Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2005 09:01

Telekom Austria: 64% η αύξηση των καθαρών κερδών το α' τρίμηνο

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 64%, αποτέλεσμα των χαμηλότερων εξόδων συμμετοχών, σε συνδυασμό με τη φορολογία, σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Αυστρίας, Telekom Austria AG.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 115,7 εκατ. ευρώ (146 εκατ. δολ.) ή 23 σεντς ανά μετοχή, από 70,7 εκατ. ευρώ ή 14 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στη Στοκχόλμη. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στο ένα δισ. ευρώ, από 989,4 εκατ. ευρώ. Επτά οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 97 εκατ. ευρώ, σε πωλήσεις 990 εκατ. ευρώ.

Η Telekom Austria επιδιώκει την επέκτασή της στην Ευρώπη, προκειμένου να ανακάμψει από τη μείωση της ζήτησης στις παραδοσιακές υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών που παρέχει, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του μεριδίου αγοράς της. Ο εκτελεστικός της διευθυντής, Heinz Sundt, απαξίωσε το ποσόν των 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να αγοράσει εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Mobtel της Σερβίας και της Eronet, της Βοσνίας, καθώς και για την χρηματοδότηση της αγοράς της MobilTel EAD, της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Βουλγαρίας, όπως ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η αύξηση των κερδών ήταν το αποτέλεσμα χαμηλότερων συμμετοχών, σε συνδυασμό με την μείωση των νόμιμων φόρων, από την έναρξη του έτους.

Ο αριθμός των συνδρομητών της στο τέλος Μαρτίου ήταν 4,98 εκατ. έναντι 4,95 εκατ. συνδρομητών, στα τέλη του περασμένου έτους. Το πρώτο τρίμηνο, οι πωλήσεις στο τμήμα ασύρματης τηλεφωνίας αυξήθηκαν κατά 2,5%, φθάνοντας στα 526,8 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που τα ΕΒΙΤDA, σημείωσαν αύξηση 3,8%, φθάνοντας στα 216,9 εκατ. ευρώ.

Από τον περασμένο Αύγουστο, που η εταιρεία άρχισε την εφαρμογή του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, με στόχο την τόνωση των κερδών ανά μετοχή, αγόρασε περίπου 5,7 εκατ. μετοχές αντί του ποσού των 74,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στο Web site της. Πέρυσι, αύξησε τα αποθέματα για τη διανομή μερίσματος και την αγορά ιδίων μετοχών κατά 300 εκατ. ευρώ, στα 645 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία, θα παραχωρήσει σήμερα στις 9 π.μ. στη Βιέννη – τοπική ώρα – συνέντευξη τύπου και άλλη στις 4 μ.μ., για τους επενδυτές.