H διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και ειδικότερα το χρονοδιάγραμμα και οι στόχοι που θα συμφωνηθούν με τον SSM βρίσκονται στο επίκεντρο της σειράς επαφών που θα έχουν οι Έλληνες τραπεζίτες στο πλαίσιο των παρουσιάσεων του Σεπτεμβρίου.
Από την έντυπη έκδοση
Της Άννας Δόγα
[email protected]
H διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και ειδικότερα το χρονοδιάγραμμα και οι στόχοι που θα συμφωνηθούν με τον SSM βρίσκονται στο επίκεντρο της σειράς επαφών που θα έχουν οι Έλληνες τραπεζίτες στο πλαίσιο των παρουσιάσεων του Σεπτεμβρίου. Εκτός από το roadshow του Χ.Α. στις 20-22 Σεπτεμβρίου, το Λονδίνο θα είναι όλον τον μήνα τόπος συνάντησης των στελεχών με επενδυτές, στην εκδήλωση της HSBC στις 7 Σεπτεμβρίου, της KBW στις 14 και της Bank of America στις 27 και 28 του ιδίου μήνα.
Πρόκειται για μια περίοδο παραδοσιακά αφιερωμένη σε ενίσχυση των σχέσεων με την επενδυτική κοινότητα με τα βασικά θέματα του εγχώριου κλάδου να παραμένουν τα NPLs και οι καταθέσεις, ενώ η δεύτερη αξιολόγηση, αν και δεν συζητείται ακόμη με έμφαση, δεν παύει να εντάσσεται στην ατζέντα, αφού οι ξένοι θεσμικοί έχουν πάντοτε ερωτήσεις σχετικές με το γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον και τα πιθανά ρίσκα από την πολιτική αβεβαιότητα.
Με βάση τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου που ανακοινώνονται σήμερα για την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank και αύριο για την Εθνική και την Eurobank, οι διοικήσεις των τραπεζών θα δώσουν τον τόνο, επιχειρώντας να επιβεβαιώσουν το στόρι των «κόκκινων» δανείων, του οποίου πάντως καθυστερεί η υλοποίηση. Οι επενδυτές θα ζητήσουν περισσότερα στοιχεία, και κυρίως ενδείξεις για τα business plan των τραπεζικών ομίλων, όπως επίσης και για το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια.
Η διαχείριση των NPLs
Το επενδυτικό στόρι της διαχείρισης των NPLs παραμένει ελκυστικό παρότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί ουσιαστικές κινήσεις. Οι στόχοι που θα δεσμεύσουν τις τράπεζες αποτελούν μέσο πίεσης για την επίτευξη αποτελεσμάτων, αλλά ο τρόπος είναι κρίσιμος αφού για παράδειγμα, τους επενδυτές ενδιαφέρει αν ο SSΜ θα ωθήσει τις διοικήσεις να πωλήσουν φθηνά.
Οι στόχοι διαχείρισης της επόμενης τριετίας θα συμφωνηθούν μεταξύ τραπεζών και SSΜ μέσα στον Σεπτέμβριο, οπότε οι τραπεζίτες μπορούν να δώσουν κάποιες ενδείξεις στους επενδυτές και να παρουσιάσουν τα σχετικά business plans, ενώ όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο, η συμπλήρωσή του είναι θέμα της κυβέρνησης και αντικείμενο της αξιολόγησης με τον χρόνο να «τρέχει» σε βάρος της αποτελεσματικής διαχείρισης των NPLs.
Οι καταθέσεις
Το δεύτερο θέμα που συζητείται κατά τα roadshows είναι η ρευστότητα και η επάνοδος καταθέσεων όπου η πρόοδος είναι μικρή. Ενώ βελτίωση υπάρχει στην εξάρτηση από το ευρωσύστημα και το κόστος χρηματοδότησης, ενίσχυση της καταθετικής βάσης δεν έχει επιτευχθεί.
Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη σε βαθμό που να επιστρέφουν κεφάλαια στο σύστημα. Και οι εκτιμήσεις για τις καταθέσεις, όπως και για τη διαχείριση των NPLs, στηρίζονται σε μακροοικονομικές παραδοχές που δεν είναι εύκολο να γίνουν, αφού ενώπιον της κυβέρνησης βρίσκεται η δεύτερη αξιολόγηση και είναι αβέβαιο πότε θα ολοκληρωθεί. Επί του παρόντος, η νέα διαπραγμάτευση δεν έχει μπει στο επίκεντρο των ερωτήσεων από τους επενδυτές, αλλά όσο ανοίγει το θέμα, θα πληθαίνουν οι ερωτήσεις. Σταθερά πάντως γίνεται αναφορά τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτικό περιβάλλον.
Τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου αναμένεται να επιβεβαιώσουν τις τάσεις του πρώτου τριμήνου, χωρίς να μπορούν να δώσουν σαφή εικόνα για το σύνολο του έτους, για το οποίο είναι η κρίσιμη η επάνοδος σε κερδοφορία. Πίεση πάντως θα ασκήσουν, σύμφωνα με αναλυτές, οι πρόσθετες προβλέψεις στις οποίες υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν οι τράπεζες εξαιτίας της κατάρρευσης του ομίλου Μαρινόπουλου.
Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2015 οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση προβλέψεων αλλά και στη λογιστικοποίηση διάφορων έκτακτων δαπανών, όπως το κόστος από τα προγράμματα εθελουσίας αποχώρησης προσωπικού που είναι σε εξέλιξη, επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης, προκειμένου να επιτύχουν με τον στόχο για την επιστροφή σε κερδοφορία το 2016.
Eνώ η μείωση του κόστους χρηματοδότησης λόγω περιορισμού του ELA και η περαιτέρω συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών λειτουργούν θετικά, λείπει ο παράγοντας της βελτίωσης των συνθηκών και μάλιστα, η υλοποίηση σκληρών μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα υπονομεύει την προσπάθεια διατήρησης σε εξυπηρέτηση επισφαλών δανείων, όπως και η βαθιά και μακρά ύφεση που οδηγεί σε πολλαπλασιασμό λουκέτων στις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου θα αποδείξουν ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να επιστρέψουν σε έστω μικρή κερδοφορία, αρκεί να μην υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο. Οι διοικήσεις, κατά την παρουσίαση των μεγεθών, θα επικεντρωθούν στα θετικά της επαναφοράς του waiver και στις προοπτικές ένταξης στο QE, όπως επίσης στην πορεία διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και στην ανάγκη περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls.
* O Ι. Γαλανόπουλος είναι ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ειδικών Εκκαθαρίσεων μετά και την τυπική αποχώρηση από τη θέση του Δ. Φραγγέτη, ο οποίος προορίζεται για εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ.