Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2001 12:40

Νέα διολίσθηση του ευρώ

Νέες πιέσεις δέχεται σήμερα το ευρώ, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνεται ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας Istat, οι παραγγελίες βιομηχανικών προϊόντων τον Απρίλιο στην υπ' αριθμόν τρία οικονομία της Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 7,5% σε μηνιαία βάση και κατά 7,9% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2000, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση σε ετήσια βάση από τον Φεβρουάριο του 1999. Σημειώνεται, ότι οι εκτιμήσεις οικονομολόγων έκαναν λόγο για μείωση σε ποσοστό 2,4% σε σχέση με το Μάρτιο του 2001.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες υπουργός Eθνικής Oικονομίας της Γερμανίας, Bέρνερ Mίλερ, παραδέxθηκε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Eυρώπης μπορεί να παρουσιάσει μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο του 2001, εξέλιξη η οποία μπορεί να καταστήσει ανέφικτο το στόxο της κυβέρνησης για αύξηση 2% καθ' όλη τη διάρκεια του τρέxοντος έτους.

Στις 12:30’ ώρα Ελλάδος, στη χρηματαγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ είχε διαμορφωθεί στα 85,36 σεντς. Η υψηλότερη τιμή στην οποία έχει φθάσει σήμερα το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος είναι τα 85,43 σεντς, ενώ η χαμηλότερη τα 85,24 σεντς.