Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2005 08:21

Maytag: Εξαγοράζεται από την Ripplewood, αντί 1,13 δισ. δολ.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ να εξαγοραστεί από την εταιρεία επενδύσεων Ripplewood LLC και άλλους επενδυτές, αντί του ποσού του 1,13 δισ. δολ., μετά την υποχώρηση των μετοχών της, σε ποσοστό της τάξης του 45% φέτος, εξ αιτίας του έντονου ανταγωνισμού από τους κατασκευαστές χαμηλού κόστους, έκλεισε η Maytag Corp., η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών οικιακών συσκευών των ΗΠΑ.

Η συμφωνία επετεύχθη, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας, που παράγει ψυγεία, πλυντήρια, στεγνωτήρια, τις ηλεκτρικές σκούπες Hoover και άλλες συσκευές, πέρυσι, ότι εμφάνισε για πρώτη φορά από το 1995 ετήσιες ζημίες. Η εταιρεία, εμποδίζεται από τις ανταγωνίστριές της, όπως την Whirlpool Corp. και την General Electric Co., που διαθέτουν περισσότερα εργοστάσια σε περιοχές χαμηλότερου κόστους, όπως στην Κίνα, το Μεξικό και την Ανατολική Ευρώπη.

«Η Maytag έχει αξιοθαύμαστα σήματα προϊόντων και θα πάει καλύτερα σαν μια ιδιωτική εταιρεία, επειδή θα μπορέσει να επενδύσει εκ νέου στις γραμμές παραγωγής της και θα αφοσιωθεί στη δομή του κόστους της», ανέφερε ο ιδρυτής της Rippliwood, Timothy Collins, σε συνέντευξή του, συμπληρώνοντας: «Αυτό είναι δύσκολο να το κάνεις, όταν ανακοινώνεις τριμηνιαία κέρδη».

Η Ripplewood και οι άλλοι επενδυτές, η GS Capital Partners, η Goldman Sachs Group και η J Rothschild Group, θα καταβάλλουν 14 δολ. ανά μετοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Maytag. Η τιμή, είναι 21% υψηλότερη από την χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής της εταιρείας, κατά τη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο. Επίσης, οι επενδυτές θα απορροφήσουν χρέος ύψους 975 εκατ. δολ. με την εμπορική συναλλαγή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, καθώς τελεί υπό την έγκριση των μετόχων.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Maytag, Ralph Hake, ο οποίος ήδη μειώνει το κόστος κατά 150 εκατ. δολ. ετησίως, μείωσε το τριμηνιαίο μέρισμα αυτόν τον μήνα και είπε τον Απρίλιο, ότι ο περιορισμός προσωπικού είναι πιθανός.

Ο Hake, 56 ετών, πρώην οικονομικός διευθυντής της Whirlpool, είναι εκτελεστικός διευθυντής της Maytag από το 2001. Μείωσε το εργατικό δυναμικό της εταιρείας κατά 20% και έκλεισε πέρυσι το εργοστάσιό της στο Galesburg του Illinois, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα. Το μέλλον των εργοστασίων της στο Newton και το North Canton στο Ohio, είναι αβέβαιο, είπε ο ίδιος.

Η Ripplewood και η RHJ International, θα κατέχουν το 70% των μετοχών της Maytag, είπε ο Collins. Η Goldman και η Rothschild, θα κατέχουν το 30%.

Οι μετοχές της Maytag σημείωναν άνοδο, φθάνοντας στα 15,55 δολ., στις 6:20' μ.μ, στη Ν. Υόρκη, κατά τη διαπραγμάτευσή τους, μετά τις κλασσικές συναλλαγές. Κέρδιζαν 9 σεντς, φθάνοντας στα 11,56 δολ. η μία, στο New York Stock Exchange (NYSE).