Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2005 09:57

Lodi: Προσφορά 4,3 δισ. ευρώ σε μετρητά για την Antonveneta

ΣΕ προσφορά, για την εξαγορά της Banca Antonveneta SpA, εξαναγκάστηκε η Banca Popolare di Lodi Scrl και οι άλλες συμμαχικές τράπεζες, ύψους 4,3 δισ. ευρώ (5,4 δισ. δολ.) ή 24,50 ευρώ ανά μετοχή, καθώς απέτυχαν να ανταγωνιστούν την προσφορά που έκανε η ABN Amro Holding NV.

Η Lodi, ανακοίνωσε σήμερα την προσφορά της μετά την συμπλήρωση της σχετικής φόρμας με τον αρμόδιο ιταλικό ρυθμιστή, Consob. Ο ρυθμιστής, ανάγκάσε τη Lodi να κάνει προσφορά σε μετρητά, μετά την ανακοίνωσή του στις 11 Μαΐου, ότι η τράπεζα μαζί με τις συμμαχικές της, συνωμότησαν να δημιουργήσουν μερίδιο μεγαλύτερο του 30% στην Antonveneta, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την ABN Amro.

Η Lodi μάχεται με την ολλανδική τράπεζα, για την απόκτηση ελέγχου στην Antonveneta, η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία, τρεις φορές της δικής της. Η Lodi, με έδρα την Ιταλία, έχει δαπανήσει περίπου 2 δισ. ευρώ για να αυξήσει το μερίδιό της στην Antonveneta, κάτω του 30%, τη στιγμή που οι συμμαχικές της τράπεζες, απόκτησαν περίπου το 10% της τράπεζας. Τον περασμένο μήνα η Lodi όρισε συμβούλιο στην Antonveneta, προκειμένου να αμυνθεί της προσφοράς της ΑBN Amro.

H ιταλική τράπεζα ανταγωνίζεται με την ABN Amro, η οποία προσέφερε σε μετρητά 25 ευρώ για κάθε μία μετοχή και η πρώτη της προσφορά, βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στις 29 Απριλίου η Lodi προσέφερε τρεις διαφορετικές μετοχές σε ανταλλαγή μετοχών της Antonveneta και είπε, ότι αξιολογεί την τράπεζα στα 26 ευρώ ανά μετοχή. Μερίδα αναλυτών, όπως της Intermonte SIM SpA, υπολόγισαν την προσφορά, λέγοντας ότι θα είναι αξίας χαμηλότερης των 21 ευρώ ανά μετοχή.

Η Lodi κατέχει το 27,7% της τράπεζας και οι συμμαχικές τράπεζες το 10,8%, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Η προσφορά δεν έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές της Ιταλίας.

Η Lodi έχει 976 καταστήματα στην Ιταλία, συνολικά περιουσιακά στοιχεία 44,5 δισ. ευρώ και 2,5 εκατ. πελάτες, όπως αναφέρεται στο Web site της. Ιδρύθηκε το 1864 και επιδιώκει να αγοράσει την Antonveneta, προκειμένου να δημιουργήσει την πέμπτη μεγαλύτερη δανείστρια της Ιταλίας.