Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2005 11:09

EBay: Στα 400 εκατ. δολ. οι πωλήσεις της στην Κίνα το 2005

Η ΚΙΝΑ, στην οποία επεκτάθηκε για πρώτη φορά, με την άμεση δραστηριοποίησή της στο εξωτερικό, η Ebay Inc., θα καταστεί η μεγαλύτερη από τις αγορές της σε πέντε χρόνια, καθώς το πρώτο τρίμηνο οι online συναλλαγές αυξήθηκαν στα 100 εκατ. δολ., στην πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου.

Οι πωλήσεις ενδέχεται να ανέλθουν στα 400 εκατ. δολ. στην Κίνα το 2005, σύμφωνα με την επικεφαλής της εταιρείας δημοπρασιών, Meg Whitman, που όμως δεν ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του περασμένου έτους. Αυτά, θα αποτελέσουν περίπου το 1% των περυσινών της συναλλαγών. Η EΒay, διπλασιάζει τις online συναλλαγές της στην Κίνα κάθε χρόνο, προσθέτοντας 20.000 καταναλωτές ημερησίως και τώρα διαθέτει 11,6 εκατ. χρήστες στην Κίνα, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.

«Προβλέπω ότι η Κίνα θα καταστεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές μας μέσα σε πέντε έως 10 χρόνια», είπε η Whitman, 48 ετών, σε συνέντευξή της, χθες, στο Fortune Global Forum, στο Πεκίνο, συμπληρώνοντας: «Προγραμματίζουμε να επενδύσουμε 100 εκατ. δολ. σε λειτουργικό κόστος στην Κίνα, αρχικά στην ανάπτυξη προϊόντων, τη διαφήμιση και τη στήριξη των καταναλωτών».

Οι συνολικές online πωλήσεις της εταιρείας, ανήλθαν το 2004 σε 40 δισ. δολ. και οι διεθνείς πωλήσεις ενδέχεται να αποτελέσουν περισσότερο του ημίσεως των εσόδων της έως τα τέλη του έτους, καθώς η χρήση των γαλλικών και των ιταλικών site αυξάνεται και οι επενδύσεις στην Κίνα αρχίζουν να αποδίδουν, συμπλήρωσε η ίδια, επισημαίνοντας ότι η χώρα ενδέχεται να μην είναι κερδοφόρα για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

«Δεν βιαζόμαστε να βγάλουμε λεφτά στην Κίνα», είπε η Whitman, συμπληρώνοντας: «Η EBay China είναι μια μικρή ακίδα σε μια τεράστια και πολύ κερδοφόρα εταιρεία».

Η EBay, η μεγαλύτερη αγορά του Web, ανακοίνωσε στις 20 Απριλίου, ότι το πρώτο τρίμηνο τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 28%, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Διεθνώς η εταιρεία επεκτάθηκε τον Ιούνιο του 1999, μέσω μιας εξαγοράς, στη Γερμανία. Πέρυσι, αγόρασε ένα site στην Ινδία και δημιούργησε άλλα στις Φιλιππίνες και τη Μαλαισία. Το 2005 θα επενδύσει 300 εκατ. δολ., για να αυξήσει τις πωλήσεις της σε διεθνές επίπεδο, στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την επέκταση των δραστηριοτήτων, πληρωμών, PayPal.

H EBay ανταγωνίζεται στην Κίνα με την ιδιωτική εταιρεία Taobao.com και την 1Pai.com, ένα venture μεταξύ των εταιρειών Yahoo! και Sina Corp.

Οι μετοχές της EBay, υποχωρούσαν 10 σεντς για να κλείσουν στα 35,83 δολ. η μία χθες στη Ν. Υόρκη, κατά 39% χαμηλότερα, καθώς ανησυχία επικρατεί μεταξύ των επενδυτών για τον περιορισμό της ανάπτυξης και την αύξηση των δαπανών.