Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2005 14:40

Μέτρα για την επάρκεια ηλεκτροδότησης ενόψει θέρους

Για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του Συστήματος Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της επάρκειας ηλεκτροδότησης, και για να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως το μπλακ άουτ της 12ης Ιουλίου 2004, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας δήλωσε ότι έφερε ως πρώτο μέτρο άμεσης εφαρμογής, με εισήγησή του στον Πρωθυπουργό και στο Υπουργικό Συμβούλιο, την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης με αντικείμενο την άμεση εγκατάσταση, στα κτίρια του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που βρίσκονται στις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, συστημάτων αντιστάθμισης της αέργου ισχύος, μέχρι 30 Ιουνίου 2005.

Η άεργος ισχύς είναι μη παραγωγική ισχύς, η οποία είναι αναγκαία για τη λειτουργία ορισμένων ευρέως διαδεδομένων φορτίων, αλλά επιβαρύνει τη λειτουργία των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας . Ενα «καλό» φορτίο παρουσιάζει τιμές του Συντελεστή Ισχύος (συνφ) κοντά στη μονάδα (π.χ. 0,95 – 0,99) ενώ ένα «κακό» φορτίο παρουσιάζει χαμηλότερες τιμές.

Το θέμα των αρνητικών επιπτώσεων της αέργου ισχύος στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής για τη σωστή διαχείριση τάσεως και ενεργού ισχύος, έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε μείζον θέμα, ιδιαίτερα λόγω των οριακών συνθηκών λειτουργίας του συστήματος παραγωγής - μεταφοράς -διανομής.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπεγράφη, η ευθύνη εφαρμογής θα ανατεθεί από τους αρμόδιους υπουργούς στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, τόσο για τα κτίρια τους όσο και τους εποπτευόμενους φορείς τους, ενώ ο κεντρικός συντονισμός της προσπάθειας αυτής θα ασκείται από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκο Στεφάνου, συνεπικουρούμενο από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ ΑΕ Δημήτριο-Αντώνιο Μανιατάκη.

Τα οφέλη από την εγκατάσταση συστημάτων αντιστάθμισης με πυκνωτές (όργανο που χρησιμεύει για την εναποθήκευση ηλεκτρικού φορτίου) θα είναι σημαντικά για τη ΔΕΗ, αλλά και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς η εξοικονόμηση του κόστους ενέργειας θα ανέλθει σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί, αργότερα και στα κτίρια μεγάλου κυβισμού βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του νέου Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης άρχισε τις διαδικασίες τοποθέτησης συστήματος αντιστάθμισης της αέργου ισχύος στο κεντρικό κτίριό του, το κόστος του οποίου θα αποσβεστεί σε τέσσερις μήνες.

Παρόλα αυτά, αναγνωρίζεται ότι η λειτουργία του Συστήματος Μεταφοράς θα παραμείνει οριακή, ιδιαίτερα κατά το θέρος του τρέχοντος έτους, λόγω της μεγάλης ζήτησης κατά την θερινή περίοδο.

Η Επιτροπή, που συγκροτήθηκε υπό τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης, για τον περιορισμό της αέργου ισχύος που καταναλίσκεται από κλιματιστικά μηχανήματα και άλλες συσκευές, κατέληξε σε πόρισμα και ύστερα από επεξεργασία του προτείνονται μέτρα από το ΥΠΑΝ.

Eγκατάσταση πυκνωτών στα δημόσια κτίρια

Με βάση το πόρισμα http://www.ypan.gr/docs/Porisma(180505).doc απαιτείται:

- Να εγκατασταθούν άμεσα, και το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου, στα κτίρια του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΜΤ και ΧΤ), συσκευές αντιστάθμισης της αέργου ισχύος, ώστε να επιτευχθεί τιμή του Συντελεστή Ισχύος (συνφ) μεγαλύτερη του 0,95.

- Ο Διαχειριστής του Συστήματος να παρακολουθεί συστηματικά την τήρηση του ορίου κατανάλωσης αέργου ισχύος από κάθε Πελάτη ΥΤ, και να προβαίνει στις κατάλληλες συστάσεις ή στα λοιπά ενδεικνυόμενα μέτρα. Να αυξηθεί η ελάχιστη τιμή του Συντελεστή Ισχύος (συνφ) την οποία είναι υποχρεωμένοι να τηρούν οι Πελάτες που συνδέονται στο Σύστημα Μεταφοράς σε 0,95.

- Να θεσπιστεί η υποχρέωση των Πελατών ΜΤ, και όχι απλά τιμολογιακά κίνητρα, για τήρηση ορίου στην κατανάλωση αέργου ισχύος, με κάτω όριο Συντελεστή Ισχύος (συνφ) 0,95.

- Ειδικά όσον αφορά τα ηλεκτροκίνητα μέσα μεταφοράς, να μεγιστοποιηθεί η τιμή του Συντελεστή Ισχύος, με την εγκατάσταση κατάλληλων συστημάτων αντιστάθμισης της αέργου ισχύος στα σημεία τροφοδότησης των αντίστοιχων δικτύων.

- Η οργανωμένη διαφημιστική-ενημερωτική καμπάνια μέσω ΜΜΕ προς τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, με σκοπό την ενημέρωση για την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και την παρότρυνση για την τοποθέτηση απλών αντισταθμιστικών διατάξεων στους Πίνακες τους.

- Να λειτουργήσουν διατάξεις αντιστάθμισης της αέργου ισχύος στους σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

- Η σύσταση στις εταιρείες που διαθέτουν καταψύκτες και ψυγεία σε υπαίθρια και μη σημεία πώλησης των προϊόντων τους, για αντιστάθμιση, ώστε να επιτυγχάνεται Συντελεστής Ισχύος μεγαλύτερος του 0,95.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις εκτάκτων συνθηκών (προβλεπόμενα υψηλά φορτία) μεταξύ των ενδεδειγμένων μέτρων περιλαμβάνονται:

- η ηλεκτρική αποσύνδεση των αντλητικών συγκροτημάτων άρδευσης κατά τις ώρες που δεν επιτρέπεται η άντληση βάσει του ειδικού τιμολογίου, με διατάξεις αποκοπής που θα εγκαταστήσει ο Διαχειριστής του Δικτύου.

- η μείωση ή/και διακοπή λειτουργίας συγκεκριμένων φορτίων που περιλαμβάνουν κινητήρες, κατά τις ώρες μέγιστης θερινής αιχμής.

Ετσι, εξετάζεται η αποκοπή φορτίων παροχής ενέργειας στο χρονικό διάστημα μεταξύ 10.00 το πρωί και 5.00 το απόγευμα.