Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016 10:08

Market Beat: Δεύτερες σκέψεις για τη Fed αλλάζουν το αμετάβλητο, από το εσωτερικό, κλίμα

«Έως το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει κατατεθεί, αλλά και να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο θα κλείσουν τα περισσότερα από τα 15 προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Όσον αφορά την εκταμίευση του ποσού -το οποίο σε πολύ μεγάλο μέρος, περίπου 1,7 δισ. ευρώ, θα διοχετευτεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου- τοποθετείται πλέον χρονικά στις αρχές Οκτωβρίου. Όσον αφορά τα μέτρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, και κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Γάλλο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή στάσης από την πλευρά των Ευρωπαίων». 

Του Κώστα Ιωαννίδη

«Έως το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει κατατεθεί, αλλά και να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο θα κλείσουν τα περισσότερα από τα 15 προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Όσον αφορά την εκταμίευση του ποσού -το οποίο σε πολύ μεγάλο μέρος, περίπου 1,7 δισ. ευρώ, θα διοχετευτεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου- τοποθετείται πλέον χρονικά στις αρχές Οκτωβρίου. Όσον αφορά τα μέτρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, και κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Γάλλο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή στάσης από την πλευρά των Ευρωπαίων». 

Αυτή η είδηση που χάθηκε μέσα στο θόρυβο εξ αφορμής της έναρξης του διαγωνισμού για τις άδειες των καναλιών αλλά ήταν και είναι για τη στήλη η βάση για την έκφραση της επιφυλακτικότητας των θεσμικών για τις μετοχές του ΧΑ έναντι των υπολοίπων της ευρωζώνης. Στο κλίμα από το εσωτερικό πεδίο δεν υπάρχει αλλαγή συνεπώς. Συνεχίζεται το κλώσημα του τενεκέ πιο κάτω καθώς χθες η παράταση που δόθηκε στην ελληνική πλευρά ήταν ως το τέλος του ερχόμενου μήνα. Παρατείνεται λοιπόν ο χρόνος αναμονής των θεσμικών επενδυτών για να διαπιστώσουν αν θα εκτροχιαστεί ή όχι η προσπάθεια να παραμείνει στο πρόγραμμα στήριξης η ελληνική οικονομία.

Ωστόσο στο διεθνές πεδίο όντως άλλαξε το κλίμα. Ενώ  η αρχική αντίδραση της αγοράς ήταν να ωθήσει την πιθανότητα μιας αύξησης εντός του Σεπτεμβρίου έως το 44%, οι επενδυτές είχαν γρήγορα δεύτερες σκέψεις και σήμερα η πιθανότητα ήταν πίσω στο 36%.

Περιμέναμε, σαν μέρος της αντίδρασης των διαχειριστών χαρτοφυλακίου προ μιας ενδεχόμενης αύξησης των επιτοκίων των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, την εμφάνιση σταθερών πιέσεων στις μετοχές του ΧΑ. Υπήρξε τάση για ρευστοποίηση θέσεων, πριν από ένα σχεδόν βέβαιο γεγονός. Γιατί την προηγούμενη βδομάδα οι αρμόδιοι της Fed μεγάλωσαν τις πιθανότητες να έρθει γρηγορότερα από τον Δεκέμβριο.

Αρκετοί διαχειριστές χθες νόμισαν πως γνωρίζουν το επίπεδο της βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών που θα ανακοινωθούν την τρέχουσα εβδομάδα. Προβλέπουν ότι, αν αυτά ενισχύσουν τις πιθανότητες για κίνηση μέσα στο Σεπτέμβρη, ακόμα και αν αυτή δεν αποφασιστεί στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου, οι μετοχές θα πιεστούν. Επιθυμώντας να βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις, πουλάνε τώρα, για να έχουν κεφάλαια ώστε να σχηματίσουν, όταν θα βουλιάξουν οι τιμές, μεγαλύτερες θέσεις, χωρίς επιπλέον κεφάλαια. Αυτό το αφήγημα ωστόσο δεν είχε διάρκεια πάνω από μια μέρα.

Η παγκόσμια κεφαλαιαγορά αντέδρασε, στο τέλος των συνόδων της Παρασκευής και τη Δευτέρα ως το μεσημέρι, αρνητικά στην εντύπωση που δημιούργησαν οι δηλώσεις της Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Fed, σχετικά με την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της. Αλλά κατόπιν, οι απώλειες των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη μειώθηκαν στο μισό του μέγιστου που εμφάνισαν τις πρώτες ώρες συναλλαγών.

Ανοδικά τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν διαφορετικά την ομιλία της επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, στο τραπεζικό συνέδριο, στο Τζάκσον Χολ. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,58% στις 18.502 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε άνοδο κατά 0,52% στις 2.180 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε κέρδη κατά 0,26% στις 5.232 μονάδες.

Εντυπωσιαστήκαμε από την σταθερότητα στις πιέσεις που εφαρμόστηκαν στις τιμές των blue chip και τη σταθερής κλίσης κάθοδο που εμφάνισαν οι δείκτες στο πρώτο τρίωρο. Ο ΓΔ βρισκόταν σε επίπεδα χαμηλότερα από το κατώτερο που ίσχυε προ δέκα λεπτών, με συνέπεια που άντεχε σε μέτρηση της κλίσης… με μοιρογνωμόνιο. Η τάση έδειξε να φρενάρει όταν ο ΓΔ πέρασε στις 13:13 στις 559 μονάδες. Ήδη ωστόσο είχε απώλειες πάνω από -1,1% με 5,5 εκατ. ευρώ τζίρο! Ελαφρώς μεγαλύτερες από το -0,8% του DAX και το -0,98% του CAC.

Ο μέσος όρος στο ΧΑ σταμάτησε στις 559 μονάδες και ξεκίνησε μια πλάγια κίνηση, καθώς τα futures στη Wall Street δήλωναν επίπεδο ξεκίνημα γεγονός που έδωσε θάρρος στους επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και μείωσαν τις απώλειες των DAX και CAC.

Πυθμένας στην ευρωζώνη, πυθμένας και στην Αθήνα, συντονισμένα κόντρα στην πιθανή κίνηση της Fed. Αλλά και η αντίδραση που εμφανίστηκε για τις τιμές εδώ και στην Ευρώπη, έδειξε πως η μείωση των απωλειών ήταν μικρότερη στο ΧΑ. Η μεγαλύτερη «ζημιά» για το Αθηναϊκό χρηματιστήριο, από την αντίδραση επί των προσεχών κινήσεων της Fed, ήταν το πάγωμα των συναλλαγών με τζίρο κάτω των 16 εκατ. ευρώ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Ανοδικά τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν την ομιλία της επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, στο τραπεζικό συνέδριο, στο Τζάκσον Χολ. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,58% στις 18.502 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε άνοδο κατά 0,52% στις 2.180 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε κέρδη κατά 0,26% στις 5.232 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Mylan NV εμφάνισε άνοδο κατά 0,44% μετά την προαναγγελία δημιουργίας μίας νέας σειράς φθηνότερων φαρμάκων. Κέρδη της τάξης του 4,63% σημείωσε και η μετοχή της Herbalife Ltd χάρη στα δημοσιεύματα περί αγοράς 2 εκατ. μετοχών από τον επενδυτή Καρλ Ίκαν.

Την Παρασκευή, η Τζάνετ Γέλεν υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, προλειαίνοντας τον δρόμο για μία νέα αύξηση των επιτοκίων, εντός του 2016. Ωστόσο, απέφυγε να συγκεκριμενοποιήσει τον ακριβή χρόνο δράσης της Federal Reserve.

Σύμφωνα με τη CME Group πάντως, η πιθανότητα αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων τον Σεπτέμβριο ανέρχεται πλέον στο 30%, όταν την προηγούμενη εβδομάδα περιοριζόταν μόλις στο 18%.

Η Κέιτ Γάρνε, αναλύτρια της Edward Jones, υπογραμμίζει σχετικά, ότι «οι επενδυτές αναμένουν μία αύξηση των επιτοκίων, αλλά όχι για τον Σεπτέμβριο», εκτιμώντας ότι η κίνηση της Fed θα υλοποιηθεί αργότερα, εντός του έτους - πιθανώς τον Δεκέμβριο. «Αυτά που είδαμε από τη Γέλεν δεν άλλαξαν και πολύ, τις προσδοκίες μας» προσθέτει.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,19% στα 1,3110 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε οριακές απώλειες κατά 0,09% στα 1,1185 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν διολίσθησε κατά 0,12% στα 101,94 γεν/δολάριο.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 0,3% αυξήθηκαν τον Ιούλιο οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, χάρη στη βελτίωση των στοιχείων για την αγορά νέων αυτοκινήτων και φορτηγών. Την ίδια ώρα, το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών αυξήθηκε κατά 0,4% ενώ ο δείκτης αποταμίευσης ενισχύθηκε στο 5,7% από 5,5% τον Ιούνιο.

Παράλληλα, σε συμφωνία με την USG Corp. για την εξαγορά της L&W Supply έναντι 670 εκατ. δολαρίων, ήρθε η ABC Supply. Η ολοκλήρωση του deal αναμένεται πριν το τέλος του 2016. Από την πώληση της L&W, η USG προσδοκά στη μείωση του εταιρικού της χρέους και στη βελτίωση των δεικτών μόχλευσης.

ΕΥΡΩΠΗ

Ήπιες απώλειες εμφάνισαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα όσα ειπώθηκαν από την επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, στο τραπεζικό συνέδριο, στο Τζάκσον Χολ.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,41% στις 10.544 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 0,40% στις 4.424 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 έμεινε κλειστός, λόγω εθνικής αργίας.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,50% στις 8.616 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,12% στις 16.655 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε απώλειες κατά 0,15% κλείνοντας στις 343,20 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Alstom ενισχύθηκε κατά 2,86% χάρη στην υπογραφή νέου συμβολαίου συνεργασίας με την Amtrak, αξίας 2 δισ. δολαρίων. Στον αντίποδα, η μετοχή της Unicredit διολίσθησε κατά 0,51% στον απόηχο των δημοσιευμάτων περί άμεσης πώλησης της θυγατρικής Pekao στην πολωνική PZU.

Την Παρασκευή, η Τζάνετ Γέλεν υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, προλειαίνοντας τον δρόμο για μία νέα αύξηση των επιτοκίων, εντός του 2016. Επιβεβαίωσε άλλωστε, ότι «η αγορά εργασίας βελτιώνεται διαρκώς, ενώ οι προοπτικές για την οικονομία και τον πληθωρισμό βρίσκονται σε σωστή τροχιά».

«Δεν θεωρώ ότι είπε κάτι που δεν ξέραμε» τόνισε ο Τζίτζι Κινάχαν, επικεφαλής αναλυτής της TD Ameritrade, ο Ντανιέλ Ντέιμινγκ, εκ μέρους της ΚΚΜ Financial, επισήμανε ότι «η αγορά έχει ξεκινήσει την προσπάθεια αποτίμησης της πραγματικής πιθανότητας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων».

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα υποχωρεί κατά 0,41% στα 1,3081 δολάρια, ενώ το ευρώ σημειώνει απώλειες κατά 0,16% στα 1,1177 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν διολισθαίνει κατά 0,29% στα 102,13 γεν/δολάριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινείται ήπια πτωτικά, καθώς τα συμβόλαια WTI καταγράφουν απώλειες κατά 1,68% στα 46,84 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,40% στα 49,22 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, ενισχύεται κατά 0,10% στα 1.327,00 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους υποχώρησε τον Αύγουστο το καταναλωτικό κλίμα στην Ιταλία, εξαιτίας των αδύναμων επιδόσεων στον κλάδο της μεταποίησης. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διολίσθησε στις 109,2 μονάδες, έναντι 111,2 μονάδων τον Ιούλιο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 110,3 μονάδες.

Παράλληλα, σε στρατηγική συνεργασία με την κινεζική Alibaba και τη θυγατρική της, Ant Financial Services, προχωράει η ΑΧΑ, στοχεύοντας στην από κοινού ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και την αλληλοϋποστήριξη στη διερεύνηση νέων αγορών και κλάδων.

ΧΑ

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με πολύ περιορισμένο συναλλακτικό ενδιαφέρον, μετά τις 10:35 αποφάσισαν με βεβαιότητα, ότι η αγορά θα κρατούσε για τρίτη στη σειρά μέρα πτωτική κατεύθυνση. Έτσι κίνησαν τις τιμές μετά από ένα νευρικό ανοδικό άνοιγμα πτωτικά. Πέρασαν γρήγορα τον ΓΔ σε αρνητικό πεδίο και του έδωσαν καθοδική πλάγια κίνηση σταθερής κλίσης. Ο μέσος όρος, με οροφή το κλείσιμο της Παρασκευής αναζητούσε το ελάχιστο μέρας που ήταν οριακά κάτω από τις 559 μονάδες. Όλα αυτά έγιναν σε συντονισμό με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Εκεί η πάροδος του χρόνου αύξαινε διαρκώς τις απώλειες των βασικών δεικτών, ως την ώρα που και στο ΧΑ ορίστηκε ο πυθμένας και μάλιστα πέντε φορές. Πρώτα στις 13:13 και τελευταία φορά στις 14:53. Μετά τις επιφυλάξεις χαμήλωσε η εικόνα των futures στην Νέα Υόρκη που έδωσε μικρή ώθηση στις μετοχικές αξίες της ευρωζώνης με την αγορά του Λονδίνου σε αργία.

Στην Αθήνα, οι θεσμικοί τοποθέτησαν στην ομάδα των κλάδων που ωθούσανε καθοδικά τις Τράπεζες και μαζί τους, πολλούς κλάδους όπως Τηλεπικοινωνιών, Χρ/μικών Υπηρεσιών, Πρώτων Υλών και Κοινής Ωφέλειας. Αλλά, στην αρχή των  συναλλαγών, με υψηλότερους ρυθμούς, όρισαν ισορροπία προσφοράς και ζήτησης για τις τράπεζες που κίνησε τις τιμές ανοδικά. Αμέσως μετά, άρχισαν τις πιέσεις, με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να αναζητά πυθμένα ενδοσυνεδριακά στο πρώτο και το δεύτερο μέρος. Με τις μετοχές των υπόλοιπων κλάδων κίνησαν τις τιμές των ΓΔ και 25άρη σχεδόν πλάγια με τον ΓΔ πάντα ψηλότερα από τις 558 μονάδες προσέχοντας να μην περάσει πάνω από τις 561,50, με το μέγιστο μέρας στις 565,34 από τα πρώτα 5 λεπτά. Ωστόσο εισήγαγαν προς στο τέλος, και στις δημοπρασίες, τις μεγαλύτερες εντολές αγοράς. Με αυτές τις επιλογές κράτησαν τους βασικούς δείκτες σε πτώση ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης με μέτρια (της τάξεως του -0,80% πτώση) ως τις δημοπρασίες. Όρισαν την εγγραφή του ελάχιστου μέρας για τον ΓΔ στις 558,87 από 564,19 μονάδες στις 14:44.

Σήμερα ο μέσος όρος οδηγήθηκε στο τέλος σε  τιμές οριακά πάνω από τις 561,5 μονάδες και είχε μεταβολή της τάξης του -0,79% στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης,. Στις δημοπρασίες ωστόσο, εντολές αγοράς ανέβασαν την τιμή κλεισίματος.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (4 από 8) blue chip έναντι των καθοδικών (17 από 13) με τέσσερα αμετάβλητα τις ΑΛΦΑ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΥΔΑΠ και ΠΕΙΡ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν πτώση οι 25, από 18 την Παρασκευή 26/8, και 6 από 4 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 9 από 18, ήταν ανοδικές. Στα 15,629 από 24,032 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 6,738 από 7,553 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος παρέμεινε μακριά από τα «κανονικά» επίπεδα αλλά ανέβηκε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 43,11% από 31,42% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ ήταν σήμερα έτοιμες να παρουσιάσουν πτώση, όταν διαπιστώθηκε η διάθεση για ανάληψη ρίσκου στη Wall Street, μείωσαν στο 50% τις απώλειές τους. Ενώ το αργό πετρέλαιο βούλιαξε από ένα ισχυρό δολάριο και από τις προσδοκίες επί της αύξησης των επιτοκίων των ΗΠΑ νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούν κατά -0,5% σήμερα, αφού αρχικά εμφάνισαν απώλειες κοντά στο -1%. Οι όγκοι έχουν αραιώσει διεθνώς.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,44%, ο CAC είχε μεταβολή -0,47%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,31% από την σύνοδο της Παρασκευής. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν ανοδικό ξεκίνημα και συνέχισαν ανοδικά με αποτέλεσμα ο S&P500 και ο DOW Ind. Av να εμφανίζουν μεταβολές +0,42% και +0,48% αντίστοιχα.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,65% και έφθασε στις 561,69 από 565,34 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1492,29 από 1503,35 με μεταβολή -0,74%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,9 μονάδες ψηλότερα και στον 25άρη χαμηλότερα κατά 2,3 της μονάδας, κλείνοντας τους πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης με αρνητική μεταβολή.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι των εταιριών στα Ταξίδια Αναψυχή +0,58% από -1,07%, και στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,11% από +1,27%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης -9,20% από 0,00%, Χρημ/κών Υπηρεσιών -2,38% από -1,27%, Τηλεπικοινωνιών -1,80% από -1,76%, Πρώτων Υλών -1,56% από -1,28%,  Κοινής Ωφέλειας -1,41% από -0,64%, Τροφίμων Ποτών -1,41% από +0,81%, Χημικών -1,32% από -1,95%, Πετρελαίου Αερίου -0,85% από -1,40%, ο 25άρης -0,75% από -0,53%, ο ΓΔ -0,65% από -0,09%,  ο FTSEM -0,55% από +0,80%, Κατασκευές Υλικά -0,54% από +0,75%, Τεχνολογίας -0,45% από +0,22%, Τραπεζών -0,38% από -1,76%, Ακίνητης Περιουσίας -0,34% από -1,11%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,17% από +0,13%, και Εμπορίου -0,09% από +2,23%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 15,629 από 24,032 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,622 από 3,203 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 14,101 από 19,231 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,233 από 0,364 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 40,269 από 40,532 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 18,033 από 28,447 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 33 από 45 των καθοδικών σε 54 από 33 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 23 από 18.

Τεχνική ανάλυση

Επιμένουμε στα χθεσινά:

Μια επιπόλαια προσέγγιση στα όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα θα ήταν αν αποδώσουμε το +1,07% του 25άρη ή του +0,72% για τον ΓΔ, σε ταύτιση των επιλογών των θεσμικών του ΧΑ με τις επιλογές των fund managers στα χρηματιστήρια του ευρώ.

Η μελέτη του ιστορικού εβδομαδιαίου διαγράμματος του 25άρη αποκαλύπτει ότι από την εβδομάδα που εμφανίστηκε μια κορύφωση του δείκτη στις 1868,9 μονάδες και άρχισε στις 23 Μαΐου, με εξαίρεση την αμέσως επόμενή της, ξεκίνησε μια κάθοδος με τρεις μεγάλες εβδομαδιαίες βουτιές και δυο μικρές, στις οποίες εμφανίστηκε το ίδιο χαμηλό στις 1371 μονάδες. Η τελευταία πτωτική εκείνης της αλυσίδας άρχισε στις 4 Ιουλίου και ήταν η αμέσως επόμενη που συνέβαλλε στην όποια αντίδραση από τον πυθμένα λόγω Brexit είχε εμφανιστεί. Ξεκίνησε στις 11 Ιουλίου και έδωσε στον 25άρη άνοδο 5,58%, κινώντας τον από τις 1433 ως τις 1547,63 μονάδες. Από τότε μεσολάβησαν έξη εβδομάδες, εκ των οποίων τρεις ανοδικές και ανάμεσά τους προέκυψαν και τρεις καθοδικές, στις οποίες οι απώλειες ήταν οριακά πάνω από -1%, -2% και -3% αντίστοιχα. Ενώ οι ανοδικές είχαν την πρώτη με άνοδο +1,68% μετά ακολούθησαν οι δυο πτωτικές και ήρθε η δεύτερη ανοδική εβδομάδα με κέρδη +2,51% ακολούθησε η πλέον πτωτική εβδομάδα του Αυγούστου και η τελευταία έφερε το +1,07% και τον 25άρη αρκετά κάτω από το μέγιστο της πρώτης μετά το Brexit ανοδικής εβδομάδας που προαναφέραμε.

Στην πραγματικότητα η αγορά διακυμάνθηκε επί έξη εβδομάδες μέσα σε όρια που σχημάτισαν οι συναλλαγές στη βδομάδα από 11 ως 15 Ιουλίου! Το δε τέλος της εβδομάδας που πέρασε υποδηλώνει ότι υπάρχουν αρκετές ακόμα πιέσεις πριν εκτονωθεί αυτή η συσσώρευση καθοδικά. Φυσικά πολλά μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη μέσα σε ένα τόσο ρευστό κλίμα διεθνώς.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Οι διακοπές του καλοκαιριού  στερούν το περιεχόμενο αυτής της ενότητας

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές αναπήδησαν σήμερα Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αμφιβάλλουν για την πιθανότητα η Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια το συντομότερο τον Σεπτέμβριο και σταμάτησαν την άνοδο για το δολάριο, ενώ αρκετοί συνέχισαν να υπολογίζουν σε ενίσχυση της πολιτικής για αναζωπύρωση της οικονομικής δραστηριότητας οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,5%, θα καλύψει περίπου το 50% της απώλειας της Δευτέρας. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νότια Κορέα κέρδιζαν +0,39% και την Αυστραλία +0,35%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας κινήθηκε επίπεδα -0,05%, αφού το γιεν σταμάτησε να μειώνεται, μετά από μια απότομη πτώση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng εμφάνισε κέρδη +0,8%. Οι μετοχικοί δείκτες της Κίνας CSI 300 και Shanghai Composite SSEC ήταν ψηλότερα κατά 0,3%.

Μια σειρά ιαπωνικών στοιχείων, από δεδομένα για την ανεργία ως αυτά για τις λιανικές πωλήσεις, ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, αλλά δεν έκανε τίποτα για να αλλάξουν οι προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα πρέπει τελικά να διευκολύνει περαιτέρω.

Οι αγορές είναι λιγότερο βέβαιες για το πότε η πολιτική της Fed θα αλλάξει μετά την δήλωση ότι η υπόθεση για μια αύξηση των επιτοκίων είχε ενισχυθεί, που έκανε η πρόεδρος Janet Yellen την Παρασκευή αλλά χωρίς λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα γίνει η επόμενη κίνηση.

Ο Αντιπρόεδρος Stanley Fischer πρότεινε μια αύξηση το συντομότερο δυνατόν, δηλαδή τον Σεπτέμβριο. Ο Fischer θα εμφανιστεί ξανά αργότερα σήμερα Τρίτη.

Ωστόσο, ενώ η αρχική αντίδραση της αγοράς ήταν να ωθήσει την πιθανότητα μιας αύξησης εντός του Σεπτεμβρίου έως το 44%, οι επενδυτές είχαν γρήγορα δεύτερες σκέψεις και σήμερα η πιθανότητα ήταν πίσω στο 36%.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σταθεροποιήθηκε μετά από πτώση κατά περίπου 1% τη Δευτέρα. Η υπερπροσφορά παρέμεινε και συντήρησε μια σημαντική ανησυχία σχετικά με τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ γιατί αναμένεται να έχουν αύξηση κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Τα futures για το μπρεντ ήταν πάνω 6 σεντς στα 49,32 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αργού ΗΠΑ ανέβηκαν 11 σεντς, φθάνοντας στα 47,09.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει κατατεθεί, αλλά και να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο θα κλείσουν τα περισσότερα από τα 15 προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Όσον αφορά την εκταμίευση του ποσού -το οποίο σε πολύ μεγάλο μέρος, περίπου 1,7 δισ. ευρώ, θα διοχετευτεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου- τοποθετείται πλέον χρονικά στις αρχές Οκτωβρίου. Όσον αφορά τα μέτρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, και κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Γάλλο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή στάσης από την πλευρά των Ευρωπαίων. 

Σε ύφεση παρέμεινε και το β’ τρίμηνο του 2016, η ελληνική οικονομία, καθώς το ΑΕΠ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ συρρικνώθηκε κατά 0,9% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2015. Αντίθετα, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2016. Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι προς τα κάτω αναθεωρημένες έναντι των αρχικών εκτιμήσεων (12/8/2016) της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίες έκαναν λόγο για ύφεση 0,7% σε ετήσιο επίπεδο και ανάπτυξη 0,3% σε τριμηνιαίο επίπεδο.

Η γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας με τα προαπαιτούμενα, η βελτίωση της συνεργασίας και η εξειδίκευση των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους πριν το τέλος του χρόνου, απασχόλησαν τη συνάντηση του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Χουλιαράκη

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου στη συνάντηση η οποία ήταν σε συνέχεια των προηγούμενων συναντήσεων με τον κ. Μοσκοβισί, επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα:

1. Να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθεί άμεσα η υποδόση των 2,8 δισ ευρώ. Το ίδιο να συμβεί και με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους.

2. Να δημιουργηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» (crisis management) για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν. Και αυτό γιατί υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης συνεργασίας και πρέπει να αξιοποιηθούν.

3. Και οι δύο πλευρές θεωρούν σημαντικό να υπάρξει εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Καμία καθυστέρηση δεν θα σημειωθεί στην εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, δήλωσαν συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, από τις Βρυξέλλες, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κατά τις ίδιες πηγές, η μόνη καθυστέρηση που θα μπορούσε να υπάρξει, θα ήταν τεχνικής φύσης, 24 έως 48 ωρών. Νωρίτερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε, πριν από τη συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ότι «εάν υπάρξει μια καθυστέρηση (στη δόση των 2,8 δισ. ευρώ), θα είναι για ημέρες όχι για εβδομάδες».

Ιδιαίτερα ενισχυμένη θα είναι η παρουσία της Ελλάδας και της Κύπρου στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση φρούτων και λαχανικών «Asia Fruit Logistica 2016», η οποία πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 9 Σεπτεμβρίου, στο Χονγκ Κονγκ. Συγκεκριμένα, τις δύο χώρες θα εκπροσωπήσουν επτά εταιρείες, παρουσιάζοντας σε περισσότερους από 9.000 εμπορικούς επισκέπτες προϊόντα του κλάδου των φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Πρόκειται για τις εταιρείες: Greek & Fresh, Labidino, Mitrosilis SA, Nespar-Premium European Kiwi, Protofanousis Fruits SA, Snack a Fruit - Cyprodresh Citrus και Zeus Kiwi SA.

«Πράσινο» στο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των σταθμών παραγωγής ενέργειας σε μη διασυνδεδεμένα ελληνικά νησιά άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. Σύμφωνα με τη σχετική σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή, τον Δεκέμβριο του 2015 οι ελληνικές Αρχές κοινοποίησαν το σχέδιο για τη χορήγηση κρατικής εγγύησης στην ελληνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, ΔΕΗ, επιτρέποντάς της να εξασφαλίσει δάνειο, ύψους 190 εκατ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Υπεράνω κάθε αμφιβολίας» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤγια την περίοδο 2010 – 2015, στον απόηχο της σχετικής επιστολής του Πιερ Μοσκοβισί προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Η επιστολή της Επιτροπής ήταν πολύ σαφής» τόνισε ο κ. Σχοινάς, υπενθυμίζοντας ότι φέρει την υπογραφή τριών επιτρόπων και ως εκ τούτου το περιεχόμενό της δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή έχει ήδη λάβει την απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών και εκτίμησε ότι το θέμα θα απασχολήσει και το Eurogroup του Σεπτεμβρίου.

H πώληση του ΔΕΣΦΑ στη δημόσια ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, Socar, θεωρείται ως η μόνη σοβαρή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ελληνικού ενεργειακού τομέα. Τώρα όμως, το εγχείρημα απειλείται με ναυάγιο, προειδοποιεί η γερμανική εφημερίδα «Neue Zürcher Zeitung» σε άρθρο της, υπό τον τίτλο «Φάρσα η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ». Παρά το γεγονός ότι η Socar έλαβε πράσινο «φως» για το 66% του μετοχικού πακέτου του ΔΕΣΦΑ, η ιδιωτικοποίηση προσέκρουσε πρώτα στις αντιρρήσεις της Κομισιόν και στη συνέχεια, στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Οικονομικοί παρατηρητές στην Αθήνα χαρακτηρίζουν το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης «κλινικά νεκρό».

Η εξασφάλιση της συμφωνίας με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων και η επερχόμενη έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου είναι σημαντικές εξελίξεις, που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων. «Σε ένα δύσκολο και παρατεταμένο υφεσιακό περιβάλλον, με αρνητικές συνέπειες στο διαθέσιμο εισόδημα, συνεχίζουμε να εστιάζουμε τόσο στη βελτίωση της κοστολογικής μας βάσης όσο και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας» δήλωσε.

Ικανοποιητική χαρακτηρίζει η ΔΕΗ την εξέλιξη των διακανονισμών οφειλών με τη ρύθμιση των 36 δόσεων και σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου 350.000 πελάτες έχουν διακανονίσει συνολικές οφειλές του 1 δισ. Σύμφωνα με την εταιρεία οι πελάτες με τις μικρότερες οφειλές αποφεύγουν να προχωρήσουν σε διακανονισμό. Η τήρηση των διακανονισμών, σύμφωνα με την εταιρεία, εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά και ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 90%.

Αύξηση της τάξης του 18,54% εμφάνισε το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου, ο κλάδος της κρουαζιέρας, καθώς σύμφωνα με τον ΟΛΠ, ο αριθμός των επιβατών ενισχύθηκε κατά 150.000 άτομα. Οι θετικές επιδόσεις, σύμφωνα με τον ΟΛΠ, συνιστούν απόρροια των παρεμβάσεων της διοίκησης του Οργανισμού στον τομέα της κρουαζιέρας:  υλοποίηση έργων εκσυγχρονισμού στους επιβατικούς σταθμούς   νέες εμπορικές συμφωνίες για την προσέλκυση περισσότερων κρουαζιερόπλοιων     δράσεις που ενισχύουν την ελκυστικότητα της κρουαζιέρας

Σε θέση μάχης μπαίνουν εκ νέου από χθες Δευτέρα, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, καθώς εντός του επόμενου διμήνου θα κριθεί το πώς θα προχωρήσουν οι επενδύσεις για τη δημιουργία των Δικτύων Νέας Γενιάς - New Generation Networks (NGN). Η συζήτηση που αφορά επενδυτικά σχέδια της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, κυρίως των ΟΤΕ, Vodafone και Wind, διεξάγεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με βάση κείμενο Κανονισμού για την εισαγωγή της τεχνολογίας VDSL Vectoring που, εφόσον υιοθετηθεί, σε περίπου δύο χρόνια (τέλος του 2018) σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας (και σίγουρα στα αστικά κέντρα) θα είναι διαθέσιμες ταχύτητες πρόσβασης τουλάχιστον 100 Mbps (σταθερά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα).

Διευρύνεται το δίκτυο καταστημάτων της H&M στην Ελλάδα, καθώς την Παρασκευή «άνοιξε» ακόμη ένα υποκατάστημα, αυτή τη φορά στην πόλη της Βέροιας. Το νέο κατάστημα στεγάζεται σε τριώροφο κτήριο, 1.200 τετραγωνικών μέτρων, στην οδό Μητροπόλεως 53.  Η Η&Μ Ελλάδος - θυγατρική της Η&Μ Group - ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Αθήνα, τον Μάρτιο του 2007. Μετά από εννέα χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, διαθέτει 35 καταστήματα, σε 14 διαφορετικές πόλεις.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,1% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ. Το επιτόκιο αναχρηματοδότησης παρέμεινε στα τρέχοντα επίπεδα για 19ο συνεχόμενο μήνα, όπως άλλωστε, ανέμενε και η πλειοψηφία των αναλυτών. Το ενδεχόμενο αύξησής του, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό, από τον χρόνο δράσης της Federal Reserve. Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη της ισραηλινής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 3,7% στο β’ τρίμηνο του 2016.

Κατά 0,3% αυξήθηκαν τον Ιούλιο οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, χάρη στη βελτίωση των στοιχείων για την αγορά νέων αυτοκινήτων και φορτηγών. Την ίδια ώρα, το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών αυξήθηκε κατά 0,4% ενώ ο δείκτης αποταμίευσης ενισχύθηκε στο 5,7% από 5,5% τον Ιούνιο. Ο πληθωρισμός τέλος - σύμφωνα με τον δείκτη PCE - παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης τιμών, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε στο 0,1%.

Σε συμφωνία με την USG Corp. για την εξαγορά της L&W Supply έναντι 670 εκατ. δολαρίων, ήρθε η ABC Supply. Η ολοκλήρωση του deal αναμένεται πριν το τέλος του 2016. Από την πώληση της L&W, η USG προσδοκά στη μείωση του εταιρικού της χρέους και στη βελτίωση των δεικτών μόχλευσης. Η ABC Supply συνιστά έναν από τους μεγαλύτερους διανομείς χονδρικής στις ΗΠΑ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τη Βενετία θα ενώνει πλέον, η Etihad Airways, επεκτείνοντας τα δρομολόγιά της προς την Ιταλία με ακόμη μία καθημερινή πτήση προς το αεροδρόμιο «Μάρκο Πόλο» της ιταλικής πόλης.

Το νέο δρομολόγιο θα ξεκινήσει από τις 30 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιείται με αεροσκάφος τύπου Airbus A319, προσφέροντας 16 θέσεις στη διακεκριμένη και 90 στην οικονομική. Μαζί με την Alitalia, τον μετοχικό συνεργάτη της με πτήσεις κοινού κωδικού, η Etihad Airways θα προσφέρει 35 εβδομαδιαίες πτήσεις προς και από την Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων των διπλών καθημερινών δρομολογίων προς τη Ρώμη και το Μιλάνο.

Σε στρατηγική συνεργασία με την κινεζική Alibaba και τη θυγατρική της, Ant Financial Services, προχωράει η ΑΧΑ, στοχεύοντας στην από κοινού ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και την αλληλοϋποστήριξη στη διερεύνηση νέων αγορών και κλάδων.

Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους υποχώρησε τον Αύγουστο το καταναλωτικό κλίμα στην Ιταλία, εξαιτίας των αδύναμων επιδόσεων στον κλάδο της μεταποίησης. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διολίσθησε στις 109,2 μονάδες, έναντι 111,2 μονάδων τον Ιούλιο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 110,3 μονάδες. Ο δείκτης παραγγελιών επιδεινώθηκε στις -18 μονάδες (-14 τον Ιούλιο) και ο δείκτης προσδοκιών στις 9 μονάδες (10 μονάδες τον Ιούλιο). Ο δείκτης αποθεμάτων παρέμεινε αμετάβλητος στις 3 μονάδες. Στον κλάδο της μεταποίησης, ο δείκτης εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 101,1 μονάδες από 102,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.