε άνοδο 0,5%. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, όπως της Samsung Electronics Co., μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Hewlett-Packard Co., τα οποία ήταν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200, σημείωνε άνοδο 1%, τη μεγαλύτερη, μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας. Οι μετοχές της CSR Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ακατέργαστης ζάχαρης της χώρας, κινήθηκαν ανοδικά, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, τα οποία διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών επίπεδα.

Ο Topix Oil & Coal Products Index, ο οποίος περιλαμβάνει τις μετοχές της Cosmo, σημείωνε άνοδο 1,4% και είχε την τέταρτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των λοιπών 33 κλαδικών δεικτών, που απαρτίζουν τον Topix.

Οι μετοχές της Cosmo Oil, της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας διΰλισης της Ιαπωνίας, κέρδιζαν 9,6%, οδεύοντας προς την μεγαλύτερη άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2001, φθάνοντας στα 364 γιέν η μία. Χθες η εταιρεία, μετά το κλείσιμο των αγορών, ανακοίνωσε, ότι θα καταβάλλει μέρισμα οκτώ γιέν ανά μετοχή για τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, δύο γιέν περισσότερα από ό,τι διένειμε πέρυσι.

Σύμφωνα με τη διοίκησή της, τα καθαρά κέρδη προβλέπεται να σημειώσουν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 21%, φθάνοντας στα 32 δισ. γιέν (298 εκατ. δολ.) τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου του 2006. Η UBS AG, αναθεώρησε προς τα πάνω τη μετοχή της εταιρείας μετά την ανακοίνωση των εν λόγω στοιχείων στο «buy 2» από το «neutral 2».

Η Hewlett-Packard, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής εκτυπωτών στον κόσμο και η δεύτερη προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, ανακοίνωσε, ότι τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν σε ποσοστό 9,3%, καθώς η αύξηση της ζήτησης για τα κομπιούτερ της, εξισορρόπησε τη μείωση των κερδών από την πώληση εκτυπωτών.

Τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν στα 966 εκατ. δολ. ή 33 σεντς ανά μετοχή, από 884 εκατ. δολ. ή 29 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση.