Με κερδοφορία προ φόρων 3,9 εκατ. ευρώ έκλεισε το πρώτο εξάμηνο η Alpha Bank έναντι ζημιών 1,47 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015. Η τράπεζα βελτίωσε το καθαρό περιθώριο τόκων και την αποδοτικότητα, πέτυχε μείωση της εξάρτησης από το ευρωσύστημα και αύξηση των καταθέσεων, ενώ έλαβε αυξημένες προβλέψεις ύψους 350 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο λόγω της αναδιάρθρωσης της εταιρείας Μαρινόπουλος.
Από την έντυπη έκδοση
Με κερδοφορία προ φόρων 3,9 εκατ. ευρώ έκλεισε το πρώτο εξάμηνο η Alpha Bank έναντι ζημιών 1,47 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015. Η τράπεζα βελτίωσε το καθαρό περιθώριο τόκων και την αποδοτικότητα, πέτυχε μείωση της εξάρτησης από το ευρωσύστημα και αύξηση των καταθέσεων, ενώ έλαβε αυξημένες προβλέψεις ύψους 350 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο λόγω της αναδιάρθρωσης της εταιρείας Μαρινόπουλος.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank, Δημήτρη Μαντζούνη, η επίδοση κατά το πρώτο εξάμηνο διατήρησε αμετάβλητη την κεφαλαιακή επάρκεια, κυρίως ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης του καθαρού περιθωρίου τόκων σε 2,9% και της περαιτέρω βελτίωσης της αποδοτικότητας, με τον δείκτη εξόδων προς έσοδα να διαμορφώνεται σε 48%.
Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τον Ιούνιο 2016, η επανένταξη των κρατικών τίτλων ως αποδεκτών ενεχύρων για αναχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τονίζει ο κ. Μαντζούνης, ενώ η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος ήδη σημειώνει βελτίωση, γεγονός που αποδεικνύεται από τη μείωση της χρηματοδότησης από τις κεντρικές τράπεζες και από τη σταδιακή εισροή καταθέσεων.
Τα κύρια αποτελέσματα προ προβλέψεων διατηρήθηκαν αμετάβλητα σε τριμηνιαία βάση σε 297,4 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν σε 281,1 εκατ. ευρώ, απόδοση που οδηγεί στην επίτευξη του ετήσιου στόχου για κόστος 1,15 δισ. ευρώ για το 2016. Ο δείκτης εξόδων/εσόδων στο εξάμηνο διαμορφώνεται σε 48,2% έναντι 50,8% κατά το 2015.
Eισροές καταθέσεων
Η χρηματοδότηση από τις κεντρικές τράπεζες μειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 1,4 δισ. ευρώ, σε 22,7 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα κυρίως των εισροών καταθέσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ και της ενίσχυσης της ρευστότητας από την πώληση ομολόγων του EFSF ύψους 600 εκατ. ευρώ.
Η χρηματοδότηση από τον ELA διαμορφώθηκε στο τέλος του δεύτερου τριμήνου σε 16,9 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2016, μειωμένη κατά 2,8 δισ. ευρώ στο τρίμηνο, μετά την επαναφορά των ομολόγων και των εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου ως αποδεκτών ενεχύρων για αναχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία επέτρεψε στην Alpha Bank τη μεταφορά χρηματοδότησης 1,8 δισ. ευρώ στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.
Τον Αύγουστο η χρηματοδότηση μέσω του ELA διαμορφώθηκε σε 15,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 7,6 δισ. ευρώ από την έναρξη της επιβολής των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στο τέλος Ιουνίου 2015.
Οι καταθέσεις αυξήθηκαν για τον Όμιλο σε 31,7 δισ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα τα υπόλοιπα των καταθέσεων αυξήθηκαν κατά 1,7% σε τριμηνιαία βάση, κυρίως από καταθέσεις επιχειρήσεων, στις οποίες επετεύχθη αύξηση του μεριδίου αγοράς.
Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση ανήλθε σε 37,8% στο τέλος Ιουνίου. Οι νέες καθυστερήσεις του δεύτερου τριμήνου ήταν 110 εκατ. ευρώ έναντι 275 εκατ. ευρώ του προηγούμενου. Ο δείκτης NPE ανέρχεται σε 52,6% από 52,1% το προηγούμενο τρίμηνο.
Ο δείκτης κάλυψης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 69%, επιτρέποντας την πιο ενεργό διαχείριση του χαρτοφυλακίου καθυστερήσεων. Οι σωρευτικές προβλέψεις μετά από διαγραφές διαμορφώθηκαν σε 15,9 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 26% του δανειακού χαρτοφυλακίου.
Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου το δεύτερο τρίμηνο ανήλθαν σε 350 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν σε 196 μονάδες βάσης για το πρώτο εξάμηνο. Επηρεάστηκαν δε σημαντικά από την αναγνώριση ζημιών απομείωσης που σχετίζονται με τη Μαρινόπουλος.
Έσοδο τόκων
Το καθαρό έσοδο τόκων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση σε 483,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 2,1% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 80,2 εκατ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων επηρεάστηκαν θετικά από την ολοκλήρωση της συναλλαγής της VISA κατά 71,9 εκατ. ευρώ.
Σε τριμηνιαία βάση καταγράφηκε απομόχλευση ενεργητικού κατά 0,8 δισ. ευρώ, σε 67,4 δισ. ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα της πώλησης ομολόγων ΕFSF. Τα υπόλοιπα των δανείων μειώθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 45,5 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.