Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2005 10:08

Θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΜΕ ΚΕΡΔΗ άνοιξαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ύστερα από τη χθεσινή άνοδο της Wall Street και τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της αμερικανικής Hewlett Packard.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.918,9 μονάδες (0,38%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.023,2 μονάδες (0,4%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.275,6 μονάδες (0,5%).

Αξιόλογη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου επωφελούμενες από την ανάκαμψη των τιμών του μαύρου χρυσού. Ο τίτλος της γαλλικής Total ενισχύεται κατά 1,39%.

Ανοδικά κινούνται και οι μετοχές του κλάδου υψηλής τεχνολογίας με τη μετοχή της γαλλο-ιταλικής εταιρείας ημιαγωγών STMicroelectronics να ενισχύεται κατά 0,6%.

Ανάλογα κέρδη καταγράφει και ο τίτλος της Alcatel. Η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι εγκαταλείπει τις ζημιογόνες δραστηριότητες συσκευών κινητών τηλεφώνων, προβαίνοντας σε πώληση του εναπομείναντος μεριδίου 45% στην κοινοπρακτική συμμαχία με την κινεζική CL Communication για 63,3 εκατ. δολάρια ΗΚ (8 εκατ. δολάρια) σε μετοχές. Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Alcatel να βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους και να εστιάσει στα βασικά της δίκτυα και στις δραστηριότητες λογισμικού.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται σήμερα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό Απριλίου στις ΗΠΑ, που θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 15:30 ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 0,4% έναντι αύξησης 0,6% το Μάρτιο.