Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2016 16:11

Alpha Bank: Ανοδικά οι επενδύσεις, πτωτικά κατανάλωση - εξαγωγές

Την ανοδική πορεία στις επενδυτικές δαπάνες, αλλά και τις αδύναμες επιδόσεις στην ιδιωτική κατανάλωση και τις εξαγωγές, επιβεβαιώνει η Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικό εξελίξεων.

Την ανοδική πορεία στις επενδυτικές δαπάνες, αλλά και τις αδύναμες επιδόσεις στην ιδιωτική κατανάλωση και τις εξαγωγές, επιβεβαιώνει η Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικό εξελίξεων.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις επενδύσεις, η τράπεζα επισημαίνει ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΙΟΒΕ επιβεβαιώνουν τη θετική προοπτική που διαμορφώνεται για την εξέλιξη της επενδυτικής δαπάνες. Άλλωστε, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών προσεγγίζει το μέσο επίπεδο της περιόδου 2000 - 2016, ανακάμπτοντας από την περσινή κατάρρευση.

Στον αντίποδα, συνεχίζει η Alpha Bank, η ιδιωτική κατανάλωση δεν δύναται να υποστηρίξει την ανάκαμψη, τουλάχιστον σε βραχύ χρονικό ορίζοντα (εξέλιξη που επιβεβαιώνεται και από την πτώση του όγκου των λιανικών πωλήσεων), ως αποτέλεσμα της χαμηλής ροπής προς κατανάλωση των νοικοκυριών λόγω του αυξημένου φορολογικού βάρους και της αβεβαιότητας αναφορικά με τα μελλοντικά τους εισοδήματα.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, σημειώνεται η εξασθένιση της συμβολής της εξαγωγικής δραστηριότητας στο β' τρίμηνο του 2016 καθώς η μείωση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών υπερκέρασε την πτώση των εισαγωγών.

Επενδύσεις

Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,9% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο 2016, ενώ αυξήθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 7,0% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 και συνέβαλαν θετικά στο ΑΕΠ κατά 0,8 εκατοστιαίες μονάδες. Τη μεγαλύτερη θετική συνεισφορά στο ΑΕΠ είχε επίσης, η συσσώρευση των αποθεμάτων (+1,2 εκατοστιαίες μονάδες), η οποία εξηγείται σε κάποιο βαθμό από την αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής που παρατηρείται στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 (+4,3% σε ετήσια βάση) και την ταυτόχρονη πτώση του δείκτη κύκλου εργασιών στη μεταποίηση (-12,4%).

Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις συνολικά έχουν συρρικνωθεί κατά την διάρκεια της κρίσεως και πλέον αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας. Οι επενδύσεις αποτελούσαν τον πλέον αρνητικό παράγοντα της εξελίξεώς του στην περίοδο 2011- 2016. Η τελευταία φορά που υπήρξε ορατή αύξηση των επενδύσεων ήταν στο τέλος του 2014, η οποία ανεκόπη από το δεύτερο τρίμηνο του 2015. Η αύξηση των επενδύσεων στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 αποδίδεται στην αύξηση των επενδύσεων εξαιρουμένων των κατοικιών, αφού οι τελευταίες συνεχίζουν να σημειώνουν μεγάλη μείωση (-23,5% σε ετήσια βάση). Ειδικότερα σημειώνεται η αύξηση επενδύσεων σε μεταφορικό εξοπλισμό και οπλικά συστήματα κατά 31,9% σε ετήσια βάση στο τρίμηνο αυτό.

Ιδιωτική κατανάλωση

Παρατηρείται επιτάχυνση της πτώσεως της καταναλωτικής δαπάνης κατά 1,7% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, από -1,0% στο πρώτο τρίμηνο 2016, που συμβαδίζει με την έντονη πτωτική πορεία του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Επιπλέον, σημειώνεται η περαιτέρω επιδείνωση του δείκτη τον Αύγουστο στο -70,1, έναντι -69,2 τον Ιούλιο του 2016. Η περιορισμένη αύξηση της απασχολήσεως και η πτώση του αριθμού των ανέργων που οδηγεί σε μικρή υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας δεν είναι ικανή από μόνη της να ενισχύσει την κατανάλωση των νοικοκυριών.

Εξαγωγές

Όσον αφορά τον εξωτερικό τομέα, σημειώνεται η αρνητική συμβολή του στο ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 κατά 1,1 εκατοστιαίες μονάδες, λόγω μειώσεως των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 11,4% και των αντίστοιχων εισαγωγών κατά 7,1%. Η δυνατότητα ανακάμψεως των εξαγωγών αγαθών εμφανίζεται περιορισμένη εξαιτίας των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων αλλά και της περαιτέρω συσσωρεύσεως των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου που παρατηρήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αναμένονται, ωστόσο, θετικές προοπτικές στον τουρισμό για ακόμη μια χρονιά ως αποτέλεσμα της αυξήσεως των κρατήσεων τελευταίας στιγμής τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι οποίες επηρεάσθηκαν θετικά από την πτώση των αφίξεων τουριστών στη Τουρκία. Η ενίσχυση του τουρισμού στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να αντιστρέψει σε κάποιο βαθμό, την πτώση των εξαγωγών υπηρεσιών που σημειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο (-26,5% σε ετήσια βάση), η οποία, ωστόσο, οφείλεται κυρίως στη μείωση των εξαγωγών πλοίων.